RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Не тільки Покрова Пресвятої Богородиці: які свята відзначають в Україні 14 жовтня

Традиційно в Україні 14 жовтня православні християни відзначають велике релігійне свято - Покрову Пресвятої Богородиці. У цей день українці також вшановують захисників батьківщини.

Покрова Пресвятої Богородиці 2020: що не можна робити 14 жовтня

"Апостроф" нагадує, як свято Покрови пов'язане з традиціями українського козацтва та Української повстанської армії.

Походження цього релігійного свята пов'язане з легендою про оборону Константинополя, який захистила Богородиця своїм покровом під час наступу турків. В українській традиції цей сюжет перетворився на вшанування захисників рідної землі, які знаходяться під опікою Богородиці.

Фото: umoloda.kyiv.ua

День Покрови Пресвятої Богородиці вважався одним з найбільш важливих свят у запорізьких козаків. Коли козаки хотіли обрати нового гетьмана або кошового отамана, то збиралися саме в цей день.

Пізніше козацькі традиції святкування Покрови продовжили борці за незалежність України - Армія Української Народної Республіки і Українська повстанська армія.

Після проголошення незалежності України, в 1999 році на свято Покрови стали відзначати також День українського козацтва. Традиційно у всіх регіонах нашої держави в цей день проходять святкові заходи, гучні фестивалі, патріотичні змагання, лекції, виставки, тематичні уроки про безсмертну славу запорозьких козаків.

Фото: korrespondent.net

Починаючи з 2014 року, в цей день на державному рівні почали відзначати День захисника України. Відповідно до указу президента був скасований День захисника Вітчизни, який відзначався 23 лютого в честь Червоної армії. У 2015 році свято стало вихідним днем.