Зеленський оголошує війну злодіям у законі: чому грузинський метод не спрацює

Президент планує розправитися з організованою злочинністю

Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Президент Володимир Зеленський вирішив піти війною на злодіїв у законі. Глава держави подав на розгляд парламенту законопроект, згідно з яким за одне тільки перебування в статусі злодія в законі можна загриміти за ґрати на 10 років із конфіскацією майна. Як президент планує розправитися з організованою злочинністю, і, найголовніше, чи спрацює це, розбирався "Апостроф".

Статусні злодії

Щоб засудити злодія в законі для початку необхідно визначити, кого слід вважати злодієм у законі.

Законопроект №2513, пропонує вважати злодієм у законі "особу, яка дотримується властивих злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які здійснювали кримінальні правопорушення, керує, координує і/або організовує діяльність злочинної спільноти, її частини або є учасником такої спільноти".

Більш того, Кримінальний кодекс президент пропонує доповнити статтею, яка вводить відповідальність просто за перебування людини в статусі злодія в законі. За таке "високе" звання, навіть без доведення вини "законника" в конкретному злочині, пропонують давати від 7 до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.

За звернення до злодіїв у законі з проханням "вирішити питання" президент також планує карати тюремним строком від 3 до 10 років. А ось якщо хтось із членів злочинної спільноти (тільки не злодій у законі) вирішить здати "коронованого" законника владі, то звільниться від кримінальної відповідальності.

Кримінальним правопорушенням і пропуском до в'язниці на строк від 3 до 6 років може стати і організація бандитської "сходки". Але знову ж таки, якщо організатор здасть усіх учасників "сходки" ще до її початку, то уникне відповідальності.

Навіщо це потрібно

З одного боку, діяльність злодіїв у законі в Україні, зі слів глави МВС Арсена Авакова, є великою проблемою. У країні, за даними Авакова, налічується близько 100 "законників". Ці злочинні "генерали", наприклад, координують близько 70% всіх автомобільних викрадень у країні, 60% квартирних крадіжок, ну і, звичайно ж, організовують замовні вбивства.

З іншого боку, заяви влади покінчити з організованою злочинністю просто прийнявши один закон, виглядають популізмом. Справа в тому, що минулий склад парламенту намагався зробити абсолютно те саме: ввести в Кримінальний кодекс поняття "злодія в законі" і "закрити" всіх їх надовго. Та ось тільки нардепи провалили законопроект ще в 2016 році, віддавши за нього лише 178 голосів.

Кримінальний кодексФото: unian

Зараз, звичайно, ситуація інша: навряд чи "слуги" зважаться провалити президентський законопроект, та ще й за такою темою. Але!

Що тоді, що зараз у самій концепції законопроекту є один істотний недолік: засудження злодія в законі не за конкретний злочин, а за сам статус. Як це взагалі в теорії повинно працювати? Правоохоронці затримують "законника" і прямо задають йому запитання: чи є він злодієм у законі? Згідно з традиціями бандитського світу, заперечувати такі речі для злочинного "генерала" не комільфо. Відповідно, отримавши визнання, суди успішно виносять вироки і "закривають" "законників". Саме так і робили на початку нульових у Грузії, коли влада вирішила обезголовити організовану злочинність.

Але чи спрацює така схема в Україні?

На старі граблі

По-перше, минулого разу у науково-експертного управління ВР були претензії до планів депутатів дозволити саджати людей тільки за сам статус, а не за конкретні дії. У новому законопроекті такий принцип нікуди не подівся.

По-друге, "еліта" злочинного світу також не стоїть на місці.

"Якщо раніше кодекс злодійський честі не дозволяв нікому заперечувати, що він злодій у законі, навіть якщо про це запитує міліціонер, то на сьогодні пройшли злодійські сходки, на яких ухвалили, що для збереження собі свободи правоохоронцям можна говорити про те, що ти не злодій у законі навіть на камеру", - коментував ситуацію "Апострофу" екс-глава Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький.

"А навіщо сидіти в тюрмі, тільки за одне визнання того, що ти злодій? Вони будуть домовлятися як схитрувати, щоб уникнути покарання", - додає "Апострофу" відомий український оперативник, засновник кримінальної розвідки Управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) Валерій Кур.

Відповідно, якщо "законники" будуть все заперечувати, правоохоронцям доведеться якось доводити, що той чи інший затриманий - злодій у законі. Але проблема в тому, що "дотримуватися властивих злочинному середовищу традицій", "мати авторитет серед осіб, які здійснювали кримінальні правопорушення" і навіть "керувати діяльністю злочинного співтовариства" можуть не тільки злодії в законі, а й інші авторитетні злочинці, необов'язково в статусі бандитського "генерала".

"Як доводити - хто злодій? Повинно бути чітке правове визначення, кого саме вважати злодієм у законі. Щоб фз ними боротися, нам тоді потрібно буде узаконити їхні ієрархічні "звання" і "посади": "смотрящий", "мурчащий", "ображений", "стукач" і так далі. Цим всім поняттям потрібно буде давати правове визначення. А інакше - це просто гра на публіку. Чим кримінальне право відрізняється від інших сфер права? Тим, що має бути максимально чітко визначено - що не можна", - пояснює "Апострофу" екс-слідчий із особливо важливих справ МВС Руслан Сушко.

"Немає чіткого визначення в законопроекті, хто такий злодій у законі, - додає "Апострофу" правозахисник Євген Захаров. - Але його і в принципі немає, тому кожен, хто буде йти цим шляхом і буде намагатися переслідувати злодіїв у законі, потрапить в цю пастку. Чітких правових ознак визначення цієї категорії людей немає. Законопроект досить посередній. Він погано прописаний. Під відповідальність можна за допомогою нього підвести набагато більшу кількість людей, ніж тільки злодіїв у законі. Наприклад, хтось зустрівся із злодієм, отримав від нього якусь інформацію - адвокат чи журналіст, і виходить, що цих людей можна буде переслідувати в кримінальному порядку".

Та й не тільки адвокат чи журналіст.

"У принципі може бути створений механізм, при якому представники фінансово-промислових груп, очолюючи силові відомства, будуть користуватися законом як інструментарій для усунення неугодних", - запевняє Валерій Кур.

Антитерористичні навчанняФото: unian

Виходом із ситуації могло б стати не введення відповідальності за сам статус злодія (який довести буде досить проблематично), а, наприклад, криміналізація діяльності, яка зараз під кримінальне покарання не підпадає. У законопроекті ця лінія простежується: відповідальність за організацію "сходки", за допомогу злочинній спільноті: як-то надання приміщень, транспорту, грошей і навіть просто інформації членам злочинного співтовариства.

Класика vs сучасність

Утім, якщо у законодавців буде реальна політична воля обезголовити злочинну верхівку, навіть користуючись, м'яко кажучи, сумнівними методами, суспільство навряд чи стане відчувати сентименти до "законників". Це розуміли в тій же Грузії, коли приймали схожі закони.

"Це порушення. Але без цих порушень основоположних норм прав людини не можна обійтися. Чому? Та тому що авторитети брешуть, обманюють, порушують самі свої ж принципи, які проповідують. Чому ж суспільство тоді має з ними носитися?" - зазначає Валерій Кур.

Але от невдача: де гарантії, що злочинна верхівка буде реально обезголовлена, адже певна частина бандитських авторитетів уже сидить у в'язницях і здійснює керівництво злочинними організаціями, перебуваючи в ув'язненні.

"Класичний авторитет злочинного світу, якого "коронували", це не предмет для такого роду закону, - додає Валерій Кур. - Справа в тому, що за класичними принципами такий злодій, або як ми вже кажемо - злодій у законі, повинен все життя проводити в місцях позбавлення волі. Він повинен вийти на мить. Він не повинен дихати свободою, тому що його вибирали авторитетом, щоб "братва" бачила, що ти більшу частину життя провів у місцях позбавлення волі і знаєш це життя зсередини і керуєш злочинним світом зсередини. Відповідно, який сенс у такому законі, якщо класичний авторитет і так вже сидить, а якщо і вийде, то вийде ненадовго".

Правда, класичних авторитетів стає все менше.

"Зараз з'явилося багато злодіїв, які ніколи не сиділи у в'язниці. Вони і не хочуть сидіти. Вони хочуть бути королями тут, на волі. І вони курирують цілі напрями злочинної діяльності", - підкреслює Кур.

Ці злочинні "генерали", за словами Валерія Кура, часто піднімаються ієрархічними злодійськими сходами штучно.

"Сьогодні ж ми часто чуємо, як не без участі силовиків якісь, так звані "мільйонники", які не мають ніякого відношення до злодійського світу, не судимі, а просто кимось зручно поставлені, раптом починають управляти "общаком" у розмірі мільйона доларів. Наприклад, в ЗМІ нещодавно писали, як Нєдєлю (Андрій Недзельський злочинний авторитет, - "Апостроф") "опускали" свої ж. Чому? Та тому що це просто перерозподіл сфер впливу в злочинному бізнесі. Він штучно піднявся, він не має судимостей. Значить, комусь просто зручно поставити свого злодія і направити потоки в кероване русло", - резюмував Валерій Кур.

А якщо "законника" можна створити штучно, то суспільство завжди буде мати справу з драконом, у якого на місці однієї відрубаної голови моментально виростає дві нові. Тоді який сенс у законопроекті?

"Сенс в тому, що стався дисбаланс між правоохоронною системою і криміналітетом. А раз відбувся перекіс, людям потрібно щось показати, якісь реальні кроки. А реальних кроків і результатів показати не можуть. Значить, потрібно діяти інакше, закидаючи в суспільство кістку", - резюмував Руслан Сушко.

На думку експертів, реальним стратегічним планом з боротьби з організованою злочинністю мала б стати профілактика: реформа пенітенціарної системи, поліпшення умов утримання ув'язнених, профілактика дитячої злочинності.

"Але профілактика не дає результатів. За неї не можна ні звань собі заробити, ні підвищення отримати", - резюмував Валерій Кур.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают