RU  UA  EN

Пʼятниця, 13 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Чому жителі Курщини не чинять опору ЗСУ? Олег Покальчук про цей феномен

Суджа Фото: Getty Images

Сили оборони України зайшли на територію Курської області Росії і на диво не зустріли там жодного спротиву місцевого населення. Чому так відбувається? Чи правда, що росіянам однаково, при якій владі жити? Чому росіяни не хочуть бути вільними? На ці запитання відповів в ексклюзивному коментарі "Апострофу" соціальний психолог та письменник Олег Покальчук.

В тому що жителі Курщини не чинять спротиву Силам оборони України, нічого дивного нема. Тут справа в тому, що Путін всі роки свого перебування у владі відтворював з Росії СРСР 2:0.

У цьому зв'язку можна згадати таке. Радянський Союз заходив танками в Угорщину у 1956 році, в Чехословаччину в 1968 році, в Афганістан у 1979-му. І що, хтось з радянських людей масово протестував? На протест проти введення військ у Чехословаччину вийшло усього 8 людей. Все.

Тобто російська пропаганда роками створювала з росіян такий собі "совєтскій народ". А що таке "совєтскій народ"? Це такий народ, якому нічого не належить. Як казали у Радянському Союзі "все вокруг колхозное, все вокруг мое", тобто нічиє. А для чого захищати нічиє?

Можна, звичайно, захищати найвищі для себе цінності, наприклад, свій дім, свою родину. Але, знову ж таки, росіяни не готові захищати найвищі цінності, якщо вони протирічать цінностям держави.

Ми не повинні росіян судити по собі. У них нема громадянського суспільства, тому що в тоталітарних країнах наявність громадянського суспільства становить для влади загрозу, а тому влада робить усе, щоб громадянського суспільства не було.

Російська влада роками виховувала народ, а вірніше населення, я б їх народом не назвав, — як споживача благ. Люди звикли отримувати все на халяву і при цьому не нести жодної відповідальності за своє майбутнє. Вони звикли, що влада їм дає якусь цукерку і все за них вирішує. На місцевому рівні, якийсь місцевий царьок. На державному рівні є "великий стратег" Владімір Владіміровіч. Їх влаштовує влада, яка забирає відповідальність.

І от тепер в ситуації з Курщиною російська влада потрапила в пастку.

СуджаФото: Getty Images

І в цьому поведінка росіян типологічна поведінці більшості європейців. Якщо взяти для прикладу Францію. У роки другої світової війни вона практично не чинила опір нацистській Німеччині. Тут існував уряд Петена. Вони спокійно жили під Гітлером.

Трохи інша ситуація в Польщі або Чехії. Вони були під радянською окупацією.

Також виникає питання, чому в Курській області не виник партизанський рух? Тут теж ми повинні завдячити російській пропаганді. Роками пропагандисти втовкмачували в голови росіян, що партизанщина — це погано. По суті, партизанська війна – це терор. А що таке партизанщина в їхньому уявленні? Це спротив чеченців у війні з Росією в 90-ті, це "Крокус Сіті Хол", це неприйнятно. А тому росіянин не уявляє, як можна зробити "коктейль Молотова" і в когось кинути.

Але треба зазначити, що ментальність росіян в різних регіонах різна. Наприклад, Москва та Санкт-Петербург відрізняються від іншої Росії. Або республіки Кавказу.

Що стосується Курщини, то через суміжність території, вона знаходиться з нами в близькому економічному просторі. Жителі наших прикордонних регіонів завжди спілкувались економічно з жителями російських прикордонних регіонів. Тому ми в чомусь близькі. Хоча, повторюю, судити по собі росіян не варто.

Читайте також

Новини партнерів