RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чи була змова: чому Трамп боїться відкрито "дружити" з Путіним

Розслідування проти Трампа триває

Розслідування проти Трампа триває Фото: EPA

Як свідчать висновки, оприлюднені генеральним прокурором США Вільямом Барром, спецпрокурор Роберт Мюллер не знайшов доказів змови Трампа або будь-кого з його команди з Росією та координування між ними втручання РФ в американські вибори в 2016 році.

Про значення цього факту та можливий подальший розвиток "Апострофу" розказав фахівець-американіст, професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка Сергій Галака.

Висновки розслідування Мюллера – це для Трампа великий політичний плюс і перемога на певному етапі. Однак реакція Конгресу свідчить, що вони на цьому крапку не ставлять. Усі комітети продовжують розслідування. Частина конгресменів вважає, що оскільки є кілька людей, які вже дали свідчення, і навіть наявні відповідні рішення суду, Конгрес має розслідувати справу до кінця.

Ситуація перетворюється на політичну баталію і пошуки нових проблем. А у Трампа вони точно є, бо, наприклад, Майкл Коен (колишній адвокат Дональда Трампа, - "Апостроф") у свідченнях заявив, що триває розслідування в південному окрузі Мангеттена, і там є серйозні докази порушень Трампа в його господарчій, комерційній та фінансовій діяльності.

Тобто зовнішньополітичними аспектами все не обмежиться. Але це вже менше стосується України. Тепер це насамперед внутрішньоамериканські суперечки, спрямовані на майбутні президентські вибори.

Думаю, завдяки цьому Трамп утримає базовий електорат (а це 37-39%), не більше. Для результату президентських виборів набагато більше значення матиме стан економіки: у разі падіння, а це досить імовірний сценарій, Трампу не допоможе нічого, навіть якісь зовнішньополітичні успіхи. Навіть якщо б йому раптом вдалося домогтися денуклеаризації Північної Кореї, хоча цього не станеться.

Однак на цьому етапі, це, звісно, тактична перемога Трампа, яку будуть розкручувати.

Конгрес має величезні повноваження: він може викликати для дачі показань будь-кого, включно з президентом. Конгресмени кажуть: якщо Трамп відмовиться добровільно надати якусь інформацію, то вони, цілком можливо, застосують цей механізм. Крім того, вже активно йде попереднє висування кандидатур у президенти від демократів, і зараз кожен з них має внести свою лепту в ці баталії, якось себе позиціонувати. Кандидати-важковаговики Берні Сандерс і Джо Байден дуже критично налаштовані щодо Трампа.

Є ще один аспект, на якому будуть акцентувати увагу демократи – це роль генпрокурора Вільяма Барра, який очолює Міністерство юстиції, члена кабінету й перевіреного кадра республіканців. Він спостерігав за розслідуванням і, можливо, якимось чином пом’якшив висновки або вмовив Мюллера не робити радикальніші висновки. Якщо з’явиться інформація, що Трамп впливав чи намагався вплинути на Барра, тобто зловживав повноваженнями, то все піде по новому колу.

На цьому демократи точно не зупиняться. Питання в тому, куди вони будуть тягнути – поки що немає однозначних оцінок. Потенційно шанси Дональда Трампа на переобрання можуть і підвищитися від того, що йому не висунули обвинувачень – якщо не буде чогось іншого. Але якщо буде, тоді Трампу згадають усе.

Відтепер Сполучені Штати будуть обережніші з Росією: не тільки нинішня адміністрація, а й наступна – це точно. З іншого боку, Трамп тепер боятиметься будь-яких сигналів на користь РФ, бо це одразу ж потрактують як доказ змови з Росією. Ймовірно, це продовжить зв’язувати руки Трампу та його адміністрації.

А Росія вже почала пропагандистську кампанію. Думаю, що в передвиборчий період [у США] вони скористаються цим сповна, топчучись по американській політичній системі.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною