RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

В Україні внесли зміни до положення про військову службу в ЗСУ: що нового

Президент Володимир Зеленський вніс зміни в положення про проходження військової служби в Збройних силах України.

Указ опубліковано на офіційному сайті глави держави.

Документ визначає, що з курсантами вищих навчальних закладів та слухачами курсів, які не мають офіцерських звань, після успішного закінчення навчання на сержантських, старшинських і офіцерських посадах контракт укладається строком на 5 років, а за спеціальностями офіцерського льотного складу - на 10 років.

Також Указ регламентує термін проходження військової служби, який може бути продовжено за новим контрактом для рядових - на 3 роки, сержантам і старшинам - від 3 до 5 років.

Документ передбачає введення первинного військового звання для щойно призваних осіб - рекрута. Після прийняття присяги рекрут отримує звання рядового чи матроса.

Водночас для офіцерів водиться первинне військове звання молодшого лейтенанта (раніше - лейтенанта, в окремих випадках - молодшого лейтенанта).

Указ глави держави також визначає терміни вислуги у військовому званні, норми про чергове і дострокове присвоєння, звільнення з посад військовослужбовців і інші положення.

Раніше головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний закликав військовослужбовців розвиватися, тренуватися і готуватися до наступальних дій, щоб силовим сценарієм звільнити окупований російськими військами Донбас.