RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Велике расхітітельство": як нардеп Лабазюк паралельно з президентом власну програму придумав

СБУ заарештувала техніку з емблемою "Велике будівництво" - хто на цьому заробляв

СБУ заарештувала техніку з емблемою "Велике будівництво" - хто на цьому заробляв Фото: facebook.com/dzindzia

Ініційований президентом Володимиром Зеленським проект "Велике будівництво" - це не тільки масштабне оновлення інфраструктури країни, а й дуже-дуже великі, багатомільярдні, обсяги державного фінансування. А там де крутяться подібні гроші, як відомо, в українських реаліях завжди знайдеться місце для тих, хто готовий "освоїти" державні кошти не стільки на благо держави, скільки своєї кишені.

Кричущий випадок "освоєння" коштів на проект "Велике будівництво" розкрився в середині січня на Хмельниччині. Там в кар'єрі біля села Москалівка СБУ заарештувала важку техніку, яка незаконно видобувала корисні копалини. Пікантність ситуації в тому, що на екскаваторах і самоскидах, замішаних у протиправній діяльності, виявили логотипи президентської програми "Велике будівництво".

А належить вся ця техніка, як виявилося, фірмам, пов'язаним з одіозним народним депутатом Сергієм Лабазюком. З тим самим, що в 2014 році голосував за "диктаторські закони", а зараз влаштувався у фракції "За майбутнє".

Лабазюк і так вже непогано "нагрівся" на проекті "Велике будівництво", отримавши тільки в 2020 році підрядів в цілому більше ніж на 4,5 млрд (!) гривень. Мабуть, цих мільярдів йому виявилося замало, і він вирішив підзаробити кілька "зайвих мільйончиків" на державній глині і піску. Потім ці незаконно добуті копалини, як не складно здогадатися, використовувалися на підряди за президентською програмою.

У повідомленні СБУ від 20 січня, де йдеться про блокування незаконного видобутку копалин в Хмельницькій області та арешт техніки, наклейки "Великого будівництва" і номера машин, як можна помітити, замазані в фоторедакторі. Однак новина виявилася настільки резонансною, що в інтернеті досить швидко спливли невідредаговані фото від небайдужих місцевих жителів, обурених твореним свавіллям.

Фото: facebook.com/dzindzia

Так і з'ясувалося, що арештована СБУ техніка належить компаніям ЗАТ "Хмельницьке шляхово-будівельне управління №56" та ТОВ "Агрохімбуд". А поставлялися протиправно здобуті копалини - на ТОВ "Подільський Цегельник", приміщення якого знаходяться прямо біля кар'єру. Пізніше це підтвердили дані Єдиного держреєстру судових рішень. Контролером, або власником зазначених компаній, а отже - і бенефіціаром незаконного видобутку, є нардеп багатьох скликань, який нині входить до фракції "За майбутнє", Сергій Лабазюк.

Як встановила спеціальна перевірка екологів, нанесений збиток становить 15 млн грн.

"Найбільш резонансний випадок недотримання вимог природоохоронного законодавства "обійшовся" державі майже в 15 млн гривень. ДЕІ в Хмельницькій області виявила, що ТОВ "Подільський Цегельник" здійснював самовільне видобування глини. Підприємству вже направлено претензію про відшкодування збитків, а матеріали справи надані в Національну поліцію", - повідомив голова Держекоінспекції України Андрій Мальований.

Фото: facebook.com/dzindzia

Те, що "Хмельницьке шляхово-будівельне управління №56" підконтрольне саме Лабазюку, ЗМІ розкопали вже давно. Підтвердження цього можна знайти і в Єдиному держреєстрі судових рішень, де чітко визначений зв'язок між "Хмельницьким дорожньо-будівельним управлінням №56" і компанією "Аграрна компанія 2004", якою Лабазюк володіє через Групу компаній "Вітагрен", де він є бенефіціарним власником. Нардеп-"будівельник" навіть одного разу влаштував бійку зі співробітниками СБУ, які прийшли перевіряти "Хмельницьке ШБУ №56". Напевно, Лабазюку було, що захищати від правоохоронців, адже ця компанія тільки за 2020 рік спромоглася, за даними "Прозорро", "натендерити" в "Укравтодорі" 3,3 млрд грн.

Аналогічна історія і з "Агрохімбуд". ЗМІ також не раз згадували, що, незважаючи на іншого формального власника, цю компанію контролює саме Лабазюк.

Що стосується "Подільського Цегельника", куди незаконно добуті в Хмельницькій області копалини йшли на переробку, то за даними Youcontrol Лабазюк офіційно є її власником. Як, до речі, і ТОВ "Бережанський цегельний завод", куди теж могли йти ці глина і пісок.

Фото: facebook.com/dzindzia

Після рейду на кар'єр у Москалівці правоохоронців, Лабазюк через своїх юристів кинувся виручати конфісковану СБУ техніку. І тим самим знову підтвердив своє пряме відношення до незаконного видобутку копалин під прапором "Великого будівництва". Через два дні після арешту, пише журналіст і активіст Андрій Дзіндзя, в Єдиному держреєстрі судових рішень з'явився запис, який прямо вказав на "руку Лабазюка".

Так, виявилося, що представляє в суді інтереси фірм, чию техніку заарештувала СБУ, багаторічна помічниця і соратниця Лабазюка Наталія Сапєлкіна.

"Вона ж є співзасновником ТОВ "Юридична компанія "Епіслон груп", де уповноваженим і співзасновником є Микола Заганяч (найближчий помічник Лабазюка в різного роду справах, - ред.). Він же є уповноваженим обласної організації партії "За майбутнє", а його дружина - депутат Хмельницької міськради від цієї партії. Свій, до свого по своє! Як бачимо, Лабазюк навіть особливо і не намагається приховати, що особисто впливає на процес", - зазначає активіст.

Що показово, Сапєлкіна також офіційно є контролером підприємства ТОВ "Кузьминецька будівельна компанія" (Київська обл.), яке виготовляє продукіцю ТМ "Кератерм" разом з вищезгаданими заводами, контрольованими Лабазюком.

Наразі Лабазюк програв низку спроб через суд повернути заарештовану техніку. А самі машини зникли зі штрафного майданчика в Хмельницькій області, куди були транспортовані після арешту. Не виключено, що техніку забрали в столицю.

Це може означати, що правоохоронці взялися за Лабазюка всерйоз. Тому що одна справа просто тихо "робити гроші" на піску, добувати який не маєш права. А зовсім інша - провертати незаконні афери з емблемами "Великого будівництва", яке є флагманським проектом президента Зеленського. Подібні удари по репутації президент навряд чи буде спускати будь-кому. Навіть нардепу-мільярдеру.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням