RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На медицину необхідних 5% немає, зате на силові структури і Офіс президента грошей не шкодують - нардеп Галина Васильченко

"Голос" не голосуватиме за Бюджет-2021, в якому немає необхідних грошей на медицину

"Голос" не голосуватиме за Бюджет-2021, в якому немає необхідних грошей на медицину Галина Васильченко Фото: facebook.com/halyna.vasylchenko.golos

У проекті бюджету на 2021 рік немає 5% ВВП на медицину, які мають бути закладені на цю сферу згідно з законодавством. Разом з тим, є суттєві збільшення видатків на силові структури, на Офіс генерального прокурора та на Офіс президента. Крім того, дуже суттєво урізаються бюджети місцевих громад. Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповіла нардеп "Голосу" ГАЛИНА ВАСИЛЬЧЕНКО, додавши, що фракція "Голос" не підтримає цей законопроект.

- На вашу думку, чи буде 15 грудня проголосований бюджет? Чого очікувати від бюджету на 2021 рік в цілому?

- Я думаю, що він буде проголосований. Хоча зі свого боку фракція "Голос" не підтримує даний проект бюджету. В нас є дуже багато зауважень. Зокрема, те, що стосується бюджетів місцевих громад. Тобто дуже суттєво між першим і другим читанням урізаються бюджети місцевих громад. Зокрема Держфонд регіонального розвитку (ДФРР) зменшується на 4,9 млрд і становитиме всього 4 млрд.

Крім того, забирають ще 2 млрд (з) субвенцій на органи місцевого самоврядування. Також до кінця станом на зараз не зрозуміло, що буде з акцизом з продажу пального, який однозначно потрібно залишати для органів місцевого самоврядування, щоб вони могли давати собі раду і хоч якось розвиватися.

Виходить так, що 25 жовтня відбулася адміністративно-територіальна реформа, але суть децентралізації власне в тому, щоб надати повноваження органам місцевого самоврядування, що ми зробили. Але відповідних ресурсів для того, щоб вони ефективно здійснювали свої повноваження, держава в даному випадку не надає. Тому ми однозначно будемо наполягати на тому, щоб акциз з продажу пального на 2021 рік залишали в бюджетах громад.

Крім того, дуже багато в нас застережень стосовно бюджету на медицину, адже згідно з законодавством має бути не менше 5% ВВП закладено на медицину. Цього зараз немає. Проте є суттєві збільшення видатків на силові структури, на Офіс генерального прокурора, на Офіс президента тощо.

Тому, зважаючи на всі ці фактори, ми не підтримуємо даний проект бюджету. Хоча слід зазначити, що є багато позитивних змін. До першого читання бюджет насправді був іще гіршим та з іще більшим дефіцитом.

- Чи має "Слуга народу" достатньо людей, які готові проголосувати за бюджет? Які ще фракції можуть його підтримати?

- Видається, що мають. Ми бачили, що в першому читанні і "Батьківщина" підтримувала, і їхні депутатські групи підтримували, тому я думаю, що вони будуть мати голоси.

- Закон про особливий статус Донбасу пролонгують? Чи що з ним буде?

- Ми не підтримували даний закон минулого року, і ми зараз теж консультуємося і дискутуємо. В нас є багато зауважень. Я думаю, що ми не будемо підтримувати цей законопроект і цього року.

- Питання щодо в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета. Чи позбудеться він цих двох літер в.о. найближчим часом?

- Є багато розмов про те, що цього тижня будуть ставити на голосування питання пана Шкарлета. Наша позиція тут чітка і однозначна, аналогічно і по пану Степанову чи пану Авакову.

Ми заявили свою чітку позицію ще перед тим, як його призначали на посаду в.о., тому наша позиція чітка: ця людина не повинна бути міністром освіти.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі