RU  UA  EN

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

B2B Jewelry - все. Як ювелір з Ладижина створив величезну фінансову піраміду, але погорів через карантин

Обшуки в B2B Jewelry Микола Гонта Фото: колаж "Апострофа" з фото з Facebook Гонти і прес-служби СБУ

27 серпня СБУ повідомила про блокування великої фінансової піраміди, яка «заволоділа коштами українських громадян».

Назву піраміди в спецслужбі не назвали, однак на одному з фото фігурує магазин ювелірних виробів, а на іншому — "сертифікати" B2B Jewelry.

Що це за компанія, хто за нею стоїть і чому її вважають фінансовою пірамідою — в матеріалі «Апострофа».

Що таке B2B Jewelry?

B2B Jewelry - це бренд, під «дахом» якого працювали десятки ювелірних магазинів заводу «Шарм», що знаходиться в місті Ладижин Вінницької області.

Від звичайних магазинів їх відрізняло те, що всі покупці ювелірних прикрас отримували в мережі кешбек в розмірі більше 100% від вартості придбання. Виплата розбивалася на цілий рік і проводилася на карти клієнтів щотижня.

Крім того, в магазинах продавали «сертифікати» (вони, до речі, були там найбільш ходовим товаром). Як обіцяли в компанії, за ним покупець міг в будь-який час отримати виріб з срібла або золота, а заманювали довірливих клієнтів величезними відсотками. Так, покупцям сертифікатів обіцяли більше 400% річних. Судячи з інформації на сайті B2B, на таку приманку могло клюнути вже більше 400 тисяч людей (за деякими оцінками більше 600 тисяч).

Сайт B2B має всі необхідні атрибути фінансової піраміди. Найцікавіший розділ - Кар'єра. Тут кожному бажаючому пропонували пройти «шлях» від Новачка до Золотого директора. З кожним рівнем в учасника ріс бонус - від 0 до 19%.

Спосіб «зростання» теж не новий. Для цього учаснику потрібно було постійно залучати нових клієнтів. Сума їх покупок в системі створювала оборот. Від величини цього обороту залежав перехід на новий рівень. Вища планка - 40 млн доларів.

Також на сайті є таблиця отримання бонусів. Тут теж логіка проста і звична для пірамід - чим більш дорогу покупку ти зробив, тим більший бонус отримаєш. Максимум - 182% для тих, хто накупить «ювелірки» на суму від 243 тисяч гривень.

У самій компанії пояснювали, що кожен покупець «стає співінвестором компанії», вкладені ними кошти витрачаються на виробництво нових ювелірних прикрас, які продаються новим учасникам.

Тепер телефони компанії B2B Jewelry вже не відповідають.

Хто її створив?

Творець піраміди - власник заводу «Шарм» Микола Гонта. До 2018 року він був одним з недолугих регіональних виробників ювелірних виробів, а рентабельність його бізнесу була близька до нуля.

Крім того, в 2013-му році Гонту і його сім'ю підозрювали в контрабанді золота з Туреччини.

«Прорив» почався в 2018-му році. Сам Гонта каже, що «придумав революційний формат компанії, який не має аналогів в світі».

Тоді він відкрив в Ладижині перший магазин B2B Jewelry, який став продавати ювелірні вироби з кешбеком в 130%, а також золоті і срібні сертифікати під 200-300% річних.

Скоро ще одну «точку» відкрили у Вінниці, а далі так званий бізнес ріс як на дріжджах. Компанія хвалилася в соцмережах тим, що відкрила майже 60 магазинів, «точки» були навіть в Росії та Казахстані.

B2B давно звернула на себе увагу не тільки журналістів, а й контролюючих структур. Однак фінансові регулятори не могли (або не хотіли) до неї підступитися, оскільки компанія формально не надавала фінансових послуг.

Проблеми почалися навесні

Схема дала тріщину цієї весни, коли всі магазини B2B Jewelry закрилися через коронавірусний карантин. Нові надходження припинилися, а це основа існування будь-якої піраміди. Уже в кінці березня Микола Гонта оголосив, що "проект бере паузу", а всі свої гроші вкладники отримають потім, коли закінчиться карантин.

У травні один з магазинів в Харкові атакували розлючені "інвестори". Вони вимагали повернути свої гроші, але пройти всередину їм завадили хлопці спортивної статури. У самій компанії цей конфлікт назвали "спробою рейдерського захоплення".

Весь цей час СБУ збирала докази проти компанії і 27 серпня накрила 48 точок за раз. Обшуки проходили в Київській і Вінницькій областях, а також в Одесі.

Джерело: "сертифікат" B2B Jewelry Фото: прес-служба СБУ


Судячи з повідомлення спецслужби, творці піраміди не економили і намагалися жити на широку ногу.

"За період функціонування піраміди, з початку 2019 року, організатори придбали за незаконно отримані кошти один з островів Дніпровського каскаду з розташованими на ньому об'єктами нерухомості, 18 елітних позашляховиків вартістю понад $ 100 тис., коштовності, інше рухоме і нерухоме майно", - уточнюється в повідомленні.

Фігурантам ще не повідомили про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 222 (шахрайство з фінансовими ресурсами), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, отриманого злочинним шляхом) Кримінального кодексу. За цими статтями можна позбутися волі на строк до 12 років.

Але свої гроші наївні вкладники все одно не повернуть.

Скоро «Апостроф» опублікує матеріал з самими шокуючими історіями про вклади в B2B Jewelry.

Читайте також

Тарифна нестабільність: що ще подорожчає разом зі світлом

Підвищення тарифів на електроенергію для населення спричинить ланцюгову реакцію подорожчання більшості товарів та послуг

Сутінки для людей та бізнесу: головні зміни в Україні з червня

Головні зміни червня торкнуться всіх українців і багатьом вони не сподобаються

Червень з рекордами: яка погода буде у перший місяць літа

У червні, за прогнозами синоптиків, температурні рекорди буде переписано - опадів у перший місяць літа багато не буде