RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Амністія без амністії: які сюрпризи готує влада для покупців COVID-сертифікатів

Як влада бореться з "епідемією" куплених COVID-сертифікатів

Як влада бореться з "епідемією" куплених COVID-сертифікатів Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Разом з епідемією коронавірусу в Україні вибухнула справжня "епідемія" фальшивих або куплених COVID-сертифікатів. Це й не дивно, адже з переходом більшості регіонів до "червоної" зони попит на документи, що дозволяють вільно користуватися громадським транспортом та сервісними послугами, суттєво зріс. А от зробити реальне щеплення і на законних підставах отримати COVID-сертифікат, деякі українці досі не наважуються. Втім, МОЗ і Нацполіція готують для тих, хто "оступився", своєрідний "подарунок" - так звану ковідну амністію, коли люди зможуть зізнатися, що купили свій сертифікат і зробити щеплення. Що вигадала влада, і чи спрацює механізм ковідної амністії - з'ясовував "Апостроф".

Нардепи готують санкції

Наразі використання підробок карається штрафом до 850 гривень або обмеженням волі до 2 років. За виготовлення підробки санкції суворіші: 170 тисяч гривень штрафу або 2 роки обмеження волі.

Але, вочевидь, така відповідальність нікого не лякає. Адже правоохоронці практично щодня звітують про нові випадки викриття схем підробки COVID-сертифікатів.

Щоправда, на початку листопада нардепи проголосували за законопроект №6084 і ввели до кримінального кодексу окрему статтю за підробку документів про вакцинацію. Так громадянам за використання фальшивих сертифікатів може загрожувати штраф від 17 до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до 2 років. Якщо медпрацівник внесе липові дані про щеплення до медичної документації, то ризикує поплатитися штрафом у сумі від 34 до 68 тисяч гривень, або загриміти за ґрати на 2 роки. А у разі, якщо ковідні документи виготовлятимуться з метою збуту, можна нарватися на штраф від 85 до 170 тисяч гривень або сісти у в'язницю на три роки.

Втім, поки що ці санкції не діють, оскільки законопроект ухвалено лише в першому читанні.

Суперечливий механізм

Але нарівні з "батогом" влада роздумує і над рецептом "пряника". За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, МОЗ та МВС розробляють механізм ковідної амністії.

З одного боку, ініціатива справді логічна. Адже згідно з даними МОЗ близько 97% пацієнтів ковідних шпиталів – невакциновані. І Бог уже з ними, дрібними порушниками – аби вони схаменулися і вакцинувалися. Але якщо людина вже купила підроблений сертифікат, а потім раптом передумала і вирішила зробити щеплення, то технічної можливості для цього немає. Адже дані про вакцинацію вже внесено до медичних реєстрів.

З іншого боку, механізм амністії, який розглядають у МОЗ та МВС, виглядає досить суперечливим.

Вся справа в тому, що і МВС, і МОЗ хочуть, щоб власник підробленого сертифікату "здав" того, хто такий сертифікат оформив чи продав.

"Ми повинні виявити фізичну чи юридичну особу, яка займалася виготовленням, продажем або передачею цього сертифікату" , - зазначив голова Нацполіції Ігор Клименко.

"Ми говоримо саме про тих, хто купив і використовує підроблений сертифікат. Щоб вони прийшли до свого сімейного лікаря, повідомили про підроблений сертифікат, повідомили, де його взяли. Їм зроблять щеплення, а сімейний лікар повідомить у Нацполіцію контакти того, хто виписав підроблений документ, щоб далі справа розглядалася у суді", - додав Віктор Ляшко.

Але одна річ, коли сертифікати українці купують за оголошеннями в мережі (анонімних ділків викрити не шкода) та зовсім інша, коли питання сертифікату "вирішують" через знайомих медиків. У такому разі існує ризик, що знайомого ніхто не "здасть" і амністія просто не працюватиме.

Крім того, не варто забувати, що сенс ковідної амністії не в тому, щоб покарати людину з фальшивкою на руках, а в тому, щоб дати їй технічну можливість реально зробити щеплення, тому що зараз такої можливості немає.

"Яка мета вакцинації? Щоб люди не хворіли і щоб вірус не поширювався. Якщо у нас буде частина людей, які купили сертифікати, вони й надалі поширюватимуть вірус. Тому в Україні така амністія має бути, - запевняє "Апостроф" член парламентського комітету з питань питанням здоров'я нації Ольга Стефанішина. – До речі, подібний досвід вже є, коли був спалах кору. У МОЗ виявили, що статистика вакцинованих дітей від кору, паротиту та краснухи вдвічі відрізняється у навчальних закладах та медичних. І щоб захистити дітей, дозволили батькам їх вакцинувати".

Але якщо українець зізнається, що купив сертифікат, але не захоче розкривати продавця, що тоді? Йому відмовлять у праві на вакцинацію? У такому разі сенс амністії втрачається.

Грані відповідальності

Але є ще один аспект.

"Я розумію, що дуже багато людей оступилися і придбали ці сертифікати. І якщо ви не скористалися свідомо підробленим сертифікатом, ми маємо напрацювати правовий механізм, який дозволить уникнути відповідальності", - наголошував Ігор Клименко.

Про яку "відповідальність" говорить голова Нацполіції - загадка. Адже згідно зі статтею 358 КК України, за якою зараз застосовують санкції до власників підроблених документів, жодного покарання за придбання сертифікатів немає. Адже це не наркотики. І навіть новий законопроект цієї відповідальності не передбачає.

"Якщо людина не використала сертифікат, вона не несе кримінальної відповідальності", - підтверджує "Апострофу" прес-секретар Нацполіції Мар'яна Рева.

Але кримінальне провадження все одно можуть відкрити.

"Щоб у рамках слідства ми змогли вийти на тих, у кого людина замовляла сертифікат. Потім провадження буде закрито, оскільки не буде складу злочину. Але в рамках слідчих дій ми зможемо вийти на ту групу, яка створює пропозицію", - наголосила Рева.

Відповідальність для покупця настає в разі користування фальшивкою. Але якщо в рамках ковідної амністії за користування все одно залишиться покарання, як пропонують у МВС, то в чому тоді полягає ця амністія?

Справа в тому, що крім користування фальшивими документами, покупцю може загрожувати ще й пособництво.

"Людина скористалася якимись послугами, надала свої дані для того, щоб для неї зробили такий сертифікат. Ми знаємо такі випадки, коли додатково до використання сертифіката слідчі кваліфікували пособництво, аргументуючи це тим, що людина виступила посібником тих зловмисників, які виготовляють сертифікати. У нас навіть є приклад рішення суду: людині присудили штраф 3400 гривень саме через використання сертифікату та пособництво у скоєнні злочину", - зазначила Мар'яна Рева.

Докази

Але як влада має намір доводити, що покупець скористався сертифікатом? Логічно, немає сенсу купувати сертифікат, не маючи намірів ним скористатися. Відповідно, багато покупців теоретично порушують закон. Але як це підтвердити у кожному конкретному випадку?

У Нацполіції запевняють, що про використання сертифіката "скаже" "цифровий слід", який залишається після зчитування QR-коду. Але будемо відвертими: чи часто в кафе, кінотеатрах, ресторанах та взагалі в місцях, де необхідно пред'являти документи про вакцинацію, персонал закладів зчитує QR-код сертифіката?

"Ми просто дивимося в "Дії" наявність сертифікату і все. Жодних кодів не перевіряємо, - розповідає "Апострофу" адміністратор одного з ресторанів Софіївської Борщагівки Ілона. – Спочатку, звичайно, ми намагалися працювати з кодами, але це був просто жах: та програма "тупила" і код не зчитувався, а коли натовп на вхід і всім потрібно швидше, то часу зчитувати коди просто немає. Загалом відмовилися від цього і просто дивимося наявність сертифікатів".

Відповідно, як показує практика, можна скористатися підробкою, не залишаючи взагалі жодних цифрових слідів.

Втім, до того моменту, як законопроект №6084 про відповідальність за підроблені сертифікати буде готовий до другого читання, все може змінитися.

"Зараз законопроект із правками готують до другого читання. Можливо, там і буде передбачено механізм звільнення від відповідальності за аналогією із 263 статтею КК України (Незаконне поводження зі зброєю, - "Апостроф"). Частина 3 цієї статті передбачає звільнення від відповідальності осіб, які добровільно здали зброю", - резюмувала Рева.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів