RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

НБУ оновлює правове поле для впровадження нових фінансових інструментів

Національний банк України погоджує ряд нормативно-правових актів з законом "Про ринки капіталу і організовані товарні ринки", який вступає в силу з 1 липня 2021 року.

Як повідомляє в середу, 30 червня, прес-служба НБУ, зміни передбачають:

Затвердження нового порядку узгодження специфікацій деривативних контрактів грошового ринку.

"Відповідно до вимог оновленого законодавства, якщо укладання деривативних контрактів грошового ринку має здійснюватися згідно зі специфікаціями, то оператор організованого ринку повинен попередньо (до реєстрації у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку) погодити з Національним банком специфікації для кожного виду деривативних контрактів", - відзначають в НБУ.

Новий порядок узгодження цих документів визначено в Положенні про порядок погодження центробанком специфікацій деривативних контрактів грошового ринку.

Норми цього документа визначають, зокрема:

  • мінімальні вимоги до пакету документів, який подається оператором організованого ринку в НБУ;
  • терміни його розгляду і підстави для відмови оператору організованого ринку в узгодженні специфікації деривативного контракту;
  • дії оператора організованого ринку в разі, якщо після узгодження специфікації деривативного контракту Нацбанк відповідно до закону "Про валют валютні операції" ввів нові заходи захисту.

Включення розрахунків за деривативних контрактів в перелік операцій, що здійснюються за поточними рахунками в національній та іноземній валюті нерезидентів (юридичних і фізичних осіб) і за кореспондентськими рахунками ЄБРР і банків-нерезидентів у національній валюті, відкритими в банках України.

Приведення термінології і деяких визначень в нормативних документах НБУ у відповідність до закону про ринки капіталу, зокрема уточнено визначення "валютні операції на умовах "своп"," валютна операція на умовах "форвард", "форвардний контракт".

Крім того, з метою узгодження нормативних документів НБУ з Конвенцією ООН "Про привілеї та імунітети Об'єднаних націй" регулятор визначив, що режим поточних рахунків, відкритих ООН, не обмежується одним фінансовим контролем, правилами або мораторієм будь-якого виду.

"За оцінками Національного банку, відповідні зміни забезпечать оновлення правового поля для функціонування ринку деривативних фінансових інструментів в Україні", - прогнозують в Фінрегулятор.

Зазначені зміни затверджені постановою правління НБУ від 29 червня 2021 № 63 "Про затвердження Положення про порядок погодження Національним банком України специфікацій деривативних контрактів грошового ринку та внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" і вступають в силу з 1 липня 2021 року.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: