RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Відведено місце прислуги, аж ніяк не господаря": Заїр Смедля про затримання в Криму татар

Заїр Смедля Заїр Смедля Фото: facebook.com/zair.smedlya

7 липня в кількох районах тимчасово окупованого Криму представники ФСБ Росії провели обшуки і затримали 7 активістів. Трьох із них назвали лідерами релігійної організації Хізб ут-Тахрір. Вона заборонена в Росії, де вважається терористичною, хоча її учасники по всьому світу проводять виключно мирні акції.

Журналіст "Апострофа" Дмитро Малишко звернувся за коментарем до голови ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедлі, що живе в Криму. Смедля вважає, що дії російських окупантів - це помста після закликів генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша дотримуватися прав людей на півострові.

- Сьогодні в Криму було затримано 7 осіб. Серед них, як заявили у ФСБ, троє лідерів релігійної організації Хізб ут-Тахрір. Що ви знаєте про те, що трапилося?

- Затримані були Еміль Зіядінов, Ісмет Ібрагімов, Алім Суф'янов, Сейран Хайретдінов, Олександр Сизиков, Вадим Бектеміров і Зекірья Муратов. Про всіх цих хлопців я сказати не можу, але знаю, що деякі з них виходили на поодинокі пікети і говорили про те свавілля, яке відбувається в Криму.

Мені доводилося зустрічатися з Олексанром Сизиковим на так званих "судах". Він інвалід першої групи, абсолютно сліпий. Але він вивчив основи ісламу, Коран, і я бачив, як він відповідав на чимало життєвих питань силовикам так, що вони просто були розгублені і не знали, що з ним робити.

І ось сьогодні його просто взяли за руки, за ноги, кинули в автомобіль і відвезли. Не знаю, чи заарештують його. Але після того, як ми бачили арешт Едема Бекірова - інваліда без ноги, який хворіє на цукровий діабет з різними формами ускладнень, в тому числі має проблеми із серцем, я не виключаю, що і Сизикова можуть заарештувати.

Те, що в Росії оголосили терористичною організацією Хізб ут-Тахрір, так вони віднесли туди ж і "Свідків Єгови" - фактично пацифістів.

Це абсурд, коли тих, хто робить 5-разовий намаз або інші обряди поклоніння Всевишньому, раптом називають терористами, хоча і в Корані, і в Біблії є принцип - "не убий". Проте кількість обвинувачених і заарештованих в Криму за так званою "справою Хізб ут-Тахрір" перевищує 70. Вони знаходяться як в сімферопольському СІЗО, так і в ростовському. Низці з них винесено вирок. Троє вже відсиділи п'ятирічний термін і отримали ще 8 років випробувального терміну.

Терористами намагаються зробити людей, які проти насильства, проти зброї, але за правду. Тих, хто не хоче гинути на якійсь війні за чиїсь брудні гроші. Я не бачив жодного разу, щоб було доведено, що засуджені є членами Хізб ут-Тахрір в принципі. Не бачив показань, крім силовиків і секретних свідків, які, цілком можливо, теж є силовиками.

- Я так розумію, що передумовою до затримання став протест проти окупаційної влади?

- Сьогодні під слідством перебувають і вже навіть засуджені кримські блогери, громадські журналісти Наріман Мемедімінов, Ремзі Бекхеров, Осман Аріфмеметов й інші хлопці. Вони висвітлювали, як відбувалися обшуки, затримання, арешти, судові засідання, свавілля на півострові. Заарештовують також юристів і громадських захисників, які виступали на судах над активістами, тих, хто приносив передачі арештованим.

- На вашу думку, ці затримання були пов'язані з непоступливістю України щодо Донбасу на цих вихідних у Берліні? Або була інша причина?

- Немає сумнівів, що це чергова акція залякування, що проводяться з 2014 року. Обшуки, арешти, викрадення, вбивства з приходом Росії до Криму стали реаліями. До того ж, таке відбувається, коли міжнародні організації, такі як ОБСЄ, ООН, торкаються проблеми Криму, кримських татар, кримських мусульман, розвитку і збереження української мови на території півострова.

Якраз 6 липня - напередодні арештів - генсек ООН Антоніу Гуттеріш говорив про це, закликав російський уряд припинити переслідування кримських татар, мусульман, відновити діяльність забороненого російським судом діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і створити можливості для розвитку і функціонування української мови.

У відповідь на такі заяви йде зворотний процес - застосування жорстких силових заходів, щоб показати: нам ООН байдужа, її заяви так і залишаться заявами. Вони можуть бути стурбовані, дуже сильно стурбовані, винести 333 "останнє китайське попередження". Кремль буде все це ігнорувати.

- На вас і ваше оточення намагаються тиснути?

- Курултай кримськотатарського народу поки, слава Всевишньому, не заборонений в Криму. Але тиск не припиняється з 2014 року і до цього дня.

І на їхніх сторінках преси, і на їхніх телеканалах періодично "полощуть" наші імена, посади, закликають силовиків розібратися з нами - мовляв, що ми собі дозволяємо за висловлювання, які ображають владу. А 18 травня, напередодні знакових подій - День кримськотатарського прапора, День незалежності України, День Конституції України - нам виписують застереження.

У цьому році на 3 травня планувався марш, Меджліс кримськотатарського народу і лідер нашого народу Мустафа Джемілєв закликали разом з міжнародними спостерігачами увійти до Криму і переконатися в дотриманні прав людини на півострові. Щоб не допустити цього маршу, в Криму йшла справжня істерія.

- Який зараз взагалі настрій на півострові? Яка атмосфера?

- Уявіть собі ситуацію, коли стихають фанфари, закінчується весілля, а на ранок наречена після шлюбної ночі змушена прибирати, мити брудний посуд, а замість слів подяки отримувати стусани. Ось приблизно такий зараз стан у тих, хто вчора чекав на зміни і думав, що житиме, як в казці, як у фільмах - в усіх автомобілі, дачі, фазенди, літаки, прислуга. Але їм відведено місце прислуги, аж ніяк не господаря.

- В Україні все більше кажуть, що Росія може спробувати втрутитися в Україну з боку Криму? Чи бачите ви якісь сигнали? Наприклад, пропагандисти готують людей до війни, вкидають ідеї, що треба захопити Північно-Кримський канал?

- Кримчани самі бачать, що проблема існує. Звісно, їм кажуть, що у ній винна Україна, але ніхто не згадує, що до 2014 року такої проблеми не було.

Але взагалі кажуть, що "нам не потрібна їхня вода". Голова незаконної держради так званої Республіки Крим Володимир Константинов заявив: "Може, вона отруєна! Так нехай вони подавляться!". "Проживемо і без української води, самі впораємося", - каже Аксьонов.

Але їм нічого не заважає поміняти свій світогляд протягом 6 секунд. І я не виключаю, що в закритих спільнотах можуть бути вкиди про все що завгодно.

Я пам'ятаю, як після грузинської війни 2008 року президент Росії говорив, що Крим - це українська територія, що ми провели делімітацію, демаркацію. Потім раптом щось помінялося.

Спочатку за сценарієм повинен був бути міжнаціональний конфлікт за участю кримських татар. Але його не вдалося спровокувати, оскільки боротьба кримських татар носить ненасильницький характер.

Потім з'явилися вагони з міфічними бандерівцями, які "їхали різати росіян". Але російські війська опинилися в Криму, і зараз ситуація набула такої витонченої форми, що нинішня "влада" на півострові не знає, як зводити кінці з кінцями.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити