RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Потрібно було збирати учасників ринку: названо головні ризики введення "податку на Google" в Україні

Новий податок для міжнародних компаній, що надають платні електронні послуги на території нашої країни, дозволить зрівняти шанси невеликих компаній, але в Україні до питання про оподаткування таких корпорацій, як Google, підійшли не з того боку.

Про це йдеться в статті видання "Апостроф".

За словами аналітика Сергія Родлера, новий законопроект про оподаткування правильний і його потрібно затверджувати.

"Новий податок дозволить зрівняти шанси невеликих компаній, в тому числі українських, на конкуренцію з цими гігантами", - стверджує він.

Керуючий партнер комунікаційної групи PlusOne Максим Саваневський підтримав точку зору Родлера і заявив, що бачить логіку в такому документі, але в Україні до цього питання підійшли не з того боку.

Зокрема, він провів аналогію з Європейським Союзом, де цей процес триває вже кілька років.

"Вони вибудовували відносини, виписували дорожні карти. Не можна просто прийти і сказати, що ми прийняли рішення, робіть, що хочете, інакше ми вас оштрафуємо. Потрібно було збирати учасників ринку, садити їх за стіл, шукати компромісні рішення", - пояснив Саваневський в спілкуванні з журналістами.

Консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська попередила, що IT-гіганти в разі появи нових проблем можуть бути не зацікавлені в українському ринку. Саваневський погодився з такою точкою зору і додав, що таким корпораціям, як Google, буде простіше ігнорувати наше законодавство.

Більш того, українцям можуть заблокувати покупки в додатках Google Play Store або Apple Store. В Австралії, наприклад, збираються прийняти закон, який зобов'язує інтернет-платформи ділитися доходами від реклами із засобами масової інформації, які розміщують на цих платформах свій контент. Соцмережа Facebook, у відповідь на такі дії, заблокувала можливість публікувати в соцмережі новинні матеріали, причому ця заборона поширюється не тільки на самі ЗМІ, а й на всіх резидентів "зеленого континенту".

"Вкрай важливо не переборщити з розміром податку і вводити підвищення поступово, щоб платники податків і споживачі змогли підготуватися заздалегідь", - додав Родлер.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Слони і моська: що принесе Україні "податок на Google".