RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи відродить Зеленський ФК "Кривбас"

Фото: facebook.com/kryvbas.fc

"Кривбас, ми всюди з тобою, навіки з тобою ми, Кривбас" - останній раз з трибун скандували футбольні вболівальники клубу "Кривбас" в 2013 році. Сім років тому, 12 липня 2013 року, для сотень уболівальників новина про розпуск улюбленої команди прозвучала як повідомлення про масштабну трагедію.

Фінансові труднощі у ФК "Кривбас" почалися в 2012 році. А вже в наступному році заборгованість із зарплати перед футболістами та працівниками клубу сягнула цифри в $4 млн. Одна з причин - припинення фінансування команди з боку бізнесмена Ігоря Коломойського.

З приходом до влади в Україні криворожаніна Володимира Зеленського у ФК "Кривбас", схоже, з'явився шанс на відродження.

Як "Кривбас" з'явився і як розпався

Команда "Кривбас" була створена ще в 1927 році. З дня існування команда неодноразово змінювала назву - "Металург", "Гірник", "Авангард". "Кривбасом" стала в 1966 році.

За роки незалежності України "Кривбас" двічі отримував бронзу на Чемпіонаті України (в 1999 і 2000 роках). Також у 2000 році команда дійшла до фіналу Кубка України.

Надалі команда не піднімалася вище 10 позиції в Першій Лізі.

Чутки про те, що у клубу почалися фінансові труднощі, поповзли в 2012 році. Тоді президент криворізької команди Олександр Лівшиць стверджував, що проблеми команди сильно перебільшені журналістами, а затримки по виплатах заробітної плати футболістам, мовляв, не такі вже й великі - "всього-то 3 місяці" (березень 2013 року). Лівшиць в коментарі для Footbal.ua стверджував, що клубу вистачить грошей для участі в Першій Лізі. І навіть якщо Ігор Коломойський відмовиться продовжувати спонсорство, ""Кривбас" не буде кинутий напризволяще".

Однак уже через два місяці Лівшиць змінив свій оптимістичний настрій і заявив, що, якщо не буде знайдений новий спонсор, керівництво буде змушене розпустити команду. І тоді ж в травні 2013 року головний тренер ФК "Кривбас" Олег Таран подав у відставку і команда розпалася.

І от прийшов Зеленський

У 2015 році в Кривому Розі з'явилася аматорська команда під назвою "Кривбас". Тренером став Сергій Мазур. Клуб зараз виступає на регіональних змаганнях, часом навіть займаючи призові місця.

Що ж стосується професійної команди, про неї криворізькі фанати могли тільки мріяти. До травня 2019 року. Тоді, як відомо, президентські вибори в Україні виграв Володимир Зеленський, який народився в Кривому Розі, є великим фанатом футболу в цілому і "Кривбасу" зокрема.

Наприкінці червня 2020 року Зеленський проінспектував поле на стадіоні "Енергія" в Новій Каховці і розповів, що поставив завдання перед депутатом Юрієм Корявченковим відновити ФК "Кривбас".

""Гірник" - хороша команда. Був ще "Кривбас". На жаль, розпустили. Ми поставили завдання Юрію Корявченковим, він зараз розмовляє з федерацією, щоб в Кривий Ріг "Кривбас" повернути", - передало цитату Зеленського LB.ua.

"Кривбас" з "Гірника"?

Зараз є інформація, що нібито нову команду "Кривбас" створювати не будуть, а перейменують/перетворять в "Кривбас" існуючу команду "Гірник", президентом якої є Костянтин Караманиць.

Однак ні прес-служба клубу "Гірник", ні особисто Караманиць поки не підтверджують цю інформацію.

Варто при цьому зазначити, що ФК "Кривбас" планують відновлювати як команду Першої ліги. А "Гірник" міцно сидить на 4 позиції у турнірній таблиці групи Б Другої ліги.

При цьому в липні 2020 року, як передає видання Sport Arena, в Кривому Розі пройшла зустріч Корявченкова, президента ФК «Гірник» Костянтина Караманиця і колишнього тренера «Кривбасу» Сергія Мазура.

«Як зазначили учасники даної зустрічі, це один з перших, але дуже суттєвих кроків на шляху до відновлення футбольного клубу «Кривбас». Костянтин Караманиць заявив про готовність надати базу, стадіон і все необхідне для відновлення клубу», - зазначає видання.

Що наразі зі стадіоном, де базувався "Кривбас"

ФК "Кривбас" завжди базувався на стадіоні "Металург". Після розпаду команди стадіон почав занепадати: в тренувальних приміщеннях протекли стелі, електронне табло застаріло, пластикові сидіння вигоріли на сонці.

"Металург" був сьомим в Україні по місткості стадіоном. На трибунах можна було розмістити майже 30 тисяч уболівальників. І він відповідав всім нормам для проведення матчів Першої ліги.

У квітні 2020 року місцева влада оголосила про його реконструкцію. Було виділено майже 70 млн гривень. При цьому наразі відновлено лише фасад одного крила стадіону.

Після інспекції стадіону Юрій Корявченков влаштував скандал. На своїй сторінці в Facebook він написав, що реконструкція "Металурга" більше схожа на відмивання грошей місцевою владою.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Спорт Тема: Футбол

Читайте також

Ювілейне та рекордне чемпіонство "Манчестер Сіті"

В Англії завершилися матчі 38 туру АПЛ, за підсумками якого визначився переможець Прем'єр-ліги

Абсолютна перемога! Усик - Тайсон Ф'юрі: все про супер-бій XXI століття

У Саудівській Аравії відбувся бій століття між Олександром Усиком та Тайсоном Ф'юрі

Ворскла - Шахтар - 1:2 золотий дубль

Відбувся фінальний матч за Кубок України між полтавською Ворсклою та донецьким Шахтарем