RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

ЗСУ продовжують наступ до Сватового: актуальні карти боїв

Українська армія продовжує активний контрнаступ у районі Сватове - Кремінна і тримає оборону на Донбасі, де не вщухають запеклі бої.

Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

У середу, 23 листопада, ЗСУ продовжували наступальні дії у напрямах Сватового та Кремінної. Як стверджує російське Міноборони, артилерія окупантів нібито зірвала українську атаку за 14 км на північний захід від Сватового у напрямку н.п. Новоселівське, а також відбили атаку ЗСУ за 6 км на північний захід від Кремінної в районі Червонопопівки, щоб перерізати ділянку траси Р-66, що сполучає Кремінну зі Сватовим.

Читайте також: ЗСУ зіграли з окупантами у "боулінг": відео з передової

Як повідомив Генштаб ЗСУ, українські сили нейтралізували російську розвідувально-диверсійну групу за 47 км на північний схід від Харкова в районі Стариці Харківської області та відбили атаку російських військ за 12 км на південь від Кремінної в районі Білогорівки.

ЗСУ продовжують завдавати ударів по скупченнях російських військ та матеріально-технічному забезпеченню в Луганській області. У Генштабі ЗСУ зазначили, що раніше Сили оборони завдали удару по кількох скупченнях російської живої сили та техніки, а також знищили склад російських боєприпасів, внаслідок чого було ліквідовано близько 50 російських військовослужбовців і до 50 поранено.

Агресор продовжує вести наступальні дії у напрямку Бахмута. Українські війська відбивали атаки росіян у районі Бахмута, за 14 км на південь від Бахмута в районі Курдюмівки та за 30 км на північний схід від Бахмута в районі Спірне та Берестове.

Експерти інституту вивчення війни посилаються на російського "військора", який стверджує, що найманці з підрозділу "ЧВК Вагнера" продовжують спроби прорвати оборонні позиції українських військ на околицях Бахмута і що російські війська вели штурми в межах 26 км на північний схід від Бахмута на Яківлівці та Білогорівці Донецької області. Він також стверджував, що на південний схід від Соледара йдуть запеклі бої. Російські джерела продовжували розповідати, нібито українські війська зазнають великих втрат у районі Бахмута, але не надають жодної конкретної інформації про це.

Джерела у соціальних мережах опублікували кадри з геолокацією, на яких російські війська ведуть вогонь запальними боєприпасами щодо українських позицій у районі Спірного. Протокол III до Женевської конвенції забороняє застосування авіаційних запальних боєприпасів проти військових цілей у місцях скупчення цивільних осіб, зазначили аналітики ISW.

Загарбники продовжували вести наступальні операції у районі Авдіївка-Донецьк. ЗСУ відбили атаки російських військ за 28 км на південний захід від Авдіївки в районі Красногорівки, Первомайського, Невельського, Північного та Мар'їнки, а також в межах 15 км на північний захід від Авдіївки біля Новобахмутівки.

Окупанти вели штурми в районі Новомихайлівки та Досвідченого, на південний захід від Авдіївки, а також за 6 км на північний схід від Авдіївки в районі Кам'янки. Один із російських "воєнкорів" розмістив геолоковані кадри, на яких видно, що війська РФ просуваються до Невельського мінімально, заявивши, що нові позиції дозволять російській артилерії вести вогонь дорогами, що ведуть до Красногорівки.

Також 23 листопада російські війська продовжували вести оборонні дії на заході Донецької та Сході Запорізької областей. Як заявили у відомстві Шойгу, російські війська відбили українську атаку поблизу Павлівки, що 52 км на південний захід від Донецька. При цьому російський "військор" заявив, що українські артилерійські частини стримували подальші наступальні операції російських військ у районі Павлівки.

На кадрах із геолокацією, опублікованих 23 листопада, видно українські сили у Павлівці, незважаючи на неодноразові заяви РФ про те, що російські сили повністю захопили селище.

Окупанти продовжили оборонні дії на лівобережжі Херсонської області. У Генштабі ЗСУ повідомили, що російські війська на херсонському напрямку ведуть позиційну оборону, удосконалюють зміцнення та перекидають додаткову техніку на оборонні рубежі вздовж траси М14 (Каховка – Мелітополь).

На супутникових знімках, зроблених у період з 2 по 15 листопада, видно будівництво російських укріплень на північ від Раденська, за 25 км на південний схід від Херсона вздовж траси E-97, яка проходить між містом Херсон та Армянськом в окупованому Криму. На супутникових знімках також видно будівництво оборонних позицій, що триває, включаючи будівельні матеріали, піхотні траншеї та траншеї лінії підтримки в районі Заозерного на трасі Р47 Каховка - Генічеськ.

Повідомляється, що 23 листопада російські війська обстріляли Херсон запальними боєприпасами та продовжували обстріл населених пунктів на правому березі Дніпра.

Російські війська завдали "планових" артилерійських ударів уздовж лінії зіткнення на західному березі Херсонської області, а також у Дніпропетровській та Запорізькій областях.

ЗСУ 23 листопада продовжили завдання ударів по районах зосередження російських військ у Запорізькій області. За даними Генштабу ЗСУ, внаслідок українського удару знищено російський зенітно-ракетний комплекс С-300 під Оріховим, блокпост під Веселим та зосередження особового складу у Мелітополі.

Нагадаємо, раніше ми писали, як зміниться хід війни взимку.