RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Газова атака: чому РНБО вдарила по Фуксу

У Зеленського явно зайнялися надрами не просто так

У Зеленського явно зайнялися надрами не просто так Павло Фукс Фото: УНІАН

У п'ятницю ввечері, 19 березня, Рада національної безпеки і оборони (РНБО) провела засідання, на якому ухвалила рішення по аудиту надрокористувачів, в першу чергу зачепивши російсько-українського олігарха Павла Фукса. Втім, схоже, справжній удар був нанесений по іншій фігурі. Також були введені санкції проти Віктора Януковича і чиновників часів його правління, а також РНБО вирішила зайнятися телекомунікаційним монополістом "Зеонбуд". Про всі рішення РНБО читайте в матеріалі "Апострофа".

Тінь Петра Олексійовича

Першим за важливістю, безумовно, стало рішення ввести санкції проти 19 компаній, що працюють в сфері користування надрами, а конкретно - видобутком природного газу.

Секретар РНБО Олексій Данилов озвучив список компаній, які потрапили під санкції: "Геоконект", "Глобалгеоінвест", "Трансетгео", "Геопост", "Геовертікаль", "Геотаргет", "Надрапрайд", "Геофорс", "Геостенс", "Надравестгруп", "Бестоілкомпані", "Надрапростір", "Інфогеотренд", "Еджінмарка", "Екогазальянс"," Епіваленерджі", "Юнолітоіл", "Профіннафт", "Бестгеотек".

"Щодо цих 19 компаній застосований максимальний вид санкцій", - заявив Данилов.

Усі ці компанії, щодо яких РНБО ввела санкції, проходять у справі, яку пов'язують з екс-міністром енергетики Едуардом Ставицьким компанії "Голден Деррік" (пізніше перейменована в "ІСТ Юроуп Петролеум"). Арешту дозволів на користування надрами цих компаній з минулого року безрезультатно домагається в судах Офіс генпрокурора.

Йдеться про Ново-Диканську площу (ТОВ "Гео Коннект"), Попаснянсько-Самарську (ТОВ "Еджейн Макро"), Північно-Перещепинську (ТОВ "Глобал Гео Інвест"), Ольшанську (ТОВ "Транс Сет Гео"), Південно-Свістунківську (ТОВ "Еко Газ Альянс"), Південно-Зіньківську (ТОВ "Епівал Енерджі"), Бірківську-Юхновську (ТОВ "Гео Пост"), Флеровську-Ювілейну (ТОВ "Юнол Ойл"), Руновщінську (ТОВ "Профі Нафт" ), Боярско-Чапаєвську (ТОВ "Гео Таргент"), Деражнянську (ТОВ "Надра Прайд"), Гулаковську (ТОВ "Бест Гео Тех"), Зуїв (ТОВ "Гео Стенс"), Бутовський-Миргородської (ТОВ "Надра Вест Груп"), Лютенські-Будищанській (ТОВ" Гео Форс Ойл"), Північно-Федоровской (ТОВ" Бест Оіл Компані"), Майорівську (ТОВ" Надрапростір"), Давидовську-Лелюховську (ТОВ" Гео Вертикаль") і Клюшниківську (ТОВ"Інфо Гео Тренд").

У ЗМІ писали, що "Голден Деррік" отримав ці дозволи на розвідку і видобуток нафти і газу в 2012-2013 роках поза конкурсом, тому що третина його капіталу належала державній НАК "Надра України". Однак, як заявила тодішній народний депутат Ольга Белькова, НАК наприкінці 2018 року продало за 12 млн грн 33% в цих 19 родовищах загальною площею в 2 тис. кв. км без аукціону. "Надра України" пояснили свої дії тим, що ця частка не надавала держкомпанії реальної можливості впливати на господарську діяльність товариства та прийняття управлінських рішень.

Надалі ДБР порушило кримінальні справи за фактом розтрати майна, проте добитися позитивних вердиктів для арешту дозволів на видобуток не вдалося.

Ці компанії пов'язують з російсько-українським олігархом Павлом Фуксом, хоча той це заперечує. Журналісти "Економічної правди" в 2018 року відзначали, що ліцензії для цих компаній допомагав відновлювати на той момент нардеп від Блоку Петра Порошенка, один з найбільш близьких до тодішнього президента юристів Олександр Грановський. Деякі ЗМІ стверджують, що Фукс, якого називають формальним власником активів, часто скуповував токсичні активи оточення Януковича в інтересах третіх осіб, в тому числі, тодішніх топ-чиновників. З огляду на наявності серед учасників цієї схеми Грановського, ланцюжок цілком може тягнутися до колишнього президента Петра Порошенка.

Як пізніше заявив Зеленський, на думку правоохоронців, компанії отримали ці ліцензії за заниженою ціною, завдавши державі великих збитків.

Аудит надр і санкції проти Януковича

Крім, власне, введення санкцій проти деяких надрокористувачів РНБО проведе аудит всіх без винятку дозволів, які видавалися з 1994 року на користування українськими надрами

"Прийнято рішення: протягом короткого проміжку часу буде проведено аудит усіх без винятку дозволів, які видавалися з 1994 року, буде публічна інформація про кожен дозвіл: де він знаходиться фізично, на території якої громади, всі бенефіціари, всі власники цих дозволів - буде надана інформація для громадян України", - сказав Данилов. За його словами, якщо будуть виявлені порушення при ліцензійних умов, такі дозволи будуть законно повертатися народу України.

Наступне рішення, ухвалене Радою безпеки, стосується санкцій проти колишніх високопосадовців та осіб, які сприяють зміцненню окупаційного режиму в Криму і на Донбасі Проти них за поданням СБУ введений максимальний обсяг санкцій.

Глава СБУ Іван Баканов заявив, що в 2014-му велика відповідальність лягла на керівників держави, але вони дозволили відбутися гіршого - вторгнення РФ, і повинні за це відповісти. Зокрема, мова йде про санкції до Віктора Януковича і колишнім прем'єр-міністру Миколі Азарову, міністру оборони Павлу Лебедєву, міністру освіти Дмитру Табачнику, генеральному прокурору Віктору Пшонці та ряду інших чиновників, в тому числі міністрів і правоохо.ронців Криму. Баканов підкреслив, що в 2014 році ці посадові особи сприяли спецслужбам Росії в окупації українських територій, координували злочинну діяльність силових структур, перешкоджали правам і свободам громадян, зокрема на "референдумі" в Криму. А деякі з чиновників були також причетні до фінансування тероризму, проросійських акцій протесту і антиукраїнської пропаганди.

"Окремі епізоди їхньої діяльності за період 2014 до сих пір розглядаються в судах. Деякі з цих чиновників причетні до підписання" Харківських угод ". А частина - до сих пір працює на зміцнення окупаційного режиму в Криму і на Донбасі", - заявив Баканов.

В результаті, максимальний обсяг санкцій введений проти Сергія Абісова, Миколи Азарова, Сергія Аксьонова, Олександра Бобкова, Валерія Грицая, Костянтина Затуліна, Петра Зими, Андрія Іванцова, Олега Кириліна, Вадима Колесніченка, Володимира Константинова, Сергія Курченка, Сергія Кусюка, Павла Лебедєва, Леоніда Пасічника, Олександра Поддубова, Наталії Поклонский, Віктора Пшонки, Дмитра Соломатіна, Ігоря Соркіна, Дмитра Табачника, Миколи Ткаченка, Миколи Федоряна, Миколи Феськова, Олександра Черпіцького, Ольги Чечерімовой, Віктора Януковича.

За словами секретаря РНБО Данилова, 90% списку колишніх громадян України зараз є громадянами РФ.

Ще одним рішенням РНБО було дано доручення всім органам державної влади проаналізувати усі державні акти колишнього президента Януковича на предмет загроз для нацбезпеки України. Цей аудит, за словами Данилова, проводиться з урахуванням того, що Януковича вже засуджений за державну зраду - тому всі органи державної влади повинні перевірити всі діючі укази екс-президента на предмет небезпеки національної безпеки.

Крім того, Служба безпеки запропонувала застосувати санкції до юридичних осіб, які є власниками ВАТ "Донецькоблгаз" (мова йде про структури, пов'язані зі збіглим молодоолігархом Сергієм Курченком), оскільки вони своїми діями, що призвели до відключення 58 котелень на території операції Об'єднаних сил, поставили під загрозу життя і здоров'я громадян.

Крім того, в РНБО готують рішення, щоб зупинити потік контрафактної продукції з ОРДЛО.

"На наступне засідання всі відомства, які безпосередньо цим (контрафактом) займаються, підготують доповіді і будуть оприлюднені рішення РНБО щодо причетних до контрафакту осіб, щоб такого огидного явища у нас не було", - заявив Данилов. Він додав, що це в першу чергу стосується так званих "ЛНР" і "ДНР".

"Особливо ми звернули увагу на підприємства, що працюють на території ОРДЛО", - зазначив Данилов.

Заключним рішенням, ухваленим РНБО на засіданні 19 березня, стало доручення держструктурам перевірити компанію з надання послуг цифрового зв'язку "Зеонбуд", яка має монопольне становище в Україні протягом 11 років. За словами Данилова, в цьому питанні мова йде про національну безпеку в інформаційній сфері. Як відомо, монополія "Зеонбуду" була створена за часів президентства Віктора Януковича. "Зеонбуд" має 32 телепрограми і майже 700 передавачів у 166 населених пунктах України. Потенційна аудиторія досягає 12 мільйонів глядачів. Власником "Зеонбуду" є офшорна компанія "Планбрідж Лімітед", зареєстрована на Кіпрі. У 2015 році група народних депутатів зареєструвала в парламенті законопроект про націоналізацію "Зеонбуду", але проект не отримав необхідної підтримки. Автори документа пов'язували "Планбрідж Лімітед" з бізнесменами Рінатом Ахметовим та Дмитром Фірташем і з сином екс-президента Віктора Януковича Олександром. Втім, офіційно ніхто з них своє ставлення до даної компанії не підтвердив.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі