RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Механізм викачування коштів з бюджету: експерт розповів про роботу "Центренерго" на користь Коломойського

Через підприємства, пов’язані з Ігорем Коломойським, російське вугілля постачається на держкомпанію "Центренерго" за ціною вище "Роттердам+".

Про це заявив економічний експерт Борис Кушнірук в ефірі телеканалу "Прямий".

"Не секрет, що фактично йому (Коломойському) передали на годування "Центренерго", і там знаходиться "зрозумілий" йому менеджмент, який на сьогоднішній момент закуповує вугілля у його компанії, яке постачається з Росії за ціною значно вищою, ніж той самий "Роттердам+", - сказав Кушнірук.

Експерт також зазначив, що вироблену з цього вугілля електроенергію "Центренерго" продає за заниженим тарифом підприємствам бізнесмена. Як наслідок, прибуткова раніше держкомпанія має сотні мільйонів збитків.

"При цьому "Центренерго" продає цю електроенергію підприємствам Коломойского за ціною нижчою, ніж в середньому на ринку. Таким чином, заводячи "Центренерго" в ще більші збитки. Хоча минулий рік "Центренерго" завершила з більш як мільярдом гривень прибутку, в цьому році в нього вже сотні мільйонів гривень збитків", - сказав Кушнірук.

Раніше ЗМІ оприлюднили інформацію, що держкомпанія "Центренерго" підписала контракт на закупівлю російського вугілля на 400 млн грн з фірмою "Нафта Форс", засновник і директор якої має безпосереднє відношення до діяльності групи "Приват". "Центренерго" закуповує вугілля по 2500 грн за тонну, що значно вище ціни, розрахованої за формулою "Роттердам+", яка становить 1740 грн за тонну. Вироблену з цього вугілля електроенергію компанія продає за заниженим тарифом (1,3 грн кВт / год) підприємствам, власником яких є Ігор Коломойський, собівартість струму становить 1,9 грн кВт / год.

Директор "Консалтингової групи" А-95 "Сергій Куюн висловив думку, що бізнесмен Ігор Коломойський розширює сферу свого впливу і заробляє вже не тільки в нафтогазовій галузі, а й на схемах в електроенергетиці.