Ласкаво просимо, Russia: як Захід заграє з Путіним на очах України

Захід йде на поступки Путіну незважаючи на те, що Росія залишається сама собою

Фото: gettyimages.com

Не встигла Україна відійти від болісного повернення Росії до ПАРЄ, як друзі Києва на Заході знову розтанули в своїй любові до президента Росії Володимира Путіна і вирішили піднести йому нову дипломатичну перемогу. Що цікаво, Кремль для поступок Заходу навіть пальцем не поворухнув. Проте одразу два західних топ-політика заявили, що саме час повернути Росію до складу "великої вісімки", яка без Москви існувала в форматі G7.

Всі подробиці ймовірного тріумфу Путіна, причини вигнання Росії з G8 і реакція мережі на ймовірне повернення - у матеріалі "Апострофа".

Make Russia G8 again

Першим про необхідність повернути Росію в G7 заявив президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі з Путіним ("Апостроф" досить детально писав про неї тут). Під час зустрічі Макрон висловився за повернення Москви в G7, назвавши Росію головною силою, яка "грає найважливішу роль у врегулюванні криз" в світі.

"Я вірю в європейську Росію і в суверенну Європу, тобто Європу більш сильну, яка повинна знайти нові можливості на основі діалогу з Росією", - сказав президент Франції.

Це можна було б списати на люб'язність приймаючої сторони, яка говорить багато красивих фраз, але, врешті-решт, так і не доходить до справи.

Однак пізніше стало відомо, що президент США Дональд Трамп переговорив з Макроном телефоном і, о диво, раптово погодився з тим, що Росію пора повертати в G7. Цю тему лідери "великої сімки" можуть обговорити на саміті, який відбудеться у французькому місті Біарріц 24-26 серпня. Якщо рішення буде прийнято, Росію можуть повернути вже в 2020 році.

"Президент Обама (екс-президент США Барак Обама, -" Апостроф ") не хотів, щоб Росія була в G8 тому, що Путін його перехитрив. Це дуже погано, що Росія не в G8 ... Я хочу, щоб Росія була в G8. Скоро має бути саміт G8. Якщо хтось порушить це питання, я підтримаю повернення Росії найрішучішим чином", - заявив Трамп.

Дональд Трамп: "Обама не хотів, щоб Росія була в G8 тому, що Путін його перехитрив" Фото: gettyimages.com

Чому Росію прибрали з G8

Основною причиною виключення Росії з "великої вісімки" стала анексія Криму. Країни Заходу жорстко критикували Кремль за фейковий референдум на півострові, а тому вважали абсурдним проведення запланованого саміту G8 в Сочі. Замість цього саміт відбувся в Брюсселі без Росії. Таким чином "велика вісімка" перетворилася в "сімку".

Приходьте на уклін

Путін, відповідаючи журналістам на ідею Макрона, включив дотепність і заявив, що повертатися-то йому нікуди.

"Як я можу повернутися в організацію, якої не існує", - сказав він.

При цьому Путін заявив, що Росія готова прийняти членів "великої сімки" і відновити з ними контакти.

"Була чергу Росії провести "вісімку" свого часу, і наші партнери не приїхали. Будь ласка, ми в будь-який час чекаємо в гості наших партнерів, вже в рамках "сімки", - сказав Путін.

У МЗС РФ також заявили, що якщо Заходу є що запропонувати Москві, то потрібно оформити пропозиції і передати їх російській владі.

"Повинні бути сформовані пропозиції, якщо вони є, і передані російській стороні на розгляд. Зараз складно зрозуміти, про що йде мова. Тому треба перенести обговорення цієї теми з публічно-розважальної в професійну сферу, якщо "сімка" хоче позиціонувати себе як серйозний формат", - заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

У той же час наближений до Кремля Telegram-канал Незигарь пише, що повернення Росії в G7 "серйозно не розглядається ні в Москві, ні в західних столицях".

"Таке повернення в обмін на якісь поступки Росії не потрібно. Структура G7 не враховує інтереси Росії. Та й Москві в цій структурі нічого дискутувати. Джерело також не виключило, що Трамп може запросити Путіна в якості гостя приїхати в наступному році на G7 в Америку", - йдеться у повідомленні Незигаря.

Путін, відповідаючи журналістам на ідею Макрона, включив дотепність і заявив, що повертатися йому нікуди Фото: gettyimages.com

Значить, тепер Крим знову український?

Тим часом мережу накрило хвилею гніву та відчаю через поступки Заходу перед Росією. Зокрема, українці відзначають, що поведінка Росії з 2014 року жодним чином не змінилося, а такі "поклони" Заходу перед Москвою можуть спровокувати нову війну.

Роман Шрайк, популярний блогер

"Трамп і Макрон домовилися повернути Росію в G8 в наступному році". Чудова новина! У наступному році Росія піде з Криму!!! Адже її з G8 вигнали за анексію. А раз тепер повертають, то і анексії кінець. Ура!

П.с. який п**дець (

Ірина Геращенко, нардеп, "Європейська солідарність"

Трамп планує повернути Росію в G7, Макрон захоплюється європейськістю monsieur Путіна. У новому парламенті чисельність комітетів євроінтеграції і закордонних справ правлячою партією встановлюється найменшою - 7 і 10 депутатів. Від МЗС і ОП на останні заяви наших партнерів і їх відверті загравання з Путіним - 0 реакції.

Зовнішня політика не на часі в державі в смартфоні.

Все відбудеться дуже швидко. І ви дійсно зробили це разом.

Олександр Турчинов, екс-глава РНБО

Замість посилення економічного і політичного тиску, Росію повертають в ПАРЄ, а лідери провідних країн світу - стратегічних партнерів України, обговорюють повернення імперії зла, яка знову відродилася, до участі в самітах країн "Великої сімки"! Такі безвідповідальні кроки остаточно поховають систему колективної безпеки, легалізують невизнання і перегляд залитих кров'ю Другої світової війни кордонів європейських країн і стануть поштовхом до ще більш масштабних злочинів та агресивних дій РФ.

Олексій Арестович, військовий експерт і блогер

Є частина українців, які хотіли б тотальної війни проти Росії, але проблема в тому, що тотальної війни не хоче сама Росія.

Саме тому Колективний Захід сподівається домовитися з Росією, незважаючи на безліч конкретних протиріч - тому, що мова йде не про тотальну війну, а перебалансування сил.

Інша справа, що цей баланс Росія і Захід бачать зовсім по-різному, і не дивлячись на всі спроби зближення, протиріччя між КЗ і РФ, буде наростати.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

У Штатов немало претензий к китайской компании TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовность США жестко отвечать на нападения ведет к войне

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Несмотря на поездку Дэвида Кэмерона в США, убедить трампистов помочь Украине не удалось