RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Медовий Спас 2019: як святкувати Маковій, традиції і прикмети

Як правильно провести день Медового Спаса

Як правильно провести день Медового Спаса Фото: pixabay.com

Медовий Спас знаменує початок серпневих Спасів - найбільших християнських свят, улюблених в народі. Він встановлений на честь Походження (винесення) чесних древ Животворного Хреста Господнього та знаменує початок Успенського посту. Щорічно Перший Спас відзначається в середині серпня, а саме - 14 числа. Цей день пов'язаний з багатьма традиціями і прикметами, про які ви повинні знати, щоб провести свято правильно.

Друга назва цього свята, яку також можна часто чути - Маковій. Ця назва пішла в пам'ять про Маккавіїв, сім мучеників, яких згадують у Старому Завіті. Однак в народі етимологію свята переосмислили і зв'язали з маком, який якраз дозріває до середини серпня. "Апостроф" розповідає, як святкувати Перший (Медовий) Спас і що прийнято в цей день освячувати в храмах.

Традиції свята

У день Медового Спаса починається Успенський піст, який стоїть в календарі християнських свят перед святами Преображення Господнього та Успіння Божої Матері. Він триватиме до 28 серпня. Починаючи з цього дня, важливо дотримуватися заборон в їжі. Не можна їсти м'ясо, молочні продукти, яйця, рибу, а в деякі дні забороняється гаряча варена їжа і олія.

У цей день у церквах проходить служба, на якій всі бажаючі можуть освятити мед, мак, воду і букети з польових квітів, які в народі називають "маковійчики". Кажуть, що такі букети оберігають всю сім'ю від бід і хвороб протягом усього року. В оберіг повинен входити аконіт, чебрець, чорнобривці і обов'язково - мак. Також в нього можна додати лікарські трави.

А освячені в церкві головки маку прийнято використовувати для охорони худоби, двору від нечистої сили, а також класти під подушку маленьким дітям, які погано сплять.

Водою, яку принесли з храму, рекомендують окропити кути будинку, щоб очиститися від зурочення і вилікуватися від хвороби.

У цей день прийнято пригощати всіх бажаючих медом і стравами з маком. На Маковій готують булочки з маком, пироги і всілякі рулети. Також на столі обов'язково повинен бути мед. Така традиція обіцяє достаток і багатий врожай меду у наступному році.

Прикмети свята

- Якщо в цей день іде дощ - буде мало пожеж.

- На Маковея літо закінчується, осінь починається.

- У день Медового Спаса наші предки влаштовували "вдовині та сирітські помочі", тобто приносили нужденним їжу і надавали допомогу по господарству, щоб привернути собі щастя.

- Після Медового Спаса вже не купаються у водоймах, щоб не захворіти. Вода стає холодною, цвіте і має затхлий запах.

- З цього дня коней в ріці не купають.

- На Маковія збирають мак.

- Тим, хто побоюється відьом, в цей день потрібно зібрати насіння дикого маку і обсипати ним будинок. Так жодна нечиста сила не проникне.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Скандал з дубляжем: чи будуть українці ходити в кіно англійською

Влада вирішила заборонити дублювання в кінотеатрах українською мовою фільмів з оригіналом англійською мовою