RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Допоможемо перемогти: Байден зробив заяву після переговорів з Зеленським

Президент України Володимир Зеленський у ході свого візиту до США зустрівся з главою країни Джо Байденом, який заявив, що поділяє з главою нашої країни бачення умов миру в Україні й його країна разом із союзниками активно допомагає його досягти.

Про це Джо Байден сказав на спільній прес-конференції глав країн у Вашингтоні, яка транслювалася Білим домом у Youtube.

"Я думаю, що ми маємо, ми поділяємо точно однакове бачення. І це бачення - це вільна, незалежна, заможна і захищена Україна. Ми обоє хочемо, щоб ця війна припинилася. І як я казав, вона може завершитися сьогодні, якби Путін мав хоч якусь гідність і правильно вчинив і просто сказав: виводимо (війська - "Апостроф"). Але цього не станеться, цього не станеться зараз", - зазначив Байден.

Він додав, що Україна може досягти успіху на полі бою за допомогою США, європейських та інших союзників. Водночас, за словами голови Білого дому, не варто недооцінювати вплив, який війна чинить на Росію, а також втрати, які вона зазнає.

"Я думаю, що Путін два дні тому говорив, що це значно складніше, ніж він думав. Він думав, що може зламати НАТО. Він думав, що зможе зламати Захід, він думав, що зможе розірвати Альянс, він думав, що його буде вітати український народ, який говорить російською - він не мав рації, помилявся і знову помилявся", - констатував Байден.

За словами глави США, як тільки Путін переконається, що не здатний виграти війну, вирішувати, як саме вона має закінчитися, буде Зеленський.

Джо Байден наголосив, що єдність Організації Північноатлантичного договору (НАТО) та Європейського Союзу у питанні війни в Україні настільки однозначна, що немає жодних ознак для послаблення підтримки нашої країни.

Читайте також: Зустріли оплесками: головні тези виступу Зеленського у Конгресі

"Я ніколи не бачив НАТО чи ЄС більш об'єднаними у всьому, і я не бачу жодних ознак для будь-яких змін. Ми всі знаємо, що поставлено на карту, а наші європейські партнери ще більшою мірою. Вони повністю розуміють це. Йдеться про те , що ми ніколи не бачили масштабного вторгнення в європейську країну з часу Другої світової війни, і вони не бачать ознак того, що Путін збирається щось зробити для зміни цієї ситуації, якщо ми не чинитимемо опір і допомагатимемо українцям чинити опір. Ми всі знаємо, що стоїть на кону. Сама ідея суверенітету та статуту ООН", – наголосив Байден.

Він констатував, що хоча Путін був упевнений, що зможе послабити НАТО, натомість він лише зміцнив Альянс. Те саме стосується і Європи в цілому - кремлівський диктатор хотів бачити її розділеною, але його дії навпаки - зробили Європу більш об'єднаною, а Швеція та Фінляндія приєднуються до НАТО.

"Тому я не бачу жодних ознак, щоб думати, що буде будь-яке ослаблення підтримки (України)", - наголосив Байден, додавши, що у відносинах з союзниками вдається отримувати більше підтримки для України, також ця підтримка надходить і від Японії та багатьох інших країн.

"Я дуже добре відчуваю солідарність на підтримку України", – резюмував президент США.

Раніше "Апостроф" розповідав, що сказали один одному Зеленський та Байден після очної зустрічі.