RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Три країни ЄС влаштують Росії енергетичний бойкот

20 червня Литва, Латвія і Естонія зроблять крок для відключення пострадянської електроенергетичної системи з Росією.

Про це повідомляє видання Delfi.

Так, прем'єр-міністри Латвії, Литви, Естонії, Польщі та представники Єврокомісії затвердять календар робіт з відключення електромереж країн Балтії від пострадянської системи і синхронізації з системами Західної Європи.

"Намічено дуже конкретний календар, хто, що і в які терміни повинен зробити", - сказав Неріюс Аляксеюнас, радник президента Литви Далі Грібаускайте.

За його словами, в угоді намічено, що синхронізація повинна бути реалізована не пізніше 2025 року, а ЄК візьме участь в переговорах з Росією і Білоруссю, щоб забезпечити безпроблемне відключення.

Електромережі Латвії, Литви та Естонії зараз діють в синхронному режимі в так званому кільці пострадянської електроенергетичної системи БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія, Литва) і залежать від диспетчерської в Москві і електромереж Росії.

Після довгих взаємних суперечок країни Балтії в 2018 році вирішили, що будуть синхронізуватися із Західною Європою через Польщу.

Зараз між Литвою і Польщею вже діє електроенергетична перемичка LitPol Link, проте потужності хочуть посилити за допомогою прокладки нової морської перемички.

Як повідомляв "Апостроф", експерт Андрій Бузаров повідомив, що в ході засідання комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки більшість учасників закликали не відхилятися від передбаченої законом дати введення нового ринку електроенергії.