RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Це може призвести до вимирання людей: озвучено тривожний прогноз зі зміни клімату в Україні

Україна дуже вразлива для атмосферних явищ, які викликає глобальне потепління. З кожним роком літо на території нашої країни ставатиме більш посушливим та спекотним, знищуючи сільське господарство і викликаючи катастрофічні наслідки для життя самих українців.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів американо-британський біолог, теоретик екології, що спеціалізується на дослідженнях біорізноманіття та збереження видів, один з найбільш цитованих зарубіжних вчених Стюарт Пімм.

"Україна, зокрема, дуже вразлива до теплових хвилях (періодичні зміни температури в середовищі, пов'язані з коливаннями температурних потоків, - "Апостроф"). Тому літо буде ставати все більш посушливим і спекотним. Це буде знищувати сільське господарство, біорізноманіття. І це може призвести до вимирання людей на цій території. Ви знаєте, що в Європі спека вбила вже десятки тисяч людей", - розповів біолог.

За його словами, залишається сподіватися, що цього не станеться в україні, але варто пам'ятати, що кількість надзвичайних погодних явищ тільки збільшується і вони завдають шкоди і людям, і тваринам.

"Є багато речей, які ми можемо зробити. Говорити, що ми не можемо нічого змінити - це помилка. Перше, що ми можемо - це вести себе як можна більш розумно в сфері енергетики. У Західній Європі люди починають розуміти, що ми можемо прожити дні або навіть тижні, використовуючи поновлювані джерела енергії. Ми можемо відмовитися від викопного палива повністю - багато західних країн зараз говорять про це.

Друга річ - ми можемо навчитися бути ефективними. Уже зараз говорять, що в найближчі 20 років ми можемо відмовитися від бензину і пересісти на електромобілі. Люди вчаться також економити енергію. Якщо в США використовують дуже багато електроенергії в перерахунку на чисельність населення, то в Західній Європі - значно менше", - пояснив вчений.

Як приклад, він назвав ініціативу президента США Джозефа Байдена, який скасував будівництво нафтопроводу Keystone XL.

"США зараз відмовляються від викопного палива і повсюдно переходять до вітряної та сонячної енергії. Байден збирається просувати ці нові ідеї і технології. "Зелена енергія" стає все дешевше. І я думаю, що мої правнуки, озираючись назад в часі, будуть говорити - "Якого ясеня (в оригіналі - whyonearth, - "Апостроф") вони взагалі використовували викопне паливо? Ми ось обходимося без нього!" Ми можемо бути більш свідомими у використанні енергії. Більше поважати природу. Я думаю, всім подобається бути за містом, в лісі, в степу, на річці. І ми створюємо небезпеку забруднення навколишнього середовища в місцях, які використовуємо для відпочинку і дозвілля", - резюмував вчений.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Чорне море заповниться медузами, а жителі України почнуть вимирати - американський еколог".