RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна - крихка демократія, яка бореться проти жорстокого сусіда - важливий свідок "Українагейту"

Про що розповів Гордон Сондленд слідчій комісії Конгресу

Про що розповів Гордон Сондленд слідчій комісії Конгресу Фото: Getty Images

Перед слідчою комісією Конгресу США, яка займається розслідуванням "Українагейту", виступив черговий свідок. Цього разу ним став Гордон Сондленд — посол США у ЄС, один з відповідальних за український напрям політики США та учасник скандальної дипломатичної переписки, оприлюдненої під час свідчень спецпредставника США з питань України Курта Волкера.

"Апостроф" публікує головні тези та ключові моменти 20-сторінкового перекладу виступу Гордона Содленда перед конгресменами.

Про ставлення Трампа до України

23 травня 2019 року, через три дні після інавгурації Зеленського, наша делегація (яка представляла США на інавгурації українського президента, - "Апостроф") звітувала перед президентом Трампом та головними помічниками у Білому Домі. Ми наголосили на стратегічній важливості України та зміцненні відносин з президентом Зеленським. Ми попросили Білий Дім організувати робочий телефонний дзвінок від президента Трампа та робочий візит до Овального кабінету. Однак президент Трамп був скептично налаштований щодо серйозного ставлення України до реформ та боротьби з корупцією і він скерував присутніх на зустрічі до його персонального адвоката пана Джуліані, з яким і слід було обговорювати його занепокоєння. Всім нам стало очевидно, що ключем до зміни думки Трампа щодо України був пан Джуліані.

Міністр енергетики Рік Перрі, спецпредставник з питань України Курт Волкер і я були розчаровані нашим візитом до Білого Дому 23 травня 2019 року та вказівками Трампа залучити пана Джуліані. Ми вважали, що співробітники Державного департаменту, а не особистий адвокат Трампа, повинні брати на себе відповідальність за всі аспекти зовнішньої політики США щодо України. Однак ми постали перед вибором: або відмовитися від мети - зустрічі з президентом Зеленським у Білому Домі, або зробити так, як президент Трамп наказав, і поговорити з паном Джуліані.

Ми вибрали останній шлях… Лише набагато пізніше я зрозумів, що порядок денний пана Джуліані також міг би включати спроби підштовхнути українців почати розслідування проти віце-президента Байдена або його сина, аби залучити Україну, прямо чи опосередковано, до президентської кампанії 2020 року.

Про телефонну розмову Трампа і Зеленського

Під час поїздки до Вашингтона 10 липня 2019 року у відповідь на запрошення радника президента Джона Болтона я приєднався до зустрічі у Білому Домі між представниками РНБО України та посадовими особами Комітету Національної Безпеки США. Між Перрі, Волкером і мною, з одного боку, і Комітетом з Нацбезпеки виникли розбіжності. Ми троє виступали за оперативне планування розмови та зустрічі президентів Трампа та Зеленського; Комітет був проти.

Після низки затримок, 25 липня 2019 року президент Трамп зателефонував президенту Зеленському, щоб привітати його з нещодавно завершеними в Україні парламентськими виборами.

Але дозвольте підкреслити: я не був присутнім при дзвінку 25 липня 2019 року і не бачив стенограми цього дзвінка до 25 вересня 2019 року. Жоден з перекладів цього дзвінку, які я отримав, не містив жодної згадки про компанію Burisma чи колишнього віце-президента Байдена, і навіть не припускав, що президент Трамп про щось просив президента Зеленського.

Про скандальне редагування заяви Зеленського

Я знав, що публічне прийняття Україною антикорупційних реформ є однією з передумов забезпечення зустрічі Білого Дому з президентом Зеленським. Жодна з таких вимог не викликала тривоги у мене, Волкера чи посла США в Україні Вільяма Тейлора. Тому я підтримав зусилля Курта Волкера у заохоченні українського керівництва зробити публічну заяву, яка означила б пріоритети реформ. Те, що ми працювали над цією публічною заявою, не було секретом. Загалом, такі узгоджені та публічні заяви є загальноприйнятою та необхідною частиною американської дипломатії.

Про роль Руді Джуліані та Байденів

Під час брифінгу у Білому Домі 23 травня 2019 року, я зрозумів, що президент хотів. Ми поговорили з паном Джуліані про зустріч у Білому Домі для президента Зеленського. Відповідно до вказівки від Трампа, я говорив з паном Джуліані. У цих коротких розмовах пан Джуліані підкреслював, що президент Трамп бажає публічної заяви президента Зеленського про те, що Україна зобов'язується розглянути питання боротьби з корупцією. Пан Джуліані конкретно згадав про вибори 2016 року (включаючи питання серверів Демократичного Комітету) та компанію Burisma як дві теми антикорупційних розслідувань, важливі для президента Трампа.

Я розумію, що президент Трамп керував участю пана Джуліані, а той вже розмовляв із міністром Перрі та Волкером. Я провів свою першу телефонну розмову з Джуліані на початку серпня 2019 року. Хотів би зазначити, що я не рекомендував би містеру Джуліані чи будь-якій іншій приватній особі брати участь у питаннях зовнішньої політики. Однак, враховуючи чіткі вказівки президента, а також ту важливість, яку ми надавали організації зустрічі у Білому Домі між президентами Трампом та Зеленським, ми погодилися робити так, як наказав президент Трамп.

Я не пригадую, щоб пан Джуліані обговорював зі мною колишнього віце-президента Байдена або його сина Хантера Байдена. Хоча пан Джуліані згадував назву "Burisma" у серпні 2019 року, я не знав, аж до останніх повідомлень у пресі, що Хантер Байден був у складі Burisma. Також я не пригадую, щоб була хоч одна розмова з будь-яким чиновником Державного департаменту чи Білого Дому щодо колишнього віце-президента Байдена чи його сина, і я не брав участь у будь-яких спробах організувати розслідування проти Байденів.

Про скандальну переписку американських дипломатів

Засоби масової інформації неправильно трактували мої текстові повідомлення, де я писав "припиніть надсилати повідомлення" або "зателефонуйте мені". Будь-яке припущення, що я намагався уникнути запису розмови, є абсолютно помилковим. На мою думку, дипломатичні питання найкраще вирішувати шляхом розмови. Я просто вважаю за краще говорити, а не писати текст. Я роблю це постійно з сім’єю, друзями та колишніми бізнес-партнерами. Саме так я найефективніше вирішую питання. Мої коментарі до текстових повідомлень були запрошенням поговорити більше, а не намаганнями приховати суть наших комунікацій.

Про військову допомогу Україні

Я не пригадую жодних дискусій з Білим Домом щодо відмови у наданні американської безпекової допомоги Україні в обмін на допомогу в кампанії президента 2020 року. Ми твердо вірили, що американську допомогу з безпеки не можна утримувати.

Ставлячись до цього питання серйозно та враховуючи безліч версій та спекуляцій, які розповсюджувались щодо питання військової допомоги, я безпосередньо зателефонував президенту Трампу та запитав у нього: "чого ви хочете від України?" Він відповів: "Нічого. Немає ніякого принципу "послуга за послугу". Він повторив "послуга за послугу" кілька разів. Це був дуже короткий дзвінок. І я пам'ятаю, що у президента був поганий настрій.

Утримувати іноземну допомогу з метою тиску на іноземний уряд було б неправильним. Я не брав і ніколи не братиму участь у таких починаннях. На мою думку, безпекова допомога Україні була в наших життєвих інтересах і не повинна була затримуватися з будь-якої причини.

Свої свідчення перед Конгресом Гордон Сондленд закінчив доволі важливими словами на захист доброї репутації України. Їх ми наводимо без скорочень та адаптацій.

Я закінчу свої свідчення так само, як я почав: Україна - це не лайливе слово. Україна — це крихка демократія, яка бореться проти жорстокого і недобросовісного сусіда Росії. Сильна Україна допоможе ствердити цінності, які підтримують стабільність та сприяють процвітанню в усьому світі.

Підсумок

Виступ Гордона Сондленда перед слідчим комітетом Конгресу США вочевидь, стане важливою віхою розвитку "Українагейту". Адже попри заперечення посла щодо причетності до яких би то не було актів тиску на Україну та доволі наївні спроби пояснити свої неоднозначні повідомлення з опублікованої скандальної переписки, його виступ містить важливі подробиці не зовсім "правильних" дій Дональда Трампа. А саме — надзвичайно важливої, хоч і досі дещо туманної, ролі адвоката та довіреної особи Трампа Руді Джуліані в усіх подіях та процесах навколо України. Ролі, яку людина без жодної офіційної посади в уряді США і без доступу до дипломатичних та державних документів за звичних обставин ніколи не повинна була б займати. А тому слідство навколо можливо незаконних дій президента США триватиме, і тільки час покаже, скільки ще голів полетить з політичного олімпу США, і чи не буде серед них власне голови Трампа.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною