RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий хід США: навіщо до Києва летить важливий фахівець по Україні

Дипломати розповіли, як Україні покращити відносити з США

 Дипломати розповіли, як Україні покращити відносити з США Фото: strana.ua

Замість Марі Йованович, яка достроково завершила роботу на посаді посла США в Україні, в посольстві з кінця травня тимчасовий повірений - Крістіна Квін. Втім, як стало відомо "Апострофу", вже через кілька днів до Києва прибуде відомий дипломат і екс-посол в Україні в 2006-2009 роках Вільям Тейлор. Цю інформацію нашому виданню підтвердили відразу кілька джерел у дипломатичних колах. Чи означає, що Тейлор може стати новим тимчасовим повіреним у справах США або його чекає інша місія в посольстві, а також які зараз стоять виклики у відносинах зі Штатами - в матеріалі "Апострофа".

Виконавчий віце-президент американського "мозкового центру" United States Institute of Peace Вільям Тейллор - один з провідних американських експертів з питань України. Саме на час роботи Тейлора в Україні (при президенті Ющенко) припав період стрімкого розвитку американо-українських відносин, а США активно підтримували надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. Підписаний в кінці 2008 року документ про стратегічне партнерство України і США до сих пір залишається основою відносин двох країн з величезним так і не використаним повністю потенціалом.

Відомо, що Тейлор служив офіцером піхоти армії США в Німеччині і В'єтнамі. Дослужився до чину капітана. Після подій 11 вересня 2001 року був призначений координатором американської і міжнародної допомоги Афганістану (2002-2003).

Останнім публічним заходом за участю посла Тейлора перед його від'їздом до Вашингтона стала офіційна церемонія закладки фундаменту нового будинку посольства в Україні в травні 2009 року.

Прибуття в посольство дипломата такого рівня однозначно говорить про значення України для Вашингтона. За словами співрозмовників "Апострофа", Тейлор може бути або новим тимчасовим повіреним і керувати посольством на час відсутності посла, або навіть зайняти пост посла, зважаючи на відсутність узгодженої усіма інстанціями США іншої кандидатури.

Як пояснюють опитані "Апострофом" експерти, питання з призначенням посла може тривати аж до закінчення президентських виборів в США в 2020 році. Втім, не всі співрозмовники видання вірять в такий хід подій, і вважають, що для Тейлора в посольстві може бути передбачена й інша робота. Йдеться про розслідування ситуації, пов'язаної зі звинуваченнями Юрія Луценка щодо фінансової допомоги Вашингтона на спільні з Генпрокуратурою проекти, які нібито не були безпосередньо надані підрозділам ГПУ, а розподілялися посольством США в Києві на свій розсуд.

"Не можна сказати, що у Вашингтоні поставилися дуже серйозно до цих звинувачень. Але все ж це викликало певні питання, тому було поставлено завдання розібратися в ситуації, що склалася. З чим, власне, і може бути пов'язаний візит Тейлора. Так як він добре знайомий з українським політикумом і вміє домовлятися - йому це під силу", - коментує приїзд дипломата співрозмовник, обізнаний з ситуацією в американському посольстві.

Сам же Вільям Тейлор цю інформацію поки не коментує. Але публічно раніше зазначав, що між США і Україною дуже сильні зв'язки і в доступному для огляду майбутньому вони такими і залишаться.

"Наша позиція є твердою: ми підтримуємо будь-якого президента і будь-який склад українського уряду, поки вони продовжують слідувати зрозумілою і передбачуваною політиці, з цінностями, цілями, які хоче бачити український народ, і які поділяють американці і європейці. Прихильність демократичного управління, західним цінностям і інститутам, продовження курсу України на євроінтеграцію і можливого курсу в НАТО - цю політику США точно будуть підтримувати. у цьому немає якогось індивідуального підходу. Ми підтримували різних п резидентів, поки вони були орієнтовані на реформи і демократичні цінності ", - розповів в інтерв'ю журналістам Тейлор.

Що стосується нового посла, то, за словами співрозмовників видання, політичне рішення про призначення ще не прийнято.

"Є різні позиції в цьому відношенні. Є дуже цікавий кандидат, який навіть вже зустрічався з українськими депутатами в якості кандидата на цю посаду. Він наближений до Трампа, не кадровий дипломат, тобто це може бути політичним призначенням з усіма відповідними плюсами і мінусами. Але для того, щоб він був призначений, потрібно пройти довгий шлях - узгодження і в Держдепі, і в Конгресі. у Сполучених Штатах це займає від 3 до 6 місяців. Тому посла ми можемо очікувати не раніше другої половини літа, в кращому випадку ", - зазначає співрозмовник "Апострофа".

Виклики для України

На думку опитаних "Апострофом" експертів, Тейлор - відома в Україні людина, і за час своєї дипломатичної місії в Україні зарекомендував себе як дипломат, який має хороші відносини з різними політиками і в Вашингтоні, і в Києві.

"Він дипломат у кращому розумінні цього слова. У нього хороші відносини і з республіканцями, і з демократами. Він багато працював над концепцією мирного врегулювання конфлікту, обговорював параметри рішення конфлікту на Донбасі. Він прекрасний комунікатор. Людей такого масштабу мало. Якщо в Білому домі прийняли рішення призначити такого фахівця з питань, пов'язаних з Україною - нам однозначно пощастило", - вважає український дипломат Василь Філіпчук.

Але для будь-якого нового посла буде важливо зберегти нормальні відносини, якими вони були завжди, вважає експерт МЦПД Микола Капітоненко.

"Якщо ж говорити з точки зору України, нам не вистачає якоїсь конкретики, змісту. Ми повинні думати про те, що ставити на перший план, які пріоритети робити основними в цьому двосторонньому співробітництві. Зараз ми точно не знаємо, що хочемо", - вважає експерт.

Під час майбутнього візиту Володимира Зеленського в США, який може відбудуться вже в серпні цього року на запрошення американської сторони, президенту України потрібно буде вести дискусію про статус США як основного союзника поза НАТО, хоча це буде складно.

"Шансів небагато, але починати потрібно. Це те, що сьогодні відповідає нашим інтересам. На більше американці не підуть, і ніяких формальних гарантій безпеки нам не дадуть. Але за допомогою цього статусу ми можемо полегшити і розширити номенклатуру поставок американської зброї. Все інше стосується виключно розширення американської підтримки - фінансової, перш за все", - додає Капітоненко.

А ось на думку дипломата Сергія Корсунського, Україна повинна бути скромніше, коли говорить про своє місце в політиці Сполучених Штатів.

"Ми чомусь вважаємо, що там дуже багато навколо нас крутиться. Це не так, особливо на рівні Білого дому. Є люди в Державному департаменті, які ведуть українські аспекти. Є в Раді національної безпеки і оборони і, звичайно, Конгрес, в якому є ті, хто нас підтримують. Але на рівні Білого дому і особисто Трампа нас розглядають в дуже конкретному аспекті - крізь призму відносин з Росією. Тому будувати відносини з ними дуже важко, особливо з Трампом. Якщо Трам бачить Росію через мікроскоп, тому що у неї ВВП - половина Техасу, то наш ВВП, який в 10 разів менше, ніж ВВП Росії - ще більш смішна цифра. Але через нас Росія потрапила в жахливу біду і тепер має проблеми світового масштабу. Тому це робить нас тими, на кого звертають увагу", - зазначає Корсунський.

На його думку, у нас зараз дійсно є шанси побудувати кращі відносини зі Штатами, але Україна повинна знайти те, що становить інтерес для американців.

"Позиція президента Трампа дуже прагматична. Для нього важливі інтереси Сполучених Штатів - економічні, політичні, військові. Якщо ми можемо зробити внесок в реалізацію цих інтересів, тоді США йтимуть нам на зустріч. Подивіться, яке відбувається зближення між Польщею і США - буквально нереальний рівень відносин. Мало того, що Сполучені Штати погодилися відкрити військову базу, було прийнято рішення направити туди додатково 2000 солдатів. Вони ще й сказали, що Польща зараз на завершальному етапі оформлення безвізового режиму зі Штатами. Чому так? Тому що Польща вже підписала 25-річний контракт на закупівлю американського LNG, а тепер ще додатково на 8 млрд підписала контракт на той же LNG і побудувала термінал, через який він буде надходити в Польщу і, дай Бог, в Україні. тобто мова йде про зацікавленість США обсягом в 30 з гаком млрд доларів. Сполучені Штати цікавлять їх національні інтереси. Якби ми змогли запропонувати щось таке, що відповідає їх національним інтересам і було б в нашу користь також - це було б те, що створило серйозну зацікавленість. Так, ми закупили у General Motors якісь тепловози, купували вугілля. Але все це за сумами і обсягах несерйозно", - підсумував експерт.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може