RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Росія створює проблеми з доставкою: як влаштована енергосистема України та що буде з відключеннями світла

Країна-терористка Росія має на меті унеможливити доставку електроенергії з одних регіонів в інші, оскільки в Україні об'єднана енергосистема. Українські енергетики зараз роблять усе можливе, щоб повернутися до планових відключень.

Про це розповів голова Укренерго Володимир Кудрицький в інтерв'ю для НВ.

Російські окупанти здійснили сім масованих ракетних атак на енергетичну інфраструктуру України, унаслідок чого були пошкоджені всі великі тепло- і гідроелектростанції.

Читайте також: Як відключатимуть світло 29 листопада: у ДТЕК дали пояснення

Як відомо, в Україні об'єднана енергосистема, тобто поживач отримує електроенергію не лише від найближчої електростанції. І саме цим хочуть скористатится росіяни, щоб позбавити нас можливості доставляти електроенергію між областями.

У зв'язку з регулярними терористичними обстрілами в Україні частіше вводять аварійні відключення електроенергії, однак енергетики роблять усе, щоб повернутися до планових.

"Першочергове завдання — повернутися до планових відключень, щоб люди могли планувати своє життя в умовах обмежень. Але ми не маємо права давати людям зайві очікування. З кожною новою атакою тримати обмеження дефіциту в планових графіках стає складнішим. На жаль, зараз ми ще маємо аварійні відключення, але вони необхідні. Дозволю собі порівняння з накладенням пораненому турнікета при кровотечі — це боляче і неприємно, але це рятує життя", - додав Кудрицький.

Також він окреслив, як влаштована енергосистема України для загального розуміння:

  • електроенергія споживається у момент, коли вона виробляється на якійсь електростанції;
  • енергосистема потребує балансу між виробництвом і споживанням;
  • Україна виробляє електрику на великих електростанціях: атомних (АЕС), вугільних (ТЕС), гідроелектростанціях (ГЕС та ГАЕС) і газових теплоелектроцентралях (ТЕЦ);
  • усі вищезазначені ЕС виробляють електрику й видають її в мережу, що з'єднує електростанцію і кінцевого споживача.

"У мережі є кілька типів ліній. Є високовольтні лінії, їх можна порівняти з автобанами, які ведуть від великих електростанцій до великих "розвʼязок". Це наші магістральні мережі, які транспортують величезні обсяги електроенергії до наших підстанцій. Ця мережа є двох типів. Магістральна мережа приєднується безпосередньо до великих електростанцій і транспортує величезні обсяги електроенергії з місць, де вона виробляється, до областей, де вона споживається. На наших підстанціях електроенергія високої напруги трансформується в електроенергію меншої напруги, і далі вже йде "дорогами", так би мовити, місцевого значення — розподільчими мережами доставляється до конкретного будинку чи підприємства", - пояснив глава Укренерго.

Компанія Укренерго управляє магістральними мережами, тоді як розподільчими мережами в кожній області й Києві - свої обленерго, які можуть належати державі, приватним власникам чи комунальним підприємствам.

Читайте також матеріал "Апострофа": Тотальний блекаут: чи можуть росіяни знеструмити Україну