Америка не дає Росії розслабитися, Кремль готується до найгіршого - приватна розвідка США

Stratfor про публікацію "кремлівської доповіді" в США

Фото: EPA/UPG

У США опублікували так званий "кремлівський список", який включив багатьох із найвпливовіших і найбагатших людей Росії. Цей список – лише частина серії аналітичних звітів про можливі санкції проти Москви, які Міністерство фінансів США має підготувати на вимогу Конгресу.

Про те, чого чекає після публікації гучного документа Кремль, йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

На перший погляд список, схоже, являє собою дослівний передрук списку російських мільярдерів за версією Forbes із додаванням деяких вищих посадових осіб. У американському Мінфіні навіть визнали, що імена були запозичені зі списку Forbes.

Президент Росії Володимир Путін назвав публікацію цього списку "недружнім актом", пожартувавши, що був ображений, що його самого не включили. Крім того, він заявив, що Москва поки утримається від відповіді, що демонструє бажання не загострювати ситуацію. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, який був названий в списку, сказав, що Кремль уважно вивчить доповідь.

Розсекречені частини списку не містять інформації, оприлюднення якої побоювалися в Кремлі: чистий прибуток, активи за кордоном і ділові зв'язки російських олігархів. Протягом декількох місяців кремлівські еліти готувалися до санкцій шляхом переказу коштів, ухвалення законів, які б їх захистили, і лобіювання своїх інтересів у Вашингтоні. Влада Росії дійшла до того, що підготувала заходи з протидії санкціям, очікуючи, що США їх розширять.

Але ще до того, як список був опублікований, Білий дім повідомив Конгресу на секретному брифінгу про те, що він не буде розширювати санкції. За словами представника Держдепу Гізер Нойєрт, Білий дім вирішив, що заходів, схвалених минулого літа, достатньо. Якщо будуть введені нові санкції, сказали в Держдепі, вони будуть зосереджені на неросійських суб'єктах, які укладають великі угоди з РФ у оборонному секторі.

Кремль, схоже, був спантеличений такою стриманістю, рівно як і неузгодженістю в діях керівництва США, і тепер чекає, які кроки зробить Конгрес. Зазначимо, що доповіді Мінфіну були покликані окреслити ймовірні нові санкції, але ніколи не мали автоматично вводити їх у дію. І хоча деталі не були оголошені, Мінфін США (всупереч заяві Білого дому) сказав, що може використовувати список для введення санкцій у майбутньому. Проте розбіжності між Білим домом і Конгресом про те, як використовувати ці звіти, ускладнюють побудову чіткої політики США відносно Росії, а також утруднюють розробку відповіді Москви.

Читайте також: У США є серйозний удар для людей Путіна, на вулиці вийдуть тисячі росіян - Андрій Піонтковський

Однак варіанти, представлені в звіті, не єдині наявні. Штати вже посилили санкції через конфлікт в Україні й можуть накласти санкції на Росію за порушення, пов'язані з договорами про озброєння або правами людини. Крім того, цей список може чинити тиск на Путіна і Кремль, якщо засекречені частини доповіді просочаться в пресу. Кремль не зможе розслабитися, про це можна сказати з упевненістю, і поки США намагаються вирішити, як діяти далі, Росія буде продовжувати готуватися до найгіршого.

Читайте також

Ресурси Росії вичерпуються: як Путін намагається отримати від Китаю гарантії

И Украина, и Россия сейчас испытывают нехватку ресурсов, и поэтому активно ищут помощь у других стран

Від Парижу до Будапешта: навіщо Сі влаштував турне по Європі

Китаю очень важно закрепиться в Европе на фоне противостояния с США

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

У Штатов немало претензий к китайской компании TikTok