RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Помісна церква: коли почнеться реальне об'єднання

Об'єднанню української православної церкви заважають конфлікти і міжконфесійні розбіжності

Об'єднанню української православної церкви заважають конфлікти і міжконфесійні розбіжності Патріарх Філарет (на фото в центрі) заявив, що єдина церква в Україні обов'язково буде, а процес об'єднання вже почався Фото: Владислав Мусієнко

Питання автокефалії Української православної церкви Київського патріархату та створення єдиної помісної церкви за останні два роки в зв'язку з непростою суспільно-політичною ситуацією в Україні, стало як ніколи актуальним. У недавньому інтерв'ю Глава української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив про те, що процес об'єднання в Україні вже почався. Однак такому сценарію завжди протидіяли як Російська православна церква, так і Московський патріархат. У політичних і церковних нюансах об'єднання розбирався "Апостроф".

Церковна місія Ющенка і Кравчука

За останні два роки питання автокефалії УПЦ КП стало як ніколи актуальним, у зв'язку з бойовими діями на сході України і анексією Криму, а також, неоднозначною реакцією УПЦ МП на ці події, з огляду на те, що Московський патріархат фактично залежить від Російської православної церкви, яка всіляко підтримує дії російської влади щодо України.

На тлі складной суспільно-політичної ситуації в Україні, проблема автокефалії УПЦ КП, навколо якої вже десятиліття точаться суперечки, знову стала обговорюватися в українському суспільстві. Так, глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що в Україні вже почався процес створення єдиної помісної церкви. "Процес об'єднання розпочався. Вже багато віруючих Московського патріархату переходять до Київського патріархату. Чому вони переходять? Тому що бачать, що Київський патріархат — це дійсно українська церква, яка захищає українську державу, український народ і українські інтереси. Тому єдина церква обов'язково буде", — вважає патріарх. Також він додав, що "в державі повинна бути одна православна церква, а не кілька православних церков".

Тему єдиної помісної церкви в різний час активно пропагували не тільки церковні служителі, але і перший і третій українські президенти. Екс-глави держав Леонід Кравчук і Віктор Ющенко в 2015 році з церковною місією відвідували вселенського патріарха Варфоломія. Тоді, як повідомляло інформаційне агентство Ronfea екс-президенти говорили з патріархом Варфоломієм про "політичну та церковну кризу в Україні".

В кінці серпня 2016 року відбулася ще одна така місія. Як пізніше повідомляв речник УПЦ КП Євстратій Зоря, екс-президенти передавали патріарху звернення з проханням про надання незалежності УПЦ КП з п'ятьма тисячами підписів від української інтелігенції.

Пізніше тему автокефалії і єдиної помісної церкви підхопив і нинішній президент України Петро Порошенко. Зокрема, Порошенко, який до свого обрання не приховував, що є прихожанином УПЦ МП, неодноразово виступав за створення в країні помісної православної церкви. Одна з цілей такої ініціативи — відокремити УПЦ від Московського Патріархату. "Ми не будемо байдуже спостерігати за втручанням іншої держави в церковні справи, за її спробами використовувати в своїх інтересах почуття частини українських православних", — говорив Порошенко.

Про необхідність відокремити Київський патріархат від Московського заявила і Верховна Рада України, яка в червні 2016 року проголосувала за звернення до Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ КП. Відповідну постанову підтримало 245 народних депутатів. Парламентарії звернулися до Патріарха з проханням визнати недійсним акт 1686 року, яким Москва вивела Київський патріархат з під юрисдикції Константинополя. Крім того, в зверненні депутати також попросили прийняти "активну участь в подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнського об'єднавчого Собору, який би вирішив усі суперечливі питання і об'єднав Українське православ'я". Також, рада попросила патріарха видати Томос (спеціальний указ, - "Апостроф") про автокефалію православної церкви в Україні.

Проблема - в новій назві

Як розповів "Апострофу" народний депутат, заступник голови комітету з питань культури і духовності та один з ініціаторів звернення Віктор Єленський, для вивчення звернення ВРУ створено спеціальну комісію. "Комісія вивчає це непросте питання, Патріарх щиро хоче допомогти українцям. Він розглядає це звернення, але це церковні справи і вони швидко не здійснюються, іноді розгляд триває роками. Але в українському суспільстві є великий запит на православну єдність, на свою церкву і українці, які зустрічаються з патріархом йому про це нагадують. З ним говорили і офіційні особи, і церковні діячі, і два президенти України, і діючий президент і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк писав патріарху про це, тобто він повністю знає проблему. Він не сприймає позиції Московської патріархії, яка вважає, що це її внутрішня справа", — коментує нардеп.

Також Єленський розповів чому РПЦ проти створення в Україні єдиної помісної церкви: "Патріарх Кирило дуже чітко сказав, чому він бореться проти того, щоб українці отримали свою помісну православну церкву, він сказав, що Київ - це їх Єрусалим, тут їх витоки, і вони ніколи не погодяться на відсікання України. Йдеться про очевидне невизнання української державності. і Московська патріархія, і російська держава дуже серйозно до цього ставляться і роблять все, для того щоб українська православна церква ніколи не отримала свого автокефального статусу", — додає парламентар.

У той же час в Московському патріархаті розповіли "Апострофу", що ніяких зрушень ні до об'єднання, ні до автокефалії УПЦ КП поки немає. "Насправді, ніякого процесу об'єднання немає. На превеликий наш жаль. Ні офіційного, ні неофіційного. Деякий руху в бік діалогу був до початку Майдану і до початку війни на Сході України. Тоді Київський патріархат поводився порядно і особливих конфліктів у нас з ними не виникало, а тому можна було починати шукати шляхи подолання розколу, який виник ще в 1992 році. Однак, за останні два роки відносини між нами дуже сильно ускладнилися. УПЦ КП своєю поведінкою і діями стратегічно програла з багатьох напрямків. По-перше, вони повністю зіпсували відносини з нашою церквою, без якої вони не зможуть отримати канонічний (визнаний) статус. Захоплення прихильниками УПЦ КП парафій нашої церкви, агресивна риторика, лобіювання ними у Верховній Раді спрямованих проти нашої церкви законопроектів про "зміну юрисдикції", про перейменування УПЦ в "РПЦ в Україні", все це вкрай зіпсувало наші відносини. Ще один їх програш в тому, що їм не вдалося, не вдається і, очевидно, не вдасться отримати ніякого визнання від Константинопольського Патріархату. До тих пір, поки в Україні буде існувати розкол, або висловлюючись світським і політичною мовою, буде процвітати церковний сепаратизм у вигляді УПЦ КП, ні про які зізнаннях ні з боку Константинополя, ні від інших православних церков не може бути й мови. Таким чином, розмови Філарета про те, що "процес об'єднання вже почався" не відповідають дійсності. Це спроба, на мій погляд, робити хорошу міну при поганій грі", — розповів "Апострофу" заступник голови синодального відділу УПЦ МП із зовнішніх зв'язків церкви отець Миколай.

Також представник УПЦ МП вважає, що об'єднання церков в Україні поки неможливо через безліч конфліктів між церквами і конфесіями. "Вони (УПЦ КП, —"Апостроф") зіпсували відносини з Українською автокефальною православною церквою. Це найближчі до них церкви, які в перспективі могли б об'єднатися з ними в одну велику церкву, але через те, що Філарет називає автокефалістів рукою Москви, ні в нашій церкві, ні в УАПЦ я не бачу великого бажання вести якийсь діалог або об'єднуватися з УПЦ КП. Принаймні поки її очолює Філарет", — додав отець Миколай.

Однак, в самій УАПЦ "Апостроф" розповіли своє версію того, чому досі не відбулося об'єднання. "Між церквами немає конфліктів, а між главами церков — так, тому що не вийшло приєднання і тепер нервують. Ми хочемо об'єднати два назви УАПЦ і УПЦ КП в одне —УАПЦ КП. Хоча глава УПЦ КП проти об'єднаного назви. А нам приєднання силою НЕ потрібно", — розповів "Апостроф" предстоятель УАПЦ митрополит Київський і всієї України Макарій. Крім того, Митрополит Макарій розповів, що процес об'єднання церков в Україні триває вже більше десяти років. "Процес об'єднання розпочався з 2000 року і триває до теперішнього часу. У минулому році хотіли приєднання, не тільки УАПЦ, а й МП до КП. В цілому, я думаю, що єдина помісна церква повинна бути в Україні, але ми не знаємо, коли це буде", — також розповів предстоятель.

Незважаючи на те, що питання створення єдиної помісної церкви стали обговорювати не тільки серед священнослужителів, а й серед політиків, приводу для оптимізму поки замало — об'єднання може тривати ще не один рік, з огляду на все ті чималі міжконфесійні і політичні розбіжності, які періодично виникають у православні церкві.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають