RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Молитви на День Миколи Чудотворця: за дітей, здоров'я та добру дорогу

У неділю, 22 травня, православні українці відзначатимуть одне з церковних свят – весняний День Миколи Чудотворця.

"Апостроф" з такої нагоди публікує молитви за дітей, здоров'я та добру дорогу, які набувають особливої сили на церковне свято.

Молитви на День Миколи Чудотворця

***

Добрий наш пастирю і богомудрий наставнику, святителю Христов Миколаю! Почуй нас грішних, що моляться тобі і закликають на допомогу швидку твою предстань; бач нас немічних, звідусіль уловлюваних, всякого блага позбавлених і розумом від малодушності затьмарених; потчись, угодниче Божий, не залишити нас у гріховному полоні бути, нехай не будемо на радість ворогом нашим і не помремо в лукавих діяннях наших. Моли за нас недостойних Творця нашого й Владико, йому ж ти з безтілесними ликами чекаєш: милостива до нас сотвори Бога нашого в теперішньому житті й у майбутньому віці, нехай не віддасть нам за ділами нашими та по нечистоті сердець наших, але за своєю добротою віддасть нам. На твоє бо клопотання уповаюче, твоїм заступництвом хвалимося, твій заступ на допомогу закликаємо, і до пресвятого образу твого припадаючи, допомоги просимо: визволи нас, угодниче Христов, від лихів, і сховай хвилі пристрастей і бід, що повстають на нас. Святих твоїх молитов не обійме нас напасти і не забруднимося в безодні гріховнішій і в болоті пристрастей наших. Моли, святитель Христів Миколай, Христа Бога нашого, нехай подасть нам мирне життя і позбавить гріхів, душам же нашим спасіння і велику милість, нині і повсякчас і на віки віків.

***

О великий заступнику, архієрею Божий Миколо, що соняшникову осяяли чудеса, що закликає ж ти швидкий почутник, попередньо і рятуєш, і визволяєш, і від бід всіляких позбавляєш, від Бога даною чути! Почуй мене недостойного, що з вірою ти закликаєш і молебний тобі приносить спів; бо тобі ходіння на благання до Христа пропоную. О горезвісний у чудесах, святитель висото! Бо маючи відвагу, незабаром Владице встань, і свої руки молебні до Нього розповіси про мене грішного, і від Нього щедроти благості подай мені, і прийми мене в свій заступ, і від усіх бід і злих мене визволи, від нашестя ворогів видимих і невидимих визволяючи, і тих всіх наклепів і злохитрства погубляючи, і тих, що борють мене в усьому житті моєму, відбиваючи; гріхом моїм прощення випроси, і спасена мене Христу, йому подобає всяка слава, честь і поклоніння, з безпочатковим його Отцем, і з Пресвятим і Благим і Животворячим Духом, нині й століть.

***

О всіхвальний, великий чудотворчий, святитель Христов, отче Миколай! Молимо тебе, буди надія всіх християн, вірних оборонець, пожадливий годувальник, болючих лікар, по морю плаваючих управитель, убогих і сирих живильник і всім швидкий помічник і покровитель, нехай мирно тут поживемо життя і нехай сподобимося бачити славу обраних Божих і з ними безупинно оспівувати Єдиного в Трійці поклоняється Бога на віки віків.

***

О всесвятий Миколай, угодниче преподобний Господній, теплий наш заступник, і скрізь у скорботах швидкий помічник! Допоможи мені, грішному й похмурому, у цьому житті, благай Господа Бога дарувати ми залишення всіх моїх гріхів, які згрішили від юності моєї, у всьому житті моєму, ділом, словом, помислом і всіма моїми почуттями; і під кінець душі моєї допоможи, благай Господа Бога, всієї тварі Творця, визволити мене повітряних поневірянь і вічної муки, нехай завжди прославляю Отця і Сина і Святого Духа і твоє милосердне заступництво, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

***

О, всеблагий отче Миколай, пастир і вчитель усіх вірою, що припливають до твого захисту і теплою молитвою тобі закликають! Незабаром потчися і визволи Христове стадо від вовків, що гублять його; і кожну країну християнську захисти і збережи святими твоїми молитвами, від мирського заколоту, трусу, нашестя чужинців та міжусобної лайки, від глада, потопу, вогню та марних смертей; і як помилував ти трьох чоловіків у в'язниці тих, що сиділи, і визволив їхнього царя гніву і посічення мечного, так помилуй і мене, розумом, словом і ділом у темряві гріхів сущий, визволи мене гніву Божого і вічні страти, як та твоїм хода. Своїм же милосердям і благодаттю Христос Бог тихе й безгрішне життя дасть мені пожити в цьому віці. Амінь.

***

О, всечесний архієрею, великий чудотворчий, святитель Христов, отче Миколай, люде Божий, і вірний рабі, чоловікові бажань, посуд обраний, міцний стовпі церковний, світильничо пресвітлий, зірка освітлююча, якаосвітлює весь всесвіт, ти єш праведник, насаджений у дворах Господа свого: миром пахнув ти, і миро пріснотече благодаті Божої. Твоєю ходою, пресвятий отче, море освятиться, коли багаточудесні твоє мощі йшли в місто Барський, від сходу до заходу хвалити ім'я Господнє. О, презирливий і приголомшливий чудотворчий, швидкий помічник, теплий заступник, пастирю предобрий, що рятує словесне стадо від усяких бід, тобі прославляємо і тобі величаємо, бо надію всіх християн, джерела чудес, захисника вірних, премудрого вчителя, що плачуть. Почуй нас, що моляться тобі й прибігають під кров твій, яви твою заступництво про нас до Всевишнього, і вислідуй твоїми Богоприємними молитвами вся корисна до спасіння душ і тілес наших: збережи святу обитель цю (або: храм цей), всякий град і весь, і всяку. Країну християнську, і люди, що живуть, від усякого озлоблення допомогою твоєї: веми бо, так як багато може молитва праведного, що поспішає на благо: тобі ж праведного за благословенною Діві Марії, предстателя до Всемилостивого Бога імами, і до твого, клопотанням і заступам смиренно припливаємо: ти нас дотримуйся як бадьорий і добрий пастир, від всяких ворогів, згубництва, боягуза, граду, гладу, потопу, вогню, меча, нашестя чужинців, і в усяких бідах і скорботах наших подай нам руку і милосердя Божого; Бо гідні есми варті висоту небесну, від безлічі неправд наших: пов'язані есми узами гріховними, і ніколи волі Творця нашого, ані збереженим наказів Його. Тим же схиляємо коліна скорботно і смиренне серце наше до Творця свого, і твого батьківського заступу до нього просимо: допоможи нам, угодниче Божий, нехай не загинемо з беззаконня нашим, визволи нас від всякого зла, і від всяких речей супротивних, і зміцни серце наше в правій вірі, у ній же твоїм заступництвом і клопотанням, ні ранами, ні злагодою, ні мором, ні яким гнівом від Творця свого применшення будемо, але мирне тут поживемо життя, і нехай сподобимося бачити благаючи на землі живих, що славить Отця і Сина і Святого Духа, єдиного в Трійці славимого і поклоняється Бога, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

***

Раніше ми розповідали, коли православні українці відзначають весняний День Миколи Чудотворця та що не можна робити під час свята.