RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путіну треба пояснити, що Чорне море – не приватне озеро – американський генерал Бен Годжес

НАТО і США потрібно виробити стратегії безпеки в чорноморському басейні

Бен Годжес Бен Годжес Фото: Getty images

Інцидент з обстрілом британського есмінця "Defender", що відбувся 23 червня поблизу берегів Криму, став черговим неприємним сигналом для НАТО з боку Росії. Північноатлантичному альянсу варто припинити турбуватися про те, чи дратує його діяльність хозяина Кремля Володимира Путіна, і перехопити ініціативу в регіоні, розробивши відповідну стратегію. Це скоро має відбутися, оскільки зараз Чорне море стає все більшим пріоритетом для НАТО. Про це в інтерв’ю "Апострофу" розповів генерал-лейтенант у відставці БЕН ГОДЖЕС - екс-командувач Сухопутними військами США в Європі.

- Росія заявила, що вони атакували британський есмінець Defender поблизу Криму. Як би ви це оцінили?

- Я дуже скептично ставлюся до будь-яких доповідей від росіян типу цієї. Заяви Росії, як завжди, безчесні і базуються на тому твердженні, що Крим – це російська територія.

Як би там не було есмінець королівських ВМС Defender був на законні місії, здійснюючий мирний прохід українськими територіальними водами. Води довкола Криму – це не російські територіальні води. Ніхто більше у світі не визнає незаконних посягань на ці води, навіть Білорусь.

- Якою буде відповідь Британії і міжнародного товариства на ці дії?

- Я очікую, що Британія, США та інші західні країни виступлять із декларацією про те, що ця місія була повністю законна і що дії Росії у відповідь, про які вони говорять, були повністю незаконними. Я дуже на це сподіваюся.
Забезпечення дотримання міжнародного права вимагає від держав виконання цих законів, включаючи свободу судноплавства. Військові навчання Sea Breeze, певно, викличуть нову незаконну активність росіян в Чорному морі.

- Як колишній командувач НАТО, чого ви очікуєте від Альянсу?

- Об’єднання довкола Британських королівських ВМС і великої подяки командиру та екіпажу HMS Defender.

- Подяки за що?

- Корабель Королівських ВМС Defender робив те, що повинні робити усі професійні службовці ВМС і екіпажі кораблів – забезпечував виконання міжнародного законодавства в дуже професійний спосіб. Подивіться на їх поведінку і порівняйте її з незаконними діями сил Російської Федерації.

- Росія продемонструвала, що вона збирається атакувати кораблі НАТО біля Криму. Чи можлива більш широка конфронтація в майбутньому?

- Тільки якщо Росія її шукатиме. Це не те, що має неодмінно статися. І не те, що є необхідним. Найкращий шлях запобігти конфлікту – продемонструвати, що ми згуртовані і готові до нього.

- В такому разі, це перше демонстративне невизнання окупації Криму з боку ВМС країни НАТО. І це дуже небезпечно для Росії. На вашу думку, що ще б могло зробити НАТО для тиску на Росію?

- Дивіться. Те що зробили королівські ВМС – це, звісно, важлива демонстрація того, як країна сприяє виконанню міжнародного права. Але я думаю, що можуть бути й інші способи заявити про невизнання окупації – не тільки прохід кораблів цими водами. Можна діяти іншими законними методами. Наприклад, заборона заходу в усі європейські порти будь-яким російським кораблям, які виходять із українських портів у Криму.

Є дуже багато способів. Яскравий приклад - українська спортивна форма на Чемпіонаті Європи з футболу з мапою, на якій є Крим.

- Російський посол, який тільки но повернувся до Вашингтону, вже почав наполягати, аби навчання Sea Breeze скасували. Чи означає це, що позиція Білого дому стосовно Володимира Путіна є помилковою?

- Те, що відбувається зараз, означає, що Кремль почав негайно тестувати адміністрацію Байдена. Це типова російська поведінка, типова для них спроба впливати на ситуацію. Але я не вірю, що Україна чи США, чи будь-хто ще скасує ці навчання.

Байден у Женеві сказав: протягом наступних 3-6 місяців ми дізнаємося, чи здатен Кремль до стабільного професійного діалогу, на який можна покластися. На мою думку, зараз відбулася миттєва перевірка – і вже не треба чекати, аби перевірити, чи може бути Кремль стабільним партнером і чи заслуговує він довіри.

Заява Росії про те, що ніби судно королівських ВМС рухається через російські територіальні води, була абсолютно неправильною. Ніхто у світі не визнає цього. Але росіяни могли б скаржитися, але використовувати зброю – це уже крайній захід і він не був потрібним. І я думаю, що все це показує, з ким ми маємо справу.

- У ЗМІ активно пишуть про те, що Росія робить все, щоб заблокувати проведення навчань Sea Breeze, які мають розпочатися 28 липня. Тепер ця атака. Які витівки ми ще побачимо?

- Я думаю, ми повинні перестати хвилюватися щодо того, наскільки ми провокуємо Росію і чи провокуємо її взагалі. Саме вони проводять незаконну діяльність, вбивають українських солдатів кожного місяця не дивлячись на режим перемир’я. Нам треба більш широка стратегія для Чорного моря і країн його басейну, яка включатиме дипломатичні та економічні засоби, а також військові заходи.

Нам треба перехопити ініціативу у Кремля замість того, щоб постійно реагувати на все, що вони б не зробили. Чорне море – це не приватне озеро. Це міжнародні води.

- Чи збільшить ця ситуація військову підтримку для України з боку наших західних партнерів?

- Я сподіваюся, що США, Канада та Британія, а також інші країни будуть продовжувати надавати Україні не лише військову підтримку, а ще й дипломатичну і економічну, залучатимуть інвестиції. Україна – це ключ до будь-якої широкої стратегії в Чорноморському регіоні. Як і Туреччина.

На щастя, Україна буде співпрацювати зі своїми чорноморськими сусідами, а особливо Румунією, Грузією і Туреччиною у все більшій кількості аспектів безпеки. Ця співпраця дозволить гучніше говорити у Брюсселі та Вашингтоні і підвищити пріоритетність цього регіону – зараз країни Чорноморського басейну цього не роблять.

- А як щодо військової присутності НАТО в Чорному морі? Вона збільшиться?

- Думаю, НАТО робить в Чорному морі усе, що може. Сподіваюся, що буде робити більше, оскільки Альянс зараз збільшує пріоритетність Чорного моря в своїх стратегічних розрахунках. Але нації, які живуть на узбережжі Чорного моря, повинні робити більше також самостійно і співпрацювати один з одним.

Нам треба сфокусуватися на розробці широкої стратегії щодо Чорного моря і країн його басейну і на тому, що робити з Росією. І потім ми, США, повинні посилити і поглибити наші двосторонні відносини між Вашингтоном і Києвом. Ось це пріоритет.

- 30 років тому в НАТО розробили План щодо дій у регіоні, а потім його згорнули. Які конкретні кроки треба робити зараз у стратегії в регіоні, про яку ви згадували вище?

- НАТО, як я уже говорив, потрібна стратегія щодо Чорного моря. США також не мають такої стратегії. Це має бути пріоритетом. Румунія зараз створює штаб-квартири з тризірковими генералами НАТО. Але я хотів би побачити в регіоні американські штаб-квартири, аби була змога відповідати на ситуацію в регіоні Чорного моря.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів