RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Patriot'и на марші: чим може відповісти Путін

Україна може інтегруватися в загальну систему ППО країн НАТО, Кремлю нічого цього протиставити

Україна може інтегруватися в загальну систему ППО країн НАТО, Кремлю нічого цього протиставити Фото:

Кремлівський диктатор Володимир Путін має намір почати полювання на ЗРК Patriot, які країни Заходу планують поставити Україні з використанням іранської зброї та тактики придушення ППО. Раніше бункерний фюрер погрожував у разі передачі ракетних систем Києву оперативно знищити всі установки, чим лише розсмішив військових фахівців. Незважаючи на те, що знищення систем Patriot може стати бажаною політичною метою Москви, росіяни мають мало можливостей для протидії. У тому числі через те, що зазначені ЗРК функціонують не автономно, а складі оборонної та розвідувальної системи країн НАТО. Подробиці читайте у колонці для "Апострофа" військового експерта, співголови громадської ініціативи "Права справа" Дмитра Снєгірьова.

Кремлівський диктатор Володимир Путін, як повідомляє Forbes, доручив своїм військовим розпочати полювання на ЗРК Patriot, які країни Заходу мають намір поставити Україні. Сам Путін, кремлівські пропагандисти та "військори" розповідали, що зазначені ЗРК "застарілі" і що вони нібито поступаються російським С-300. Жодне з цих тверджень не відповідає дійсності. Комплекси постійно модернізують. Останні оновлення призвели до того, що ЗРК прямо вражає ціль, а не підриває випущену ракету поблизу неї.

Такі заяви Путіна викликані тим, що Захід змінює риторику щодо передачі ВСУ комплексів Patriot. Вже наступного року наша армія отримає можливість побудувати ешелоновану систему протиповітряної оборони, інтегровану до спільної системи ППО країн НАТО.

Останні події показують, що риторика деяких країн на Заході помітно змінилася щодо передачі цих зенітно-ракетних комплексів як малого, середнього, так і далекого радіусу дії.

Як приклад, влада ФРН заявила, що не має принципових причин заперечувати проти передачі ЗРК Patriot Києву після того, як США підтвердили їхнє відправлення. Минулого тижня Джо Байден оголосив про надання Києву нового пакету військової допомоги, до якого увійшли комплекси Patriot. Найближчим часом Пентагон розпочне навчання українського персоналу з експлуатації та обслуговування зазначеної ракетної системи. За попередніми даними, Patriot'и запрацюють в Україні не раніше, ніж за два місяці.

Читайте: Епоха "чорних лебедів": яким був 2022 рік і чого чекати наступного

За словами нашого міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, рішення президента Білого дому надати ЗСУ для захисту від російських атак суперсучасну систему протиракетної та протиповітряної оборони відчиняє двері для надання нам інших таких систем, що в перспективі дає нам суттєво інший рівень захисту неба.

До таких рішень Берлін наголошував на необхідності колективного рішення всіх країн Північноатлантичного альянсу, а США фактично створили прецедент з передачі ЗРК Patriot Україні. На Заході, як відомо, прецеденти мають важливе значення. Відповідно, ми можемо очікувати передачі трьох установок Patriot німецькою стороною, що в перспективі може забезпечити ешелоновану систему протиракетної та протиповітряної оборони, яка буде інтегрована в загальну систему країн НАТО.

ЗРК Patriot можуть захистити від крилатих, балістичних ракет та безпілотників. Вони одночасно виявляють і розпізнають понад 100 повітряних цілей, а також здатні безперервно супроводжувати вісім вибраних із них, здійснювати підготовку вихідних даних для стрільби, пуску та наведення трьох ракет на кожну ціль на відстані до 160 км.

Особливо важливою є саме захист від балістичних ракет. До останнього часу ми були практично беззахисними від таких ударів з повітря.

Для знищення повітряних цілей Patriot використовує ракету PAC-2. Її задекларована здатність - знищувати літаки супротивника на дистанції до 160 км. Ракета має свою радіолокаційну головку самонаведення та швидкість до 4,1 Маха.

ЗРК Patriot – це лише частина протиповітряної оборони. Для своєї повноцінної роботи отримує дані від літаків типу AWACS та супутників, і, що найголовніше, працює в єдиній системі з винищувачами. Саме вони для країн НАТО є основними засобами оборони від ударів з повітря.

У разі реалізації такого підходу йтиметься про загальну систему управління європейською протиповітряною обороною. Тут слід нагадати, що після падіння ракети на території Польщі під час російського масованого ракетного обстрілу України 15 листопада Берлін запропонував Варшаві комплекси Patriot. Тоді голова оборонного відомства Польщі Маріуш Блащак запропонував передати їх Києву.

У Берліні до пропозиції польського керівництва поставилися обережно. Міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт тоді заявила, що можливість використання оборонних систем НАТО за межами території країн альянсу, зокрема в Україні, має бути узгоджена з іншими державами-членами НАТО. Тепер ми бачимо, що питання де-факто узгоджене і кремлівському диктаторові, який сидить у бункері, тут нічим протидіяти.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців