RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Свято Маланки: історія, традиції та головні заборони 13 січня

Щедрий вечір - традиційне православне свято для українців, у якому не обійшлося без дохристриянських звичаїв. До того ж, у цей день, 13 січня, вшановують святу Меланію, а 14 січня святого Василя. Зараз свята поєднались, і в народі їх називають свято Василя і Маланки.

"Апостроф" розповідає про історію свята, традиції, прикмети та заборони в Щедрий вечір.

Історія свята

Свята Маланка, або ж Меланка, вважається покровителькою усіх молодих дівчат, оскільки за життя будувала жіночі та чоловічі монастирі, була покірна волі Божій, впроваджувала християнську віру серед народів. До календаря це свято увійшло близько середини ХІІІ ст. та з часом асимілювалося з язичницькими обрядами, що стосуються богинь домівок та покровительок жіноцтва.

Традиції Щедрого вечора

Багаті гуляння - заможне життя сім'ї на весь рік забезпечене. Такого принципу дотримувалися наші предки, адже не дарма назвали цей вечір Щедрим.

Як відомо, святий Василь - покровитель свинарів, тому головними стравами на столі мають бути саме м'ясні наїдки зі свинини. До того ж варили кутю, а потім на ній ворожили: якщо смачна, то рік буде вдалим, і навпаки.

Хоч церква і забороняла ворожіння, дівчата все одно не гаяли можливість погадати. Вони вірили: у цей вечір ворожіння особливо точні.

Після заходу сонця хлопці та дівчата щедрували від хати до хати, співали пісні та приймали гостинці від господарів. Існувала традиція "ведення Маланки", коли хлопці надягали маски тварин та ходили хатами, розважаючи людей. Зазвичай, одного з хлопців перевдягали в Маланку.

У ніч на 14 січня було прийнято струсити сніг з яблунь, аби вони дали добрий урожай.

Прикмети 13-го січня

Популярними були передбачення майбутнього за погодою. Наші предки орієнтувались на вітер: вітер з півдня - на щедрий урожай зернових, зі сходу - до урожаю фруктів і ягід, із заходу вітер обіцяє добротні надої та успішну риболовлю.

Також говорили, якщо ніч зоряна та тиха, рік буде щасливим.

Заборони

Риба на святковому столі може принести нещастя в дім, так вважалося раніше. Краще готувати побільше м'ясних страв, бажано зі свинини.

Передвісниками поганого року могли бути сварки, лихі думки. Не варто було брати чи давати гроші в борг.

Раніше "Апостроф" зробив добірку найкращих привітань до Старого Нового року у вигляді віршів та прози.