RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літня відпустка 2020: де і за скільки можна поправити здоров'я в Україні

Зображення PublicDomainPictures з сайту Pixabay

Коли мова заходить про "медичний туризм", як правило, мають на увазі візити іноземців в Україну заради відносно недорогих медичних послуг. "Зробити зуби" у нас, наприклад, коштує дешевше, ніж в країнах Євросоюзу. Водночас літня відпустка асоціюється з відпочинком на пляжі і нічними розвагами, а оздоровчий потенціал українських курортів відходить на другий план. Журналіст "Апострофа" Володимир Шевчук з'ясовував, де і за скільки можна поправити здоров'я на приморських курортах нашої країни.

"Клінічний відпочинок" в Одесі

В умовах триваючої анексії Криму Одеська область залишається основним курортним регіоном нашої країни. З огляду на природні та рекреаційні особливості регіону, тут можна вибрати відпочинок і оздоровлення практично на будь-який смак і гаманець.

Повторимося, сьогодні мова піде саме про клінічні санаторії, куди їдуть, перш за все, на оздоровлення, а не заради купання в морі і нічних розваг. Такі установи в Одесі і області приймають гостей з найрізноманітнішими недугами. Санаторне лікування хвороб серця і судин, органів зору, шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, опорно-рухового апарату і нервової системи - далеко не повний перелік проблем, з якими має справу місцева медицина.

Клінічні санаторії в Одесі пропонують широкий вибір реабілітаційних програм і процедур. Тут займаються відновлювальним лікуванням після гострих інфарктів, операцій на серці та судинах, реабілітацією після травм і хвороб опорно-рухового апарату. Також лікують пацієнтів, якы страждають від хвороб, спровокованих порушеннями мозкового кровообігу та травмами голови.

З огляду на особливості регіону, а також специфіку послуг, що надаються, ціни на розміщення в клінічних санаторіях Одеси вищі за середні по країні. Мінімальне розміщення (рівень "економ") стартує від 600-650 гривень з людини на добу. Місце в "стандартному" номері на дві персони обійдеться в межах 750 гривень з людини на добу. Більш комфортні номери (в додатку до побутових зручностей присутні ТБ, холодильник, кондиціонер) обійдуться приблизно за 900-1100 гривень з персони на добу.

Оздоровлення за "середнім цінником"

У плані "медичного туризму" Миколаївська область поступається Одеській, але і ціни на відпочинок і оздоровлення тут теж нижче. Одні з найбільш відомих санаторіїв в області знаходяться в Очакові.

Місцеві здравниці спеціалізуються на захворюваннях органів дихання, серцево-судинної системи (судинна дистонія, гіпертонія, реабілітація після інфаркту, ішемічна хвороба серця), опорно-рухового апарату (остеохондроз, артрит, ревматичні запалення, подагра, радикуліт, відновлення після травм). Є також спеціалізовані відділення для прийому дітей (разом з батьками), які страждають на захворювання нервової системи.

Вартість оздоровлення в санаторіях Очакова можна вважати демократичною. У санаторіях радянського виробництва можна розраховувати на стерпне розміщення з розрахунку в 400-500 гривень з людини на добу.

Херсонська область з виходом на Чорне та Азовське море також має ресурс для літнього оздоровлення. Санаторії в регіоні зосереджені переважно біля обласного центру, а також Скадовська, який є основним курортом Херсонщини, Голій Пристані, Залізного Порту і селища Лазурне.

Як і в інших приморських регіонах країни, санаторії Херсонської області приймають пацієнтів, які страждають на хвороби органів дихання (астма, хронічні бронхіти, пневмонії), ендокринної системи, опорно-рухового апарату та серцево-судинної системи. Також на місцевих курортах лікують захворювання статевих органів (в тому числі, жіноче і чоловіче безпліддя), хвороби нервової системи (наслідки енцефалітів, ураження периферійних нервів, вегетативні розлади) і шкіри.

Вартість розміщення залежить від населеного пункту. Відпочити в санаторії в Скадовську коштує дорожче, ніж в Голій Пристані або в Лазурному. У Скадовську за "стандартний" номер на двох (дорослий і дитина) доведеться викласти близько 1300-1500 гривень на добу. Тримісний номер (двоє дорослих і дитина) з усіма зручностями 1800-2000 гривень на добу.

У здравницях Голій Пристані одномісний номер з частковими зручностями обійдеться приблизно в 700 гривень на добу; за аналогічний номер, але з усіма зручностями доведеться заплатити близько 850 гривень, а за двомісний "напівлюкс" доведеться викласти близько 950-1000 гривень на добу.

"Оздоровчий туризм" у Приазов'ї

Запорізька область, незважаючи на імідж "бюджетного курорту", має рекреаційний та оздоровчий потенціал. Санаторії в цьому регіоні розташовані переважно в Бердянську і Кирилівці. Як і в Одеській області, на території регіону функціонують клінічні санаторії, орієнтовані на відносно широкий спектр захворювань.

У Бердянськ на оздоровлення їдуть пацієнти, які страждають на серцево-судинні захворювання, шкірні недуги (псоріаз), хвороби органів дихання (практично всі, крім туберкульозу), шлунка, нервової системи, а також сечостатевих шляхів.

Лікування "стандартне": дієта, лікувальні грязі і ванни, апаратна фізіотерапія, повітряні ванни, купання в морі і масаж. У клінічних санаторіях можна також пройти загальне обстеження стану організму.

Вартість розміщення в місцевих санаторіях може варіюватися залежно від облаштування номерів, додаткових послуг, наявності номерів для інвалідів (в тому числі, дітей) і якості інфраструктури.

В середньому номера класу "економ" (кімната зі зручностями, але без ТБ і холодильника) обійдуться в 600-650 гривень з людини на добу, окремий одномісний номер зі зручностями обійдеться приблизно в 800 гривень на добу. Номери підвищеної комфортності (як правило, на дві кімнати) в спеціалізованих санаторіях в пік сезону коштують близько тисячі гривень з людини на добу.

Розміщення в санаторіях Кирилівці коштує трохи дешевше. В "середньому" за якістю послуг і оздоровлення кімнати з мінімальними зручностями обійдуться приблизно в 400 гривень з людини на добу, з частковими зручностями близько 550 гривень. Номери підвищеної комфортності (на дві кімнати) з побутовими зручностями, телевізором, холодильником і кондиціонером обійдуться приблизно в 750-850 гривень з однієї персони на добу.

В цілому здравниці Кирилівки дублюють "функціонал" санаторіїв Бердянська. В основному вони спеціалізуються на хворобах дихальних шляхів (гайморит, тонзиліт, хронічний бронхіт), опорно-рухового апарату, захворюваннях нервової системи, шлунково-кишкового тракту, а також на урології та гінекології.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців