RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

ОДА не використали 2,8 млрд гривень Дорожнього фонду - радник прем'єра Голик

Обласні державні адміністрації не використовують в повному обсязі кошти, що надходять на ремонт і будівництво доріг через Дорожній фонд. Лише деякі ОДА проводять капітальні ремонти автотрас, більшість обмежується малими ремонтами.

Про це повідомив у Facebook радник прем'єр-міністра Юрій Голик.

Він уточнив, що в рамках закону про Дорожній фонді в 2019 році для всіх обласних адміністрацій передбачено 14,6 млрд гривень бюджетних коштів, які вони можуть витрачати на утримання обласних та сільських доріг, а також ремонт в межах населених пунктів.

"Станом на 30 листопада в ОДА вже надійшло 13,7 млрд грн. Здавалося б - ось воно, щастя. Гроші впали з неба, просто використовуй їх. Але ні. Наявність грошей - це не завжди якісні дороги. Потрібен ще менеджмент", - пояснює Голик.

З 13,7 млрд гривень обласні адміністрації використовували лише 10,9 млрд.

"Іншими словами, на 30 листопада ОДА не використали 2,8 млрд грн на ремонт доріг, які їм надійшли з державного бюджету. А ще буде транш 897 млн грн в грудні. 2,8 млрд грн це приблизно 155-170 км траси типу Запоріжжя - Маріуполь", - уточнює радник прем'єр-міністра.

Лідерами за підсумками року стали Хмельницька, Харківська та Дніпропетровська ОДА, які використали понад 95% Дорожнього фонду кожна. Аутсайдери - Чернівецька, Івано-Франківська, Житомирська і Донецька ОДА, які використали близько 45% Дорожнього фонду. Сукупний залишок невикористаного Дорожнього фонду за цими чотирма ОДА - 1 млрд грн.

"Але це тільки частина проблеми, коли гроші є, гроші на рахунках, але гроші не використовуються. Друга частина проблеми - це як саме були використані ці гроші. У цьому місці добре за змістом лягає звіт Рахункової палати щодо використання ОДА Дорожнього фонду - читається як детектив, насправді", - каже Голик.

Як з'ясувалося, лише дві області роблять переважно капітальний ремонт в рамках коштів Дорожнього фонду. Це Дніпропетровська та Івано-Франківські ОДА, які витратили на капремонти 83,7% і 83,7% відповідно.

"Важливо для розуміння і справедливості. Наведені цифри і результати - це, переважно, результат логіки, закладеної у використання Дорожнього фонду кожної з областей главами ОДА, які очолювали їх в першому півріччі цього року. Нинішнім главам ОДА залишалося тільки використовувати вже закладену їх попередниками логіку. Хтось з цим впорався, хтось навіть з цим впоратися не зміг", - зазначив радник глави уряду.

Він попередив, що в Кабміні готують велику аналітику про використання ОДА Дорожнього фонду, на підставі якої главам обладміністрацій поставлять завдання на наступний рік. "Тому що вольниця і ямкові ремонти закінчилися", - заявив Голик.

Раніше в інтерв'ю 11 каналу (Дніпро) Юрій Голик розповів про амбітні плани уряду за чотири роки зробити все ключові траси країни.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: