Для своїх чи для зеків: для кого приготували резонансні VIP- палати

Скандал з VIP-палатами в лікарнях Києва: що кажуть чиновники

Фото: з відкритих джерел

25 березня журналісти поширили наказ Департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації про те, що для деяких категорій хворих на коронавірус повинні бути обладнані окремі палати. Згідно з оприлюдненим наказом, VIP-пацієнтам повинна бути надана окрема палата, площею мінімум 13 метрів, мати зручні комунікації з операційним та діагностичним відділенням, а поруч наказують розмістити цілодобовий сестринський пост і оперативний резерв медичних препаратів. Також повинні бути підготовлені спеціальні бригади екстреної медичної допомоги ВІПам в складі лікаря-керівника бригади, двох фельдшерів та водія.

Заява сколихнула громадськість. "Апостроф" зібрав найкращі коментарі чиновників у відповідь на питання ЗМІ по темі.

Перша реакція: палати для "зеків"

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що так звані "VIP-палати" в Києві готують не для чиновників, а для людей, які відбувають покарання в тюрмах або спеціальних ізоляторах.

"Ми повідомимо правоохоронні органи, щоб вони розібралися, звідки взявся цей наказ. У тому числі в ЗМІ. Адже цей наказ для обмеженого кола осіб. І він спрямований не на VIP-пацієнтів, а на пацієнтів, які мають державну охорону. Тобто на людей, які сьогодні відбувають покарання в тюрмах або спеціальних ізоляторах. Цей наказ розрахований для підготовки приміщень та місць, де люди відбувають сьогодні позбавлення волі в тих чи інших місцях в пенітенціарній службі. Вони також мають право на лікування, і їм таке лікування має бути забезпечено" , - сказав Поворозник.

Чиновник підкреслив, що інфіковані коронавірусом в'язні повинні знаходитися в палаті під цілодобовою охороною.

При цьому в розпорядженні "Апострофа" з'явився наказ Департаменту охорони здоров'я з роз'ясненнями ряду лікарень умов госпіталізації людей, які перебувають під вартою. У ньому нічого не сказано про необхідність палати з великою площею і особливим доглядом.

Заява Кличка: палати для перших осіб держави

Мер Києва Віталій Кличко на брифінгу 26 березня заявив, що розпорядження про облаштування в лікарнях "нібито, VIP-палат для депутатів та інших чиновників" було зроблено на виконання наказів Державної служби охорони, МОЗ та звернення на їх підставі Державного управління справами при президенті.

"Документи з грифом "для службового користування". У них мова йде про підготовленість закладів охорони здоров'я до медико-санітарного забезпечення осіб, щодо яких здійснюється державна охорона. Мова про те, що на випадок захворювання перші особи держави повинні мати певні умови - окремі палати та щоб поруч перебувала державна охорона. Така практика завжди була. І не тільки в Україні", - повідомив мер столиці.

При цьому Кличко повідомив, що мав розмову з цього приводу з президентом Володимиром Зеленським, і він "готовий, і налаштований скасувати накази, про які йде мова".

Реакція Кабміну: ми нічого не наказували

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що уряд не видавав жодних вказівок щодо VIP-палат.

У своєму телеграм-каналі Шмигаль звернувся до представників місцевої влади, якій і підпорядковані комунальні лікарні.

"Закликаю, щоб всі відповідальні органи на місцях перевірили інформацію про виділення окремих палат та відзвітували", - зазначив прем'єр-міністр.

Він також заявив, що ніяких окремих VIP-палат для чиновників не може бути, а палати зі спеціально обладнаними місцями для охорони доступні тільки тим, кого перевели туди з в'язниці.

Хто в цій ситуації має рацію, перевірити досить складно до заняття цих самих палат.

Серед українських в'язнів поки випадків коронавірусу немає. За словами заступника міністра юстиції Олени Висоцької, в установах введено спеціальний режим у зв'язку з загрозою зараження коронавірусом. Перш за все, він спрямований на непопадання інфекції в самі установи, тобто - обмеження доступу людей до установ.

За її словами, щодня в установах проводяться огляди утримуваних осіб на виявлення будь-яких симптомів хвороби і додаткові наскрізні провітрювання камер, прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів. Всі слідчі дії із затриманими особами відстрочені, судові засідання планують проводити в режимі відеоконференції. Також проведена роз'яснювальна інформаційна робота щодо симптомів коронавірусу і уникнення зараження їм, в камерах встановлено телевізори.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают