RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нова кузня кадрів: навіщо потрібна школа імені Сергія Нижнього

В Україні існує брак фахівців у системі держуправління

В Україні існує брак фахівців у системі держуправління Фото: Hillmont Partners

У вівторок, 23 лютого, в столичному інноваційному парку UNIT-city відбулася презентація Школи державного управління імені Сергія Нижнього. Цей навчальний заклад стане освітньо-просвітницьким проектом, націленим на підготовку нової політичної еліти України та ефективних фахівців в сфері державної служби. Як буде функціонувати цей проект, розбирався "Апостроф".

Юрист і громадський діяч Сергій Нижній помер на 41-му році життя в січні 2021 року. Він був засновником українсько-британської юридичної фірми Hillmont Partners, координував роботу юристів команди Зеленського і сформував основний кістяк співробітників штабу партії "Слуга народу". Саме на його честь і назвали новий заклад для навчання тонкощам держслужби.

У своїй промові на честь відкриття Школи, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко зазначив, що Сергій Нижній впливав на багато процесів в Україні.

"Сергій Нижній був великою людиною. Він мав вплив на багато аспектів життя в Україні. Багато хто в цьому залі став депутатом завдяки Сергію. Всі ці роки він робив все, щоб Україна стала багатою країною, де хочеться жити. Сергій дуже хотів змінити Україну на краще, і знав, що неможливо цього зробити якщо у владі не буде порядних людей - професіоналів своєї справи", - сказав він.

Основним завданням школи є формування професійної патріотичної проукраїнської політичної еліти і фахівців у сфері держслужби. Як вважає Антон Геращенко, після здобуття Україною незалежності у нас так і не сформувалася система підготовки фахівців в галузі державного управління. Мета даної школи - протягом наступних 10 років створити систему, яка допоможе готувати ефективних та порядних держслужбовців.

У свою чергу, народний депутат України Денис Монастирський висловив думку, що зараз в українській політиці успішну кар'єру роблять переважно самородки. Але навіть досягнувши певних висот, ці люди мають ризик "загальмувати". Щоб цього не сталося, потрібна правильна система освіти. За словами народного депутата, ця школа створена, щоб люди, які хочуть працювати або працюють в політиці або на державній службі, розуміли цю систему.

Навчання в школі буде здійснюватися за декількома програмами - "Школа державного управління Лі Куан Ю", "Ефективна громада", "Вище державне управління" і курсам "Політика як професія", "Ефективна людина", "Помічник-консультант" та "Перемога на виборах".

Кожен курс складатиметься з 8 лекцій, як в онлайн-форматі так і "вживу". Крім того, в кінці курсу Школи для кожного слухача буде створена його публічна піар-стратегія, що є дуже важливим елементом для роботи політика в сучасних реаліях.

Також слухачі ШГУ імені Сергія Нижнього зможуть взяти участь в супутніх освітніх проєктах для майбутніх управлінців: "Смарт-технології на державній службі", "Система тестування і підбору людей", "Платформа WinWin" та "Політичному квесті".

В майбутньому Київська школа державного управління ім. Сергія Нижнього ставить перед собою завдання заснувати філії в кожному обласному центрі України. За словами організаторів школи, цей намір пов'язаний з тим, що на даний момент в сфері державної служби та політики існує ціла криза нестачі кваліфікованих кадрів, особливо коли справа стосується не столиці, а регіонів України.

"Планів багато та головне - це створити повноцінний ефективний інститут з підготовки кадрів і політичної еліти країни. Ми будемо приділяти багато уваги міжнародному співробітництву, оскільки на сьогодні це єдиний шлях отримувати найсучасніші рішення та знання. Ми будемо працювати гнучко, що дозволить вчитися всім незалежно від зайнятості та віку. Це не комерційна історія, хоча навчання буде платним. Ми також будемо оголошувати чимало стипендій на безкоштовне навчання", - зазначив один із засновників Інституту майбутнього Віктор Андрусів.