RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Міліція відмовилася помирати за владу - експерт про переворот у Киргизії

Денис Бердаков розповів, що зараз відбувається в Киргизії

У минулі вихідні в Киргизії відбулися парламентські вибори, результати яких, на думку народу і більшості партій, були сфальсифіковані. Тисячі людей в Бішкеку вийшли на мітинг і ЦВК Киргизії оголосив про перевибори. Про те, що зараз відбувається в країні, у кого реальна влада - в ефірі Апостроф Live розповів киргизький політолог ДЕНИС БЕРДАКОВ.

- У чому специфіка регіону? Чому фальсифікації викликали таку бурю в Бішкеку?

- Не те, щоб бурю. Був дуже великий мітинг за місцевими мірками. І, напевно, тому вийшло так легко взяти владу, тому що її толком ніхто не захищав.

Це особливість нашої вертикалі влади, в чомусь схожої з Україною. Ми як два народи політично, саме політично, дуже схожі. Після кількох майданів і революцій у наших політиків немає бажання захищати владу. Коли це велика група людей, то владу легко віддають. Це, мені здається, демократично.

- Щодо легко. На жаль, ми чули про загиблих і поранених.

- Так, близько 500 людей отримали поранення. Одна людина, на жаль, загинула, десять - перебувають в реанімації. Навіть для нашого власного досвіду це досить мирно, якщо оцінювати те, що було у нас раніше, тобто в 2005 і 2010 роках. Цього разу ми вже навчені гірким досвідом.

Цікава деталь: міліція відступила дуже організовано. Ніхто не став вмирати і гинути за будь-яку владу. Міліція залишається у місті, все стабільно, на вулицях чисто і акуратно. Є окремі провокації, але в цілому це третя наша "революція" за останні 20 років. Більше підходить українське слово "Майдан", воно дуже доречне для нас.

Досвід накопичено: у нас суспільство і держава вже відокремилися. Кожна революція відламувала кістки держави від тіла суспільства. Зараз при такій ситуації кілька днів без влади існує країна. В цілому погано, звичайно, але цілком дієздатно.

- У нас є інформація про вісім сотень постраждалих, а не про п'ять.Чому різні дані?

- Це легкі поранення, у когось каменем потрапили. Крім кількох десятків серйозних постраждалих, у більшості травми легкі та середньої тяжкості. Звичайно, їх кілька сотень і точний підрахунок ще буде вестися. Але по важким - буквально кілька десятків, не більше.

- Влада ж повинна була усвідомлювати, що фальсифікації призведуть до протесту? Чому пішли на таке?

- Це складне питання. Мені здається, і влада, і багато хто мав це усвідомлювати. Але владу тоді довелося б віддавати. Ніхто, чесно кажучи, не очікував, що владу знесуть.

Якщо ми говоримо про вчорашній день, то це навіть не революція в повноцінному сенсі слова. Це великий народний мітинг, при чому здебільшого міських людей, які, не чекаючи цього від себе, просто пішли і взяли владу. Не було зброї абсолютно з обох боків, хіба що лише травматична у МВС. Не було заготовлено ні боєприпасів, ні палиць. Каміння взагалі підвезли вже під кінець дня.

Суспільство вже настільки з міліцією в деякому симбіозі, що всі бачать: пішов в обуренні величезний натовп. А навіщо комусь через це помирати? Всі силові структури організовано здали владу. Сказали: до нас у будівлі ви не заходите, ми в цілому підкоримося новому міністру, але тільки ви спочатку надішліть когось, самі домовтеся. Тобто влада відокремилася від держави.

- Наскільки сильно перевибори змінять політичний розклад всередині країни?

- Сильно. Це по суті буде новий баланс, дуже ситуативний, звичайно. За фактом, еліти пройдуть переобрання. Еліти останніх чотирьох президентів - це сім-вісім елітних груп, які не можуть вийти в повному підпорядкуванні один до одного.

Поки в країні дійсно повний локдаун влади, її ніхто не може взяти. Президент ще легальний, але не легітимний, парламент легітимний. Конституційно три набори політиків засідають в різних місцях і намагаються скрізь призначити своїх людей. Як ви розумієте, в найближчі два-три тижні розпочнеться умовний переворот, коли будуть ділитися посади. Поки спостерігаються якісь незрозумілі речі, коли влади немає у попередніх, влади немає в умовно нинішніх, тому що незрозуміло, хто нинішній. Місто живе саме по собі, а елітні клани поки вирішують між собою, що далі робити, і кому вони будуть підкорятися.

- А наскільки чистіше тоді пройдуть перевибори, якщо є певний рівень безвладдя?

- Так, є рівень безвладдя, але перевибори пройдуть чесно, тому що у кожного елітного клану є свої люди в МВС, у всіх школах, ЦВК, силових структурах тощо. Чесність забезпечується божевільною конкуренцією, коли всі один за одним стежать, готові вивести людей. Тільки так визначається реальний баланс.

У найближчі два-три місяці на нас чекають вибори, на яких з'явиться якийсь баланс. Більш того, взагалі незрозуміло, хто при владі. За три дні у нас вже складно зрозуміти, скільки змінилося чиновників, і хто їх призначає. Вони всі говорять одне одному, що вони нелегітимні.

- А як тоді здобути цю легітимність?

- Поки є президент, який в цілому виступає. Ніхто навіть не намагається його штурмувати, тому що він легальний, і це всіх влаштовує, щоб система зовсім не розвалилася. Але так як він по факту нелегітимний, його не підтримують, то нехай сидить. Це дуже зручно.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію