RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Золота жила: чому Північній Кореї вигідний конфлікт у Сирії

Пхеньян допоміг розробити сирійську хімічну зброю і програми балістичних ракет

Пхеньян допоміг розробити сирійську хімічну зброю і програми балістичних ракет Будь-який вивчений північнокорейцями урок в Сирії, звичайно, може стати в нагоді в майбутніх боях на Корейському півострові Фото: EPA/UPG

Громадянська війна в Сирії, яка почалася в 2011 році, стала трагедією для мільйонів. Але правлячій еліті КНДР цей конфлікт багато в чому зіграв на руку. З 1960-х років Північна Корея продавала зброю і техніку до Сирії, надавала й інші види військової допомоги. І що особливо важливо: Пхеньян допоміг розробити сирійську хімічну зброю та програми балістичних ракет.

Серцеві відносини

Сьогодні Північна Корея, зіткнувшись з санкціями ООН за її триваючі ракетні і ядерні випробування, відмовляється надавати таку допомогу Сирії. Усе ж, є свідчення, що дозволяють припустити, що через підставні фірми і за продуманою логістикою матеріали військового призначення з КНДР опиняються в Сирії, таким чином збагачуючи режим Кіма. У ході різних досліджень ці припущення підтвердилися. "Це золота жила для Північної Кореї", - говорить Брюс Бехтоль, професор політичних наук з Державного Університету Сан-Анджело в Техасі. "Це найкраще, що траплялося з Північною Кореєю, і так буде продовжуватися, поки Сирія не впаде, що може статися".

Пхеньян також постачав війська і радників, які набули цінний досвід у ході сирійського конфлікту. Будь-який вивчений північнокорейцями урок в Сирії, звичайно, може стати в нагоді в майбутніх боях на Корейському півострові.

"Корейські аналітики повинні брати до уваги те, як хімічна зброя застосовувалася в громадянській війні в Сирії, тому що це, швидше за все, буде випробувальний стенд для майбутніх північнокорейських дій у конфлікті з Півднем", - зазначив Бехтоль ще в 2015 у своїй дослідницькій роботі.

Північна Корея і Сирія мають багато спільного. Вони обидві є диктаторськими режимами і колишніми "клієнтами" Радянського Союзу. Обом загрожують економічні санкції, введені США, які вважають їх державами-ізгоями, що спонсорують тероризм. Як такі, вони мають подібні антиімперіалістичні погляди на світ, що їх пов'язує.

Ці зв'язки виявилися стійкими протягом десятиліть. Нинішні лідери, сирійський президент Башар Аль-Асад і лідер КНДР Кім Чен Ин, підтримують тісні відносини, що зародилися завдяки їхнім батькам Хафезу Аль-Асаду і Кім Чен Іру відповідно.

Часті візити, теплі жести між режимами в Пхеньяні і Дамаску додають їм почуття братерства. У той час як світ з жахом відреагував на останню хімічну атаку у Сирії по мирним жителям, режим Кіма проігнорував трагедію, натомість спрямувавши теплі вітання Асаду у річницю створення правлячої партії Баас. Центральне телеграфне агентство Кореї, кероване державою, регулярно публікує такі замітки про дружбу між двома країнами. (Відсутність шоку у Пхеньяна не дивна: перебіжчики з Північної Кореї описали жахливі хімічні досліди на політичних ув'язнених у концентраційних таборах.)

У 2014 році Сирія попросила Північну Корею проконтролювати президентські вибори. У кінці 2015 року Сирія назвала парк в Дамаску в честь Кім Ір Сена.

Постачальник зброї

"Сирійці часто відвідують Північну Корею через оборудок із продажу зброї, але ці події не мають практично ніякої розголосу", - зазначив Бехтоль. Але Пхеньян змушений проявляти винахідливість, щоб доставити товар своїм клієнтам. У 2012 році у доповіді ООН йдеться, що Північна Корея, незважаючи на санкції, раніше посилала обладнання, таке як комплектуючі для артилерійських знарядь для Сирії. Однак КНДР робила це, використовуючи "складні методи", щоб уникнути перехоплення, з урахуванням доставки товару з Китаю та Малайзії.

Перехоплення кораблів дали уявлення про те, як відбуваються поставки з Північної Кореї до Сирії під час нинішнього конфлікту. У 2013 році турецька влада перехопила зареєстрований в Лівії корабель, який прямував до Сирії. У ньому була зброя, боєприпаси і протигази з Північної Кореї. Влада припускає, що все повинно було бути розвантажено в Туреччині, а далі відправлено по суші режиму Асада. У тому ж році в передмісті Дамаска Гуті в результаті хімічної атаки загинули сотні мирних жителів.

У травні 2012 року влада Південної Кореї захопила вантажне судно, яке прямувало до Сирії з північнокорейськими ракетними частинами. Судно було зареєстровано у Китаї.

І мова йде не тільки про морський транспорт. У вересні 2012 року Ірак відмовив у дозволі на проходження повітряного простору північнокорейському літаку, що летів до Сирії, через підозри, що він перевозив зброю режиму Асада. У лютому доповідь ООН показала, що північнокорейські розвідники провели продаж радіообладнання для різних клієнтів Малайзійської компанії під назвою Glocom. Північна Корея також допомогла Сирії побудувати ядерний об'єкт, який Ізраїль знищив під час повітряного нальоту в 2007 році.

У 2013 році базована у Лондоні сирійська наглядова рада з прав людини повідомила, що більше десятка північнокорейских пілотів були найняті Асадом для боротьби з дезертирством серед своїх власних пілотів. Торік лідер сирійських повстанців Асаад Аль-Зоубі заявив російським ЗМІ, що два північнокорейських підрозділи воюють від імені Асада, і назвав їх "смертельно небезпечними".

Північнокорейські радники також зіграли свою роль. Дійсно, "враховуючи історію північнокорейско-сирійських відносин, було б дивно, якби КНДР не направила невеликий контингент військових радників та інструкторів для допомоги братньому режиму Асада в його боротьбі проти антиурядових повстанців", - написав політолог Олександр Мансуров в кінці 2013 року. В інтерв'ю в січні посол Сирії в Північній Кореї Таммам Сулейман заперечував, що вчені і експерти зі зброї з КНДР допомагали уряду в Дамаску на початку війни.

Варто підкреслити, що Китай, який є головним торговим партнером Північної Кореї, здається, усе більше переконується в необхідності введення санкцій відносно його невгамовного сусіда. Це може означати, що доход від продажу військового спорядження стає все більш важливим для Пхеньяну. А значить, він буде боротися з повстанцями в Сирії, і такі симбіотичні взаємини між двома режимами можуть тривати протягом деякого часу.

Оригинал

Читайте також

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Чим закінчиться війна в Ізраїлі та що отримає Україна - розповідає ізраїльський публіцист Марк Котлярський