RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Крик відчаю: журналісти пояснили пом'якшення риторики Кремля щодо транзиту газу через Україну

Президент Росії Володимир Путін заявив, що ризик припинення транзиту російського газу через територію України існує, а "Нафтогаз" своїми позовами загострює ситуацію в переговорах з "Газпромом" щодо нового контракту.

Про це пише "Інформаційнийопір".

Журналісти вважають, що заява обґрунтована тим, що Кремль не може вирішити проблему будівництва і експлуатації "Північного потоку - 2" в необхідні терміни,

"Якщо Україна встигне у себе імплементувати європейське законодавство ... Зможуть вони це зробити в період, що залишився часу - ну добре. Вони взяли на себе зобов'язання перед Європою, не перед нами. Ризик припинення транзиту існує", - сказав він.

Путін підкреслив, що Росія заявляла про готовність до досягнення будь-яких угод з Україною за участю Єврокомісії. Лідер РФ підкреслив, що Росія готова до співпраці з Україною і щодо транзиту, і щодо поставок їй газу, при цьому ціна може бути нижче поточної на 25%.

"Україна хоче відрегулювати за європейськими законами, вона взяла на себе зобов'язання прийняти європейське законодавство. Ми готові працювати з Україною і щодо транзиту нашого газу до Європи, і по поставкам до самої України. Причому за цінами нижчими від тих, за якими Україна отримує російський газ, але як би по реверсу з Європи ... Ми говорили, що якщо безпосередньо поставляти, то можемо знизити ціну на 25%", - сказав президент РФ.

При цьому Росія стверджує, що рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору "Газпром" - "Нафтогаз" "внесло дисбаланс" в діючий контракт, який, на думку суду був вигідним тільки РФ. Також глава "Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що в умовах реформи "Нафтогазу" Україні було б вигідніше укласти контракт на діючих умовах, що аналітики вважають маніпуляцією.

Також вони ставлять під сумнів дію знижки в 25% на газ, запропонованої Путіним, оскільки ціна газу змінюється в залежності від сезону і умови надання знижки до кінця не ясні.

В цілому заяви російської влади щодо транзиту пояснюються тим, що у Кремля на тлі нових правил транзиту газу в ЄС і затримки з будівництвом "Північного потоку-2" виникли труднощі. Спроба вивести згаданий газопровід з-під юрисдикції ЄС практично провалилася в Німеччині, лобістський закон в Бундестазі виявився для цього "слабким" і росіянам все одно доведеться домовлятися про новий транзит з європейцями.

"Обклали" Кремль в даному питанні - Європа до "газової війни" повністю готова: організовані поставки з незалежних джерел (в основному скраплений газ), налагоджена система реверсного його транспортування по всьому континенту і, головне, забезпечена "прозорість ринку", і це ще США зі своїм "сланцевим газом" повністю в процес не включилися ... На цьому тлі заява Путіна скоріше виглядає як "крик відчаю", - пише автор.