RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порожній транспорт і дикі кабани в центрі міста - мешканка Кракова про життя на карантині

Транспорт у Кракові працює, але людей на вулицях мало

Транспорт у Кракові працює, але людей на вулицях мало Краків, Польща Фото: Тетяна Голубєва

Польща ввела перші карантинні заходи у зв'язку з пандемією коронавірусу ще у середині березня. Незважаючи на невисоку в порівнянні з більшістю країн Євросоюзу захворюваність (3 834 заражених і 84 людини померли) від коронавірусу, в країні введено досить жорсткі заходи карантину, аж до штрафів за вихід з дому без конкретної мети. Однак громадський транспорт працює. "Апостроф" поговорив з мешканкою Кракова Анджелою Іванцовою про те, як живе Польща в епоху коронавірусу.

- Як проходить карантин в Польщі? Які обмеження введені?

- Ситуація в Польщі весь час змінюється. Вводяться все нові і нові обмеження. Спочатку вони торкнулися тільки людей, які повернулися з-за кордону. Потім були закриті всі навчальні заклади, ресторани, кафе, музеї, ТРЦ. Там, де можливо, людей перевели на віддалений режим роботи.

З 25 березня заходи посилили: з дому можна виходити тільки в тому разі, якщо ви йдете на роботу, в аптеку або за продуктами. Також дозволяється вигулювати собак.

Заради збереження психічного здоров'я можна гуляти на самоті або удвох (правило не стосується родичів, які проживають разом).

- Як працюють продуктові магазини і супермаркети?

- Усі касири в масках, а покупці дотримуються півтораметрової дистанції, ажіотажу немає. До каси підходять по одному.

У перші дні карантину у нас до середини дня з полиць зник туалетний папір, але працівники маркетів швидко усунули цей недолік.

Проблеми виникають тільки з доставкою продуктів при замовленні через інтернет: в п'ятницю при виборі дати доставки виявилося, що всі терміни зайняті аж до 8 квітня.

Краків, ПольщаФото: Тетяна Голубєва

Людям, які досягли 65-річного віку, пропонується допомога волонтерів у доставці продуктів. Аптеки працюють, але не завжди можна купити маски і рукавички. Люди заходять по одному, а ті, що стоять в черзі на вулиці, також дотримуються дистанції.

- Як функціонує транспорт? Чи легко дістатися з однієї частини міста в іншу?

- Транспорт у Кракові функціонує, але лише в межах міста. Одна наша приятелька живе в передмісті, і на роботу добиралася на маршрутці. Зараз вона опинилася у вимушеній відпустці.

За новими правилами, в салоні автобуса може знаходиться кількість людей, що дорівнює половині місць для сидіння. Але в реальному житті - їздять напівпорожні автобуси. Значно менше машин на вулицях. Таксі не подорожчало, так як на нього попиту практично немає.

Туристів немає давно - з моменту закриття кордонів для в'їзду іноземців.

Але життя продовжується. Ведуться будівельні роботи, наприклад, навпроти нашого будинку розширюють тротуар і будують широку велосипедну доріжку. А в сусідньому будинку йде глобальний ремонт на першому поверсі - готують до відкриття приватну стоматологічну клініку.

- Чи допомагає влада пережити карантин? Які пільги або виплати були впроваджені?

- Крім обмежень введено і цілу низку заходів для допомоги жителям. Наприклад, дається додатковий лікарняний (крім передбачених 60 днів на рік) по догляду за дитиною до 8 років в зв'язку з закриттям шкіл та садочків. Проводяться онлайнові консультації з лікарями, надається психологічна допомога.

Краків, ПольщаФото: Тетяна Голубєва

Є телефон, за яким можна дізнатися про допомогу по догляду, про режим карантину, про пільги, про права працівників тих фірм, які призупинили свою діяльність.

- Що істотно змінилося в житті на карантині?

- Мені стало набагато складніше працювати - як людина, яка періодично пише про балет і оперу, я втратила "час тиші" - коли дитина в садку, а чоловік в офісі. Ну і готувати тепер доводиться 3-4 рази на день. Намагаюся розважати себе тим, що "співпрацюю" зі знаменитими шеф-кухарями завдяки соціальним мережам.

Минулого тижня вийшла пройтися і в 300 метрах від будинку зустріла дикого кабана. Він мирно прогулювався неподалік від готелю. На жаль, не сфотографувала вепра, який мирно пасся, але білі ікла розглянула дуже добре. Зате з'ясувала, що як і раніше швидко бігаю. А мій знайомий зустрів цих тварин на прогулянці в Парку Йордана, який примикає до центру Кракова.

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними