RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Михайличенка є час до зими: як вивести "Динамо" з глибокої кризи

Андрій Столярчук про призначення Михайличенка в Динамо

Андрій Столярчук про призначення Михайличенка в Динамо Фото: UNIAN

Після відставки білоруського фахівця Олександра Хацкевича тренерське крісло "Динамо" залишалося порожнім менше доби. 15 серпня новим керманичем "Динамо" призначено Олексія Михайличенка, який вдруге в історії очолив столичний клуб. Чи зможе "Міха" вивести команду з глибокої ігрової кризи і які кроки для цього потрібні - "Апострофу" розповів футбольний експерт і коментатор Андрій Столярчук.

Зміна тренера "Динамо" - це давно виправданий крок, який треба було робити набагато раніше. Та й взагалі, не бачу сенсу підписувати з людиною дворічну угоду, щоб через півтора місяці її звільняти. Якщо було поставлено завдання вийти до Ліги чемпіонів, то можна було підписати контракт на півроку або на рік. Це щодо Хацкевича.

Що стосується нового тренера. Напевно Михайличенко отримає невеличкий локальний карт-бланш, якщо йому вдасться дуже швидко якось реанімувати команду - показати не лише хороші результати, але й хорошу якість гри. Тому є можливість, що він залишиться на тривалий час.

Але якщо суттєвих змін у грі команди і результатах не буде, то, напевно, вже взимку "Динамо" отримає нового головного тренера. І тоді вже будемо дивитися, чи це буде чергове "динамівське серце", чи, можливо, керівництво клубу піде вже на якісь кроки, про які давно говорилося. Тобто це зміна тренерського вектора.

Я, чесно кажучи, був прихильником призначення Юрія Вернидуба. Він своєю роботою на тренерскому містку "Зорі" заслужив очолити "Динамо". В Україні достатньо кваліфікованих тренерів - Роман Григорчук, Мирон Маркевич, Микола Павлов. Але деякі з цих фахівців навіть теоретично не зможуть працювати в "Динамо" Суркісів. Деякі - не отримували, напевно, пропозицій. Наприклад, Вернидуб.

Тому призначення Михайличенка - це посереднє рішення. І не погане, і не хороше. Далі вже подивимося, як він себе покаже.

Боротьба з "Шахтарем"

По-перше, рівень "Шахтаря" набагато вищий за "Динамо". А по-друге, пертурбації, які сталися вже в ході сезону, суттєво зменшують і без того невеликі шанси динамівців виграти золоті нагороди. Тому з великою вірогідністю "Шахтар" знову виграє чемпіонат.

Водночас мені дуже хотілося б побачити прорив в плані якості гри "Динамо", побачити новий колектив. Можливо, з тими ж футболістами - але новий колектив за стилем гри. Щоб був не боязкий, а цікавий футбол, який буде подобатися вболівальникам, який буде приносити задоволення. А якщо буде хороша якість футболу, то буде і хороший результат.

"Динамо" зараз потрібно закласти підвалини нової команди. Це буде тішити вболівальників і з часом приносити хороші результати.

Де чемпіони?

Чому не грають за першу команду чемпіони світу U-20? По-перше, в Україні не вміють працювати з молодими талантами. Ось ми напередодні дивилися матч за Суперкубок УЄФА. Там виходили 20-річний Мейсон Маунт, Теммі Абрахам тощо. Ці люди вже у 19-20-річному віці стають основними гравцями своїх клубів. У нас вважають, що у 19-20 років ще потрібно набиратися досвіду, їх потрібно здавати в оренду тощо. Відповідно, це приводить до того, що в 25-річному віці їх ще вважають потенційно дуже сильними.

Я вважаю, якщо людина готова, то не потрібно дивитися на вік. Супряга, Булєца та інші футболісти, які були лідерами цієї команди (молодіжної збірної U-20 на чемпіонаті світу, - "Апостроф"), уже зараз повинні отримувати можливість грати за першу команду "Динамо".

Більше того, тренери повинні стратегічно дивитися вперед. Якщо той же Супряга на даний момент є трохи слабшим, ніж умовний Фран Соль або Родрігес, то потрібно віддавати перевагу молодому футболісту, розуміючи, що з часом він виросте у кращого таланта. Адже той же Соль - вже сформований гравець. Родрігес - також сформований гравець, як і Бесєдін. Тобто ми бачимо їх певний рівень. Цілком можливо, що Супряга, Булеца та інші чемпіони світу могли б дати набагато вищій рівень.

І це створює кілька переваг. По-перше, вони можуть бути корисними для команди. По-друге, на них можна зробити хороший бізнес, продавши їх до солідного клубу.

Чи заграють вони в команді Михайличенка? Коли він вперше працював з командою, робилася ставка на іноземців. Пам'ятаю того ж Роберто Нанні - незрозумілий аргентинський талант, який приїхав за 5 мільйонів доларів. Його ніхто його не бачив і не чув.

Сподіваюся, з того часу Михайличенко і керівництво клубу трохи переосмислили стратегію розвитку команди і більше опиратимуться на молодих виконавців. Є приклад Миколенка, який зараз став залізобетонним гравцем основного складу не лише "Динамо", а й національної збірної. Він у 19 років є справжнім лідером команди. Є той же Циганков. Є молоді гравці, які вигравали нещодавно у "Ювентуса" (3:0 у юнацькій Лізі чемпіонів, - "Апостроф"), які вигравали чемпіонат світу - це і Цітаішвілі, і ті ж Булеца з Супрягою. А Денис Попов - це ж класний центрбек, не гірший за Тамаша Кадара. Не розумію, чому ставлять у склад Кадара, а не Попова.

Тобто є футболісти, з якими потрібно працювати. Але ж перед тренерами ставлять завдання "тут і зараз", і вони, відповідно, плюють на стратегічні завдання, намагаючись вирішити локальні.

Сподіваюся, що Михайличенко змінив свою стратегію, своє бачення і буде мислити стратегічно, даючи шанс, зокрема, молодим виконавцям. Зараз ті ж Супряга, Булеца і Русін грають в орендах, демонструють хороший рівень футболу і показують хорошу результативність.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Спорт Тема: Футбол

Читайте також

Реал - Баварія - 2:1 фантастичний камбек Королівського клубу у півфіналі Ліги чемпіонів

Реал та Баварія у фантастичному матчі визначили другого фіналіста Ліги чемпіонів

ПСЖ - Боруссія - 0:1 "шершні" у фіналі Ліги чемпіонів

Відбувся півфінальний матч у відповідь Ліги чемпіонів ПСЖ - БОРУСІЯ Дортмунд - дивитися live з Парижу

Боруссія - ПСЖ - 1:0 німці роблять маленький крок у фінал ЛЧ

Боруссія та ПСЖ зіграли перший матч у півфінальній стадії Ліги чемпіонів