RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нетовариші, які товариші: що пов'язує Коломойського із колишніми соратниками

Що ховається за публічним конфліктом Коломойського з Філатовим та Корбаном

Що ховається за публічним конфліктом Коломойського з Філатовим та Корбаном Фото: Апостроф / Колаж

Конфлікт екс-соратників Ігоря Коломойського - Бориса Філатова та Геннадія Корбана зі своїм колишнім патроном, який вони всіляко постаралися винести в публічну площину , насправді може бути не таким вже й конфліктом. Адже, формально дистанціюючись від Ігоря Валерійовича, його колишні підлеглі впевнено підтримують деякі найважливіші кроки олігарха, зокрема щодо допомоги чинному президентові у його протистоянні з мером Києва Віталієм Кличком.

Вважається, що формально Філатов і Корбан "порвали" з Коломойським наприкінці 2015 року, після того, як стало очевидним, що олігарх потрапив у явну немилість тодішнього президента Петра Порошенка.

Принаймні так заявляє в одному зі своїх інтерв'ю Геннадій Корбан. Він висунув версію , що Філатову, мовляв, дуже не сподобалося, що Коломойський намагається диктувати йому умови.

"Щойно Філатов став мером (у 2015 році, - ред.), [Ігор Коломойський] почав дзвонити і брутально тиснути на нього: "А че тут, а че там, а подзвони тому, а зроби те". Він просто вимкнув телефон, і з тих пір вони не спілкуються ", - зазначив Корбан.

Щодо самого Корбана, вважається, що він образився на Коломойського за те, що той не зробив очевидних кроків, щоб витягти його з-під арешту того ж 2015 року.

Насправді публічне дистанціювання від олігарха, який потрапив у немилість у тогочасної української влади, могло бути не більш ніж тактичним ходом. Адже всім відомо, що це саме гроші Коломойського та його підтримка зуміли успішно провести Бориса Філатова під прапором "Укропа" у мери Дніпра. Однак через токсичність Коломойського згадка про цей факт могла серйозно нашкодити подальшій політичній кар'єрі тандему Філатов-Корбан.

Ситуація до болю нагадує сьогоднішню, коли демонструвати явну дистанцію від Коломойського намагається чинний президент Зеленський, у перемозі якого на виборах одну з першочергових ролей зіграли гроші та медійна підтримка олігарха.

Зеленського можна зрозуміти, адже відкритий зв'язок із людиною, щодо якої введено санкції з боку найбільшого закордонного партнера України - Сполучених Штатів, дуже дискредитуючий факт. Звідси й публічна заява про те , що американці, мовляв, молодці, все правильно зробили.

Однак, як свого часу неодноразово підкреслювали ЗМІ , при цьому ні персональних кримінальних проваджень проти Коломойського, ні персональних санкцій Україна не запровадила.

Вся справа в тому, що Зеленський, як і Філатов із Корбаном, можуть лише демонструвати розрив із Коломойським. Насправді ж – непублічно продовжувати вирішувати за його допомогою різноманітні завдання.

На один із фактів такої "прихованої" співпраці звернув увагу днями оглядач Девід Кларк з аналітичного центру Atlantic Council.

"Натяки на особисті зв'язки президента з олігархом, що продовжуються, знову проявилися в лютому 2021 року, коли Зеленський порушив обмеження Covid, щоб відсвяткувати свій день народження на приватній вечірці, влаштованій в будинку колеги Коломойського Тимура Міндіча", - зазначає автор публікації.

Проте найбільш показовим, на його думку, є факт об'єднання дій усіх зазначених осіб проти спільного політичного "ворога", яким вважається мер Києва Віталій Кличко.

"ЗМІ Коломойського активізували нападки на Кличка, а друзі та союзники мера стали об'єктами поліцейських розслідувань. Сам Кличко поскаржився на переслідування після того, як у травні озброєні співробітники Служби безпеки України (СБУ) увірвалися до його багатоквартирного будинку. Коломойський, можливо, також відіграв роль у тому, щоб допомогти Зеленському підірвати роль Кличка як голови Асоціації українських міст. Мер Дніпра Борис Філатов та його союзник Геннадій Корбан, обидва старі соратники Коломойського, які тепер примирилися з олігархом після сварки з ним, нещодавно відіграли важливу роль у допомозі адміністрації президента у створенні конкуруючої організації місцевих муніципалітетів, з якої виключено Кличка. Коментатори розглядають цю ініціативу як спробу нейтралізувати вплив Кличка на національному рівні і, можливо, позиціонувати Філатова як майбутнього "технічного кандидата", щоб отримати підтримку від мера Києва напередодні наступних президентських виборів в Україні" , - зазначається у статті Atlantic Council.

Якщо це відповідає дійсності, то, можливо, з "нападками" на Коломойського і Зеленський, і Філатов із Корбаном, усіх нас просто водять за ніс. Адже самому Ігорю Валерійовичу до нападок давно не звикати. Йому від них - як з гуски вода. У випадку, звичайно, якщо вони потрібні для великої спільної справи.

Читайте також

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Росіяни не змогли просунутися в глиб української території

Міна розірвалася прямо в пікапі: історія "Техаса", який повернувся у військо після подвійної ампутації

Незважаючи на втрату ніг, боєць вирішив повернутися воювати, тепер як оператор дрона

"Несподіваний" наступ: чому росіяни змогли швидко підійти до Вовчанська

Росіяни продовжують атаку, не зважаючи на втрати, і стримувати їх вкрай непросто

Новини партнерів