RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.39
  • НБУ:EUR 43.45
НБУ:USD  40.39
Політика

Умєрову дадуть нову посаду? Кого можуть призначити міністром оборони замість нього

При цьому в Раді про плани Банкової не знають

При цьому в Раді про плани Банкової не знають Президент України Володимир Зеленський і міністр оборони Рустем Умєров Фото: Wikipedia

Кадрові перестановки в українському уряді, які очікуються найближчим часом, можуть торкнутися й ключового для воюючої країни Міністерства оборони. "Апостроф" дізнався, хто може стати новим главою Міноборони і якою роботою може зайнятися нинішній керівник військового відомства.

В міністерстві оборони України очікується зміна очільника. Як стало відомо "Апострофу", замість Рустема Умєрова новим міністром можуть призначити Олександра Камишіна, які зараз займає посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

Щодо Рустема Умєрова, то без роботи він не залишиться. Для нього в Кабміні можуть створити посаду віце-прем’єра з військово-промислового комплексу.

Питання заміни міністра оборони для влади не є новим - раніше на Банковій начебто збиралися призначити на цю посаду колишнього головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака. Але його кандидатуру жорстко розкритикувала нардепка Мар'яна Безугла, яка відома своїми "наїздами" на генералів, зокрема на вже колишнього головкома Валерія Залужного та нинішнього головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

Безугла навіть провела на своїй сторінці у Facebook опитування, яке показало, що 91% її підписників висловились проти призначення Руслана Хомчака міністром оборони. Можливо це співпадіння, але після цього в Офісі президента його кандидатуру більше не розглядали.

Депутати не в курсі

Народні депутати Україні, в тому числі ті, хто входить до парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, не в курсі планів Банкової щодо кадрових перестановок в оборонному блоці уряду.

"Ніяких кандидатур ми не обговорювали, - зазначила в коментарі "Апострофу" член згаданого комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська Солідарність").- Вони все роблять кулуарно. Щодо кадрової політики - це виключно відповідальність влади. Зміна складу, роз’єднання, з’єднання міністерств, створення нових під конкретних осіб, самі по собі ніколи не мали позитивного впливу - навпаки гальмували процеси формування державної політики в тій чи іншій сфері".

За її словами, вплив на якість роботи здатна мати лише фаховість того, кого призначають.

"Все інше свідчить про відсутність управлінського досвіду та професійного бачення щодо ефективної діяльності виконавчої гілки влади", - сказала нардепка.

Представник фракції "Батьківщина" Олексій Кучеренко у розмові з "Апострофом" сказав, що про майбутні зміни в Міноборони чув в кулуарах, і це, на його думку, дуже погано.

"Те, що все відбувається кулуарно, то в них такі методи роботи. Нинішня влада не розуміє, що таке демократія, що таке публічність. Це тупиковий шлях розвитку, - заявив нардеп. - Чи буде краще працювати Міноборони? Сумніваюсь. Зараз нормально не працює ні один державний орган, провали по усіх напрямках. Фортифікації не збудовані, енергетика розвалена, економіка теж розвалюється. І тут справа не у війні, а в підходах".

До речі, депутат з фракції "Голос" Ярослав Железняк, який раніше запустив обговорення теми змін в уряді, про кандидатури Рустема Умєрова і Олександра Камишіна говорити відмовився.

"Я чутки не коментую", - коротко зазначив він у розмові з виданням.

А от військовий експерт, генерал-лейтенант Ігор Романенко схвально відгукнувся на плани створення посади віце-прем’єра з питань ВПК.

"Які персональні зміни готують в Кабміні, я не знаю, але можу сказати як військовий: координувати військово-промислову галузь хтось повинен, це факт. Тож нехай це буде спеціальний віце-прем’єр", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Читайте також

Чи буде в Україні новий уряд: що кажуть у Раді

Депутати Верховної Ради скептично оцінюють можливі кадрові перестановки у Кабміні, вважаючи його філією Офісу президента

Прибрати батька-засновника: із чим пов'язаний "шпигунський" скандал у НАБУ

Незабаром у НАБУ відбуватиметься аудит і нинішній скандал може бути пов'язаний із цим

Підкоп під Зеленського: яку нову гру затіяв Путін

Ключове завдання ІПСО Росії полягає в тому, щоб дискредитувати керівництво України

Новини партнерів