RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Археологи розгадали таємницю стародавніх наскальних малюнків, зроблених в повній темряві: фото

Ізраїльські вчені дійшли висновку, що малюнки, нанесені в повній темряві в печерах за часів палеоліту, могли бути зроблені зовсім не для того, щоб їх могли побачити інші.

Як пише Нaaretz, Яфіт Кедар і Ран Баркаї з Тель-Авівського університету дійшли висновку, що автори робили їх, щоб "підтримувати свої відносини з космосом".

Як не дивно, деякі з найбільш майстерених малюнків були зроблені в чорних як смола глибинах печер, деякі в місцях, до яких майже неможливо дістатися.

Як відзначають дослідники, малюнки були зроблені в стані ейфорії. Щоб бачити в темряві, творці запалювали смолоскипи, які скорочували кисень в глибоких куточках печери, переводячи їх в змінений стан свідомості через гіпоксію.

Моделюючи печери з вузьким входом команда продемонструвала, що коли вогонь використовується глибоко всередині печери, концентрація кисню швидко знижується. Люди всередині відчувають нестачу кисню, і ця гіпоксія викликає альтернативний стан свідомості.

Кедар і Баркаї пишуть, що симптоми гіпоксії можуть варіюватися від галюцинацій до позателесних переживань. Це може частково пояснити загадку того, чому доісторичні люди малювали картини там, де їх ніхто не міг бачити природним чином.

Як повідомляв "Апостроф", в амазонських тропічних лісах Колумбії вчені виявили одну з найбільших в світі колекцій доісторичного наскального мистецтва.