RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Російські військові отримають ще один удар по своїй психіці та боєздатності - Марк Войджер

Екс-радник командувача армії США в Європі говорить про війну в Україні

Екс-радник командувача армії США в Європі говорить про війну в Україні Фото: facebook.com/NGUmainpage

Війна росії проти України триває вже 49 днів. Українська армія продовжує чинити супротив рашистам, знищуючи живу силу та техніку окупантів. У цьому неабияк допомагає зброя партнерів, яка продовжує надходити протягом всієї війни. Утім, цього недостатньо. Україна потребує далекобійної артилерії, бронетехніки та авіації. І в цих напрямках уже є деякі успіхи. Тим часом на тлі численних поразок та відсутності результатів у так званій "спецоперації", в росії призначили нового керівника цього вторгнення. Ним став Олександр Дворніков, відомий як "м'ясник Алеппо".

На яку зброю може розраховувати Україна, яку роль у збільшенні допомоги відіграє інформаційна складова, та як зміниться тактика росії після призначення нового керівника "спецоперацією" - про це в спецефірі на Апостроф TV розповів старший науковий співробітник Центру європейського політичного аналізу, екс-радник командувача армії США в Європі МАРК ВОЙДЖЕР.

— Я би хотів поділити нашу розмову на два блоки. Спершу поговоримо про зброю, бо це саме те, чого нині потребує Україна. Військові в нас є, а от високотехнологічної зброї, яка дозволяє, зокрема, контратакувати на тимчасово захоплених територіях, поки недостатньо. Така зброя, як далекобійна артилерія, зенітні ракетні комплекси, що можуть закрити окремі райони, — наскільки це можливо зараз? Чи можна говорити про якусь короткострокову перспективу постачання?

— Словаччина вам уже дала свою зброю. Наскільки я знаю, в них була одна система С-300. Сподіваюся, що це буде прикладом для інших східно-європейських країн. Болгарія має такі системи. Як ви знаєте, вже Сполучені Штати відправляють системи "Патріот" до Польщі і Словаччини. Тому я думаю, що ви матимете більше таких систем. На жаль, вам ще не дали винищувачі Міг-29, які Польща пропонувала. Але з іншого боку Адміністрація Байдена, напевно, розраховує на те, що за допомогою системи С-300 ваші Збройні сили зможуть самі створити зону, заборонену для польотів.

Як ми говорили раніше, інформаційна війна тут — найважливіше. Я бачу, як кожного разу, коли Захід отримує ці світлини, ці відео, цю інформацію, ці звіти з Бучі, з інших міст... В Маріуполі було потенційне застосування хімічної зброї з боку росії. Кожного разу думка НАТО та США змінюється в бік ще більшої підтримки. Я би хотів, щоб це було набагато раніше, але вже всі рухаються навіть у ментальному плані до того, що вам треба допомогти на такому рівні, щоб ви перемогли росію. Щоб путін не виграв у вас. Я навіть вчора читав, що Пентагон заявив, що був би ідеальний варіант, якщо б ви відновили свою територіальну цілісність. Навіть ті території, які були окуповані.

— Одна з німецьких корпорацій заявила про готовність постачати Україні танки та інше озброєння. Ідеться про танки "Леопард 1", списані з озброєння Бундесверу, який використовує більш сучасні танки. Як ви можете оцінити цю допомогу та ці танки?

— Ви знаєте позицію Німеччини. Це просто диво, що вони готові постачати озброєння.

— Крига скресла нарешті?

— Так. Ви чули, що казав пан Штайнмаєр, який багато часу так...

— Дуже стримано себе поводив, скажімо м'яко.

— Так. Це те, про що я казав. Те, що бачили західні політики, ЗМІ у вас — це просто не може залишити навіть Німеччина. На західні демократії впливають суспільна думка і медіа. Це реально. Тому Німеччина вже наважилась на цей крок. Я думаю, що "Леопарди" дуже допоможуть. Але треба думати про це в прогресі — як про початок постачання, а не один раз отримали "Леопарди" і все. Треба ще більше, у Німеччини є для цього можливості, є індустріальна база. Тому треба тиснути на суспільну думку у західних країнах і, звісно, в Німеччині. Це велика перемога для вас.

— Ваш колега з Азербайджану Агіль Рустамзаде казав про те, що танки — це класно, але лоб у лоб йти проти росії не буде раціональним. Потрібно вдаватися до асиметричних заходів. Він робить акцент саме на дронах-камікадзе. Відомо, що Америка вже запустила процедуру передачі дронів "Світчблейд" 300 і 600. Як саме ви оцінюєте ці дрони, як вони можуть змінити якщо не стратегічно, то принаймні тактично позицію України?

— Це революційний крок. В Україні Америка буде дивитися, як ваші Збройні сили якісно користуються цими дронами, як користуються майже на 100 відсотків "Джавелінами", "Стінгерами" та іншими засобами. Це буде дуже потужний сигнал не лише в тактичному плані, але навіть у морально-психологічному. Російські військові і зараз не дуже хочуть брати участь у цій війні путіна. А це буде тиснути на їхню психіку і боєздатність ще більше. Звісно, в тактичному плані така система має багато переваг, тому це революційний крок. Наскільки я читав, буде надана ще допомога на велику суму — набагато більшу, ніж очікувалося. Це буде лише продовжуватися, якщо війна затягнеться.

— З'явилась інформація про те, що Австралія, Сполучені Штати та Велика Британія розпочнуть спільну роботу над створенням гіперзвукової зброї. Сторони також працюватимуть над створенням засобів протидії гіперзвуковій зброї. Наскільки цей процес може затягнутися? Якщо це вдасться, чи можуть надати таку допомогу нашій державі?

— Це великі проблеми для росії, бо путін та його збройні сили думали і сподівалися, що в них була перевага, бо вони почали розробляти гіперзвукові ракети раніше. Але дивіться, американський військово-промисловий комплекс — найпотужніший. Не буде ніяких проблем розробити цю гіперзвукову ракету, вже є багато розробок, багато експериментів. Особливо якщо там беруть участь Велика Британія та Австралія.

Звісно, в майбутньому, коли ця система буде готова, напевно, будуть надавати її союзникам Америки. Це просто тимчасова перевага, яку мала росія, бо вона почала розробляти ці ракети набагато раніше. Тепер це закінчиться дуже швидко.

— Санкції зупинили єдиний російський танковий завод. Обмеження Заходу матимуть каскадний ефект для всього ВПК росії. Наскільки це вплине на обороноздатність рф?

— Це чудові новини, і я думаю, що це тільки початок цього процесу — каскадного ефекту західних санкцій. Не знаю, наскільки це правда, але я читав, що росія отримала контрабандну зброю від Ірану (Іран вже заперечив надання зброї рф, - "Апостроф"). Навіть системи С-300. Напевно, вони будуть намагатися отримати компоненти з інших країн, може, Китаю. Але це показує, що в них дійсно системні проблеми через санкції. Є такі елементи й компоненти, які дуже важко отримати.

Вони вже декілька років, з початку війни у 2014 році, говорять про імпортозаміщення. Але факт, що менше ніж за два місяці агресії в них уже такі проблеми, — це означає, що вони не змогли вирішити проблему імпортозаміщення. Тому це буде продовжуватися. Санкції працюють. Не так швидко, як ми б хотіли, бо все ще треба, щоб вони вдарили особисто по Путіну, по його найближчому оточенню. Але вони впливають на військово-промисловий комплекс росії - це добре і для вас, і для Заходу. Я не бачу, як вони можуть вирішити ці проблеми в стратегічному плані.

— Як щодо тієї американської зброї, яка, на жаль, залишилась в Афганістані, коли країна відійшла під контроль Талібану? Ми розуміємо, що через Іран росія має вплив на ті угруповання, які зараз там при владі. Наскільки високі шанси, що та військова техніка та озброєння можуть перейти до рук росії не просто для використання, а для того, щоб її досліджувати?

— Той факт, що зброя залишилась на території Афганістану, а військова і політична система розпалася таким чином, — це просто ганебна ситуація, яка має і військові негативні наслідки. Я ще не чув і не бачив, щоб режим талібів передавав цю зброю росіянам. Якщо так — це не була б дуже дивна ситуація, бо росія раніше передавала стрілецьку та іншу зброю Талібану.

— Ми говоримо про те, що під контролем Талібану залишилася зброя американського виробництва.

— Я зрозумів. Дивіться, для того, щоб запобігти цьому, треба працювати з центральноазійськими країнами. Може, це план російського командування. Треба запобігти цьому. Я не думаю, що там була якась суперсекретна зброя, але якщо вони отримають її, то можуть використовувати. Побачимо, яка складеться ситуація, але в них є багато контактів із талібами, вони багато років надавали їм підтримку. Я б не був здивований, якщо б вони намагалися провести таку операцію.

— Ви нещодавно написали статтю про призначення в росії генерала Олександра Дворнікова командувачем так званої "спецоперації" російської федерації. Це єдина кадрова зміна серед вищого командування збройних сил рф чи ще є інші та будуть в подальшому?

— Можливо, будуть у подальшому. Але це дуже значне і, на жаль, дуже негативне для вас і для Заходу призначення, бо це означає ще більше жорстокості проти цивільного населення України. Залежно від того, як будуть розвиватися події, то, на жаль, цей м'ясник Сирії, "м'ясник Алеппо", як його звали, може вирішити використовувати і хімічну зброю. Я не хочу думати, що так буде, але він так робив у Сирії.

Щодо інших командувачів, мені здається, що путін дуже злий, бо він заарештував Суркова та інших.

— Також 5-й відділ ФСБ, який надавав йому аналітику.

— ФСБ дуже винна перед путіним, бо вони подавали йому неправдиву й неточну інформацію. Він зрозумів, що йому брехали. Повернемося до Дворнікова. Я в статті написав про жорстокість до цивільного населення та використання хімічної зброї. З іншого боку, він буде використовувати Донбас та чоловіків Донбасу як гарматне м'ясо. Він раніше розробив це в теоретичному плані, а в Сирії реалізував вже у практичному — використовував так звані "інтегровані угруповання сил". Це фактично гібридний корпус. У Сирії не було багато російських сил, але вони використовували терористичні угруповання, сирійську армію та інше. Ви знаєте, що зараз в росії великі проблеми з мобілізаційним ресурсом, тому я підозрюю, що використають цей досвід, як зробити таке угруповання, де у центрі будуть такі війська, спецназ, а основною масою стануть інші сили.

— Насильно мобілізовані з окупованих територій.

— Так. Це проблема для військової науки та військової практики — як інтегрувати це формування. З одного боку ми маємо регулярні війська, з іншого — навіть злочинців, кримінальні групи та сепаратистів, найманців. Я не думаю, що він переможе. Ваші Збройні сили значно більш організовані. А ці гібридні формації застосовуються проти повстанців, які не мають багато зброї, не організовані. Але, на жаль, цим можна тероризувати цивільне населення. І це велика загроза для окупованих територій.

— Російські солдати відмовляються воювати та саботують накази керівництва. Навіть деякі підрозділи вже на межі бунту. Як це може вплинути на хід війни, та скільки військових російське командування реально може зібрати найближчим часом.

— Як я казав, це велика проблема. По-перше, вони хочуть оголосити масову мобілізацію, бо багато військових відмовляються. Цей процес буде продовжуватися. Ваші спецслужби перехопили розмови, я їх слухав, де військовослужбовці рф розмовляють із сім'ями. Він там каже, що всі друзі й сусіди вбиті. Ця інформація буде поширюватися і в росії, це нормально. Я дуже сподіваюся, що у них будуть великі проблеми з цією ситуацією. Тому, як я й казав, Дворніков буде використовувати цей нетрадиційний підхід, щоб мати більше солдатів. Але це дискусійне питання. Якщо він дійсно зможе реалізувати це на практиці, я сподіваюся, що він не виграє, і ваші ЗСУ переможуть.

— Ми бачимо, що російська армія воює за радянським принципом та навіть структурно залишається пострадянською. Ми бачимо, що є такі великі неповороткі угрупування, як дивізія, ціла армія, що заходять. Україна, хоча ще не є членом НАТО, вже має натівські ознаки. Вона більш мобільно воює на рівні бригад, на рівні окремих батальйонів та окремих рот спеціального призначення. Хоча росія теж має батальйонно-тактичні групи, але вони все одно перебувають у складі армій та дивізій. Чи не означає нове призначення Дворнікова — це лише перший етап, а далі в росії буде переорганізації збройних сил, бо вони зрозуміли, що такими величезними групами неможливо виграти сучасну війну?

— Так, цей парадокс дійсно був декілька років тому, коли вони розпочали збройну агресію проти України. Їхні воєнні теоретики писали точно навпаки. Тобто повернення дивізій. Було багато дискусій, що треба зробити формування, більші ніж бригади. 6-7 років тому бригадний елемент вважався вже помилкою, і що треба повернутися до радянського дивізіонного підходу. Зараз ми бачимо, що це не працює в Україні, особливо, коли армія та броньовані колони не можуть рухатися на всій території, а обмежені на пагорбах, як це було біля Києва. У Дворнікова теж така концепція, що треба не лише вдарити по цивільному населенню та інфраструктурі, а й робити мобільні групи. Я про це писав. Тому так, напевно, він буде намагатися робити більш мобільну структуру. Я не знаю, чи це буде скрізь в армії росії, чи залишиться пострадянська логіка та розбудова армії. Але може бути, що в його операції будуть мобільні групи, бо я писав про досвід Сирії — це високомобільні швидкі групи.

На щастя, у вас на Донбасі місцевість, наскільки я знаю, не дуже підходить теж до такої тактики. Все ще багато дощів. Той факт, що росія розпочала операцію на місяць пізніше — це велика помилка для них. Якщо б вони розпочали її з кінця січня, тоді земля була б замерзлою, як це було в 2015 році. Тоді їхня техніка змогла би використовуватися на всій місцевості. Зараз вони просто змушені використовувати дороги. Тому ваші Збройні сили, користуючись американською та іншою зброєю, знищують їх дуже легко. Побачимо, як теорія буде використовуватися на практиці генералом Дворніковим. Я сподіваюся, що його плани проваляться, і ви переможете.

— Як щодо моря? Ви в одному з інтерв'ю сказали, що Чорне море зараз перетворюється на російське озеро. Його фактично ділять кілька членів НАТО. Чи зможе НАТО допомогти в патрулюванні Чорного моря, щоб знизити російську активність, та загалом надати нам якусь зброю?

— Це питання одне з найважливіших. Я та мої колеги дуже турбуємося про це. Я в кінці 2015 року в рамках делегацій НАТО зустрічався з колишнім головнокомандувачем ваших військово-морських сил адміралом Воронченком. Я його прямо запитав, що ви можете зробити, щоб росія не перетворила Азовське море на російське озеро? На жаль, зараз це фактично так. Вони вже захопили більшу частину узбережжя.

Але щодо Чорного моря є потужні голоси в Америці. Вчора колишній командувач 6 флоту в Італії адмірал Фогу виступав на CNN. Він теж мій колега у ЦЄПА. Він говорив, що НАТО треба ще більше боротися проти перетворення Чорного моря на російське озеро. Як ми кажемо, те, що відбувається у Чорному морі - це міжнародні угоди.

Ви знаєте, що багато зерна, багато продуктів харчування із України експортується. Я думаю, що за декілька місяців у арабських та африканських країнах буде голод внаслідок блокади Чорного моря. Але, на жаль, тут ми маємо і роль Туреччини, яка користується Конвенцією Монтре. Наскільки я читав, вона не буде пропускати військові кораблі в Чорне море, щоб не поширювався конфлікт та війна. Тут вже НАТО має працювати у межах структур НАТО з Туреччиною, щоб вона дозволила присутність американських кораблів, кораблів НАТО та інших, щоби протидіяти росії. Я особисто вважаю, що якщо не можемо зробити заборонену для польотів зону, то можемо зробити заборону присутності російських кораблів, як мінімум, біля Одеси або інших ділянок, які близькі до Румунії, до Болгарії, щоб росія просто не провокувала інциденти в цьому плані. Ті ж міни, які вони розкидають у морі — це велика загроза для мореплавства. Я сподіваюся, що НАТО буде більш активним в цьому регіоні.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів