RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погроми іудейських символів в Україні: хто і навіщо влаштував "менорапад"

Розпалювання релігійної ненависті та антисемітизму вигідно нашому "улюбленому" сусідові

Розпалювання релігійної ненависті та антисемітизму вигідно нашому "улюбленому" сусідові Ханукія на Майдані в Києві Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Наприкінці листопада – початку грудня юдеї всього світу відзначали одне з найзначніших своїх свят – Хануку. Проте в Україні цього року святкування Хануки відбулося напружено: по всій країні вандали псували та валили Ханукії (менори) – ритуальні світильники, які є основним символом релігійного свята . Один-два інциденти могли б пройти непоміченими. Проте "менорапад" охопив багато міст країни. Більше того, вандали псували релігійні символи не просто заради розваги, а переслідуючи цілком конкретні ідеологічні цілі. Що відбувається, і кому вигідне розпалювання релігійної ненависті та антисемітизму в Україні – з'ясовував "Апостроф".

"Менорапад"

Все почалося 28 листопада у самому серці Києва. На Майдані було заплановано встановити найвищу менору в Україні. Однак у процесі її монтажу невідомий спробував зруйнувати конструкцію, але його зупинили представники "Муніципальної варти".

Невідомим, за інформацією Об'єднаної єврейської громади України, виявився доброволець, президент ГО "Міжнародна федерація екстремальних видів спорту" Юрій Тебенко.

"Прогулюючись Майданом, побачив установку Ханукії. Підійшов поговорити з Равином. Дізнався, що не всі документи в порядку. Порекомендував зробити все законно", - пояснив тоді свій вчинок Тебенко.

Наскільки "спонтанним" був цей вчинок, можна судити за тією обставиною, що під час інциденту на Майдані був присутній і киянин Андрій Рачок, який минулого року повалив менору на Контрактовій площі в столиці і зняв це на відео.

Андрій Рачок

Таким чином, за словами самого Рачка, був продемонстрований приклад "Яким способом треба поводитися з чужинцями, які займаються узурпацією влади, окупації територій, геноцидом", - заявив Рачок у відео.

Наступного дня, 29 листопада, група підлітків із п'яти людей повалила Ханукію у Дніпрі. Поліція Дніпра відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.296 (хуліганство) КК України.

Повалена Ханукія у Дніпрі Фото: ОЕОУ

30 листопада Ханукію було повалено на Троєщині (спальний район Києва), і цього ж дня пошкодили аналогічну конструкцію в Миколаєві.

Ханукія на Троєщині Фото: ОЕОУ

4 грудня у Рівному невідомі вандали також пошкодили менору. Поліція відкрила кримінальне провадження.

Ханукія у Рівному Фото: ОЕОУ

"За словами очевидців, на Ханукії було залишено записку із таким змістом: "Іудеї зловживають нашою толерантністю"", - зазначає Telegram-канал Об'єднаної єврейської громади України.

А буквально наступного дня в Ужгороді невідомі демонтували та скинули у річку Уж Ханукію, яка була встановлена на площі біля Ужгородської ортодоксальної синагоги.

Ханукія в Ужгороді Фото: ОЕОУ

Що взагалі відбувається?

В Україні різко зріс рівень антисемітизму? Не схоже. За даними досліджень Об'єднаної єврейської громади України, за останні три роки – з 2018 до 2020 – рівень антисемітизму в країні навпаки впав. Так, якщо у 2018 році в країні було зафіксовано 90 випадків, які можна трактувати як антисемітизм, то у 2019 році – 66 випадків, а у 2020 році - 49.

Так, було б краще, якби статистика випадків антисемітизму в Україні взагалі дорівнювала нулю. З іншого боку, кілька десятків інцидентів у масштабах цілої країни - це не критична ситуація, адже маргінали є в кожному суспільстві. Системного руху з широкою підтримкою антисемітських ідей у країні немає.

"Незалежні дослідження кажуть, що в принципі в Україні дуже низький рівень антисемітизму. Є поодинокі факти, але це, скоріше, винятки, які підтверджують правила. Інциденти траплялися, як правило, на ґрунті побутового антисемітизму", - пояснює "Апострофу" заступник директора Українського Інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

З іншого боку, саме цього року відбувся масовий "менорапад". За словами експертів, варто звернути увагу на особливу демонстративність випадків вандалізму.

"Я б розглядав це в рамках цілеспрямованої кампанії – атак на символи. Атак, які б демонстрували, що в Україні поширене таке явище як антисемітизм", - додає Петренко.

А навіщо демонструвати те, чого системно в Україні все ж таки немає?

Спадкоємці Третього рейху

"Цей сигнал має бути якраз для Європи. Тому такі випадки я розглядав би як бажання країни-агресора сформувати негативний імідж для України, - пояснює Петренко. – Росія, яка має величезний інформаційний вплив на країни Європи, поширюватиме будь-які фейки, пов'язані з тим, що в Україні є проблема антисемітизму. І якщо постійно розповідати, що в якійсь країні постійно відбуваються якісь антисемітські рухи, то, ясна річ, на це реагуватимуть і рейтинг сприйняття самої країни так чи інакше знизиться".

І якщо подивитися на медіаландшафт РФ на тиждень святкування Хануки, то можна побачити, що практично всі значущі ЗМІ Росії із задоволенням підхопили новини про "менорапад" в Україні. "Вандали зіпсували іудеям свято", "У Києві осквернили ханукальний світильник" - із такими заголовками виходили новини на заборонених у нашій країні виданнях "Україна.ру", ТАРС, РИА Новости. А на Russia Today вийшла велика стаття на цю тему.

Російські пропагандисти люблять звинувачувати українців у "нацизмі"

Ось лише одна витримка з матеріалу російських пропагандистів: "На рівень кількості випадків антисемітизму впливають також шанування конкретними групами людей Степана Бандери або Андрія Мельника, докладне вивчення їх у школі, героїзація у суспільстві. При цьому нікого не хвилює, що вони були в організації, яка бачила майбутнє України лише під контролем Третього рейху".

Такий підвищений інтерес сусідів до проявів антисемітизму в Україні, очевидно, вказує на цілком конкретні інформаційні цілі.

"Я бачу в цьому частину гібридної війни для дестабілізації ситуації, роз'єднання громадянського суспільства, - пояснює "Апострофу" відомий релігієзнавець, колишній бранець терористичної ДНР Ігор Козловський. – Я знаю багатьох представників різних національностей, які і волонтери, і на фронті воювали, і є активними представниками громадянського суспільства. І це, звичайно, не може не турбувати наших ворогів, і вони роблять все можливе для створення таких ситуацій. Виконавці, незалежно від того, усвідомлюють, що роблять чи ні, є інструментом у руках маніпуляторів, які не зацікавлені у цілісності громадянського суспільства та цілісності України".

Старі знайомі

Очевидно, що якщо Росії так вигідно створювати образ антисемітської України, то до боротьби з пропагандою мала б включитися держава, зокрема, правоохоронні органи.

"Адже в цих інцидентах світяться приблизно одні й ті ж люди", - зазначає Козловський.

Справді, якщо зайти на сторінку в соцмережах, наприклад, Андрія Рачка, то можна побачити його спільні фото з Остапом Стахівим. Це той самий блогер і відомий противник вакцинації, якого днями було затримано СБУ за підозрою у скоєнні дій, спрямованих на насильницьку зміну конституційного ладу.

Антисеміти Андрій Рачок та Юрій Тебенко разом із антивакцинатором Остапом Стаховим Фото: facebook.com

"СБУ блокувала деструктивну діяльність антиукраїнської мережі, яка під "антивакцинаторськими" гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі. За попередньою інформацією, їхні дії координували російські куратори", - зазначали у СБУ.

Юрій Тебенко також з'являється на спільних фото зі Стахівим. І, судячи з його фото в соцмережах, неодноразово був присутній на антивакцинаторських мітингах.

"На місці правоохоронців я б постарався дізнатися про їхні зв'язки як між собою, так і, можливо, з координаційним центром. Якщо, звичайно, це не побутова дурість. Ці громадяни, користуючись інформаційними вкиданнями щодо тих чи інших релігійних свят, створюють якусь ідеологему (зрілої ідеології там немає, це суто ідеологема) і виправдовують себе", - додає Козловський.

Але влада, мабуть, не бачить жодних проблем.

"За інформацією Об'єднаної єврейської громади України, Андрій Рачок досі не покараний за минулорічний вандалізм", - зазначили в організації.

І якщо правоохоронці всерйоз не займуться цією проблемою, то наслідки для України будуть не найкращими.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів