RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

США обміняли знамениту спортсменку на російського "продавця смерті": деталі угоди

У четвер, 8 грудня, в аеропорту Абу-Дабі успішно завершився обмін росіянина Віктора Бута, який торгував зброєю в США, відомого також, як "продавець смерті", на американську баскетболістку Бріттні Грайнер, засуджену в Росії за контрабанду наркотиків.

Про це повідомляє BBC.

Повідомляється, що про можливість такого обміну стало відомо минулого місяця, про що 18 листопада заявив заступник глави МЗС Росії Сергій Рябков. Зазначається, що росіянин уже повернувся на батьківщину.

Читайте також: Росіян переконали, що українці – це шкідники, яких потрібно знищити – психолог-криміналіст

Віктора Бута, колишнього офіцера радянських ВПС затримали у США у 2010 році після операції Управління боротьби з наркотиками США (DEA). Він є одним із найвідоміших торговців зброєю у світі, а на основі його біографії навіть зняли фільм.

Після того, як росіянина визнали винним у змові з метою вбивства американців та офіційних осіб США, доставці зенітних ракет та пособництві терористичної організації, його засудили до 25 років в'язниці.

У той же час, сам Бут свою винність заперечував, стверджуючи, що був просто підприємцем із законним міжнародним транспортним бізнесом, і його помилково звинуватили у спробах озброїти американських повстанців.

Щодо американської баскетболістки Бріттні Грайнер, яка грала за уральський клуб УГМК, то її затримали в лютому цього року, незадовго до повномасштабного російського вторгнення, в московському аеропорту Шереметьєво. У жінки знайшли картриджі, які містили медичну марихуану.

Спортсменку звинуватили у контрабанді наркотиків, проте сама вона стверджувала, що ці предмети опинилися у неї помилково, а мети порушувати російські закони в неї не було.

Хімкінський суд Московської області 4 серпня засудив її до дев'яти років колонії, а 19 листопада стало відомо, що спортсменку доставили відбувати покарання до колонії в Мордовії.

Варто зазначити, що держсекретар США Ентоні Блінкен ще наприкінці липня говорив, що США готові обговорювати з Росією питання обміну Грайнера, а також екс-морпіка Пола Уїлана. Американські ЗМІ уточнювали з посиланням на свої джерела, що обговорюється обмін на Бута. Російська влада при цьому критикувала Вашингтон за те, що він оприлюднює процес переговорів.

Раніше ми писали, про що розмовляли глави розвідок США та Росії.