Погляд

Крим все ближче: у ЗСУ вимальо­вуються цікаві перспективи на півдні

Олег Жданов про тактичну та стратегічну ситуацію на фронтах

Лівий берег Херсонщини може бути плацдармом для звільнення Криму Фото: panoramio.com

Стратегічні напрямки, які головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний озвучив в колонці The Economist, дають чіткі відповіді на те, як вийти з цієї патової ситуації, яка на сьогодні склалася на лінії фронту. Що стосується поточної ситуації, то на Авдіївському напрямку ворог все ще намагається оточити Сили оборони - безуспішно. А от на лівому березі Херсонщини наші бійці продовжують розширювати плацдарм. Про це в етері Апостроф TV розповів військовий експерт Олег Жданов.

Питання Залужного

Залужний дає чіткі відповіді, як зрушити з мертвої точки і вийти з цієї патової ситуації, яка на сьогодні склалася на лінії фронту. Ці п'ять основних напрямків, які оголосив Залужний, під силу нашим партнерам.

Читайте: Залужний теж може дізнатися з новин про власне звільнення: чим небезпечні політичні маневри влади

До речі, наближається черговий Рамштайн, на якому можна вирішити питання передачі нам новітніх засобів РЕБ, радарів протибатарейної боротьби і збільшення кількості артилерії у складі ЗСУ, причому у достатній кількості. А у питанні з дронами треба більше покладатися на себе.

Так, нам потрібні високоточні ракети, зокрема зі збільшеною дальністю до 300 км, і з осколково-фугасним зарядом. Тому що касетна ракета не руйнує, а бореться з відкрито розташованою, легкоброньованою технікою ворога і особовим складом. А фугасні ракети якраз використовуються для знищення складів ворога.

Авдіївка

Росіяни люблять символізм. У них ось була дата 4 листопада, так званий день народного єднання. Зараз на носу 7 листопада - 100 років їхнього більшовизму. І тому, щоби зробити путіну подарунок, вони все тиснуть і тиснуть. Це більше політичне, ніж військове завдання. Якби не політичний наказ, то такі втрати не варті того, щоб штурмувати Авдіївку.

Читайте: ППО в Криму "втомилася", взяти Авдіївку до 7 листопада не вийде: що відбувається на фронті

Залізницю перейти ворогу не вдалося. Ті, хто переходив залізницю, були вибиті або знищені. Більш того, терикон не контролюється ворогом. Він знаходиться у сірій зоні і контролюється нашим вогнем. Плюс ворог не може закріпитися на підступах до Коксохіму. Водночас за рахунок авіації і артилерії ворог намагається місто перетворити на руїни. Штурми ж проводяться пішим порядком, а техніку бережуть.

Лівобережжя Херсонщини

Призначення нового російського командувача на цей напрямок поки що ніяк на ситуацію не вплинуло. І наші морпіхи разом з бійцями ССО ведуть активні бойові дії на лівому березі. Тут вимальовується дуже цікава ситуація. Від Олешків до перешийку близько 80 км. І якщо створити плацдарм і підтягнути наші РСЗВ, то ми зможемо діставати до Армянська і залізниці, яка веде з Криму.

Ворог не має серйозних укріплень на лівому березі і це бумеранг підриву Каховської ГЕС. Вода позмивала основні укріплення рашистів і мінні поля, які вони там наставили. Побудувати все заново вони не встигли, та й зараз не встигають. Якщо нам вдасться розширити глибину плацдарму до 20 км і більше, то тоді основна маса російської артилерії буде відсунута від лівого берега річки Дніпро і можна буде наводити понтонні переправи, щоб переправляти важку техніку на лівий берег. Так, там залишиться загроза авіації і ракет, але й це можна вирішити за рахунок прикриття системами ППО і РЕБ.

Читайте: Кидок через річку: як проходить операція ЗСУ на Херсонщині

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

У россиян нет сил для того, чтобы реально осуществить наступление для захвата Харькова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

В работе ВВК существенно изменялись правила работы

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Отказаться от наследства, если твои родители должны - теперь не получится