RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Підключили навіть міністра: стало відомо про схему Кабміну з "Нафтогазом" щодо боргів ТЕЦ

"Нафтогаз України" попередив, що тепло в опалювальний сезон може затриматися в сотні містах через заборгованість. Але в ряді випадків відповідальність лежить саме на "Нафтогазі".

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": Як міністр пообіцяв тиснути на АРМУ і суд, щоб "віджати" дві ТЕЦ на користь "Нафтогазу".

Зокрема, мова йде про Новояворівське та Новий Розділ. ТЕЦ в цих містах після арешту і скандалів з АРМА і проблемним ПП "Гарант-Енерго М" перейшли в управління "Нафтогаз-Тепло".

Журналісти з'ясували, що в ГУ НП знаходиться виробництво №12019000000000932, за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК. У постанові зазначено, що слідчі мають підстави для вилучення документів "Нафтогаз" і "Нафтогаз-Тепло" з метою перевірки підозри про схему заволодіння майном "Нафтогазу". Слідчий наголосив на необхідності аналізу документів ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" щодо відносин з ТОВ "Нафтогаз Тепло", "Газопостачальна компанія Нафтогаз України" та іншими суб'єктами.

Як вважають журналісти, схема виглядала так: "Нафтогаз" в особі "Нафтогаз-Тепло" взяла в управління Новояворівську та Новороздільський ТЕЦ і почав продаж газу підконтрольним собі ТЕЦ за заниженими цінами, а купівлю-продаж тепла здійснювали за ринковими цінами. Продаж відбувався без тендерів за заниженими цінами. А борги, які забезпечуються держкоштами, продовжували генеруватися. Це не єдина схема, яку могли застосовувати монополісти. Інша стосується накопичених ТЕЦ боргів. Ілюстрацією розширення схеми може служити факт, що АМКУ дозволив Фонду держмайна передати Нафтогазу в управління шість державних ТЕЦ.

ТЕЦ заарештована як доказ, але не конфіскована, "Нафтогаз-Тепло" може управляти нею, і не має права власності на ці активи. В "Нафтогазі" через політиків ініціювали продаж активів через СЕТАМ.

"Борги за газ "йдуть" за власником, "баласт" вішається на мертву компанію-керуючого, яка переїжджає, директор пропадає. На торги виставляється об'єкт, на якому сотні млн боргу перед Нафтогазом... НАК героїчно погоджується взяти все за борги перед нею і накинути копійку зверху", - пояснює схему Андрій Гнатуш.

Ініціювати продаж ТЕЦ можна після рішення суду про конфіскацію. Суд не закінчив розгляд виробництва, що робить неможливим прийняття рішення.

Раніше зацікавлені особи зробили спроби шантажу чиновників - йдеться про заяви міністра Кабінету міністрів Олега Немчинова. Він заявив, що якщо в "Нафтогазі" не отримають бажаного, то главу АРМА звільнять, а на ВАКС натиснуть. При цьому призначення в "Нафтогаз-Тепло" без конкурсу може бути оскаржено. 4 вересня Окружний адмінсуд Києва дійсно визнав призначення керівником підприємства "Нафтогаз-Тепло" протиправним.

Директор з управління майном "Нафтогазу" Віталій Щербенко заявляв, що для НАК ТЕЦ - це неприбутковий бізнес, але "Нафтогаз" погодився взяти в управління ТЕЦ.

"Вони давно намагалися забрати ТЕЦ. Будуть намагатися ловити фінансові потоки. Думаю, Коболєв пообіцяв вирішити питання з боргами - це єдине пояснення згоди з боку уряду", - заявив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Борг за двома ТЕЦ (близько 700 млн гривень) був саме перед НАК "Нафтогаз", але НАК не подає в суд про стягнення боргів, а просто продовжує цей процес.

"Віддавати/повертати гроші до держбюджету, здається, ніхто не планує. 700 млн гривень, як і борги інших ТЕЦ, які передані НАК "Нафтогаз", можуть закласти в тариф. Це підвищення цін на газ для кожного українця - ігри чиновників з "реструктурованими" боргами", - зауважили журналісти.