RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Росіяни після обшуків вивозять кримських татар у невідомому напрямку: фото і відео з Криму

У тимчасово окупованому Криму російські силовики зі кремлівських спецслужб посеред ночі ввірвалися до будинків кримських татар з автоматами для проведення обшуків, унаслідок яких вони вивезли в невідомому напрямку шістьох чоловіків, одного з них звинуватили в тероризмі.

Про це повідомила "Кримська солідарність".

О 4 годині ранку до будинків кримських татар із Джанкойського району ввірвалися російські окупанти зі спецслужб. Зараз відомо про шістьох затриманих, яких, за попередньою інформацією, вивезли в управління ФСБ Криму, але точне місця перебування чоловіків невідоме.

Читайте також: Путін створює ПВК в Криму не для нападу на Україну, там все цікавіше - Рефат Чубаров

За даними "Кримської солідарності" обшуки й затримання відбулися в будинках:

  • Екрема Кроша (село Близькогородське) - рідний брат політв'язня Енвера Кроша;
  • Айдера Асанова (село Тимофіївка);
  • Рефата Сейдаметова (село Тимофіївка);
  • Османа Абдуразакова (село Дніпровка) - брат політв'язня Едема Бекірова;
  • Лемана Зекір'яєва (Джанкой);
  • Халіла Мамбетова (Джанкой);

"О 4 ранку до нас постукали у двері. Ми не хотіли відчиняти двері. Чоловік злякався, набрав батька. Потім вони почали звати Айдера, ми злякалися і відчинили двері, увірвався цілий будинок людей у масках, ОМОН з автоматами. Поклали його на підлогу, почали бити його ногами. Мене з дітьми зачинили у кімнаті, забрали всі телефони. Біля нас стояв чоловік з автоматом, нас закрили в кімнаті, сказали, що буде обшук. Я спитала: "На яких підставах?". Вони сказали: "Усі скажуть потім, все пояснять потім". Почали ходити по всьому будинку, все розкидати, шукати. Ставилися грубо", - розповіла дружина Айдера Асанова.

Також вона додала, що їм підкинули якісь книги й звинуватили її чоловіка в участі в секті. Схожу історію описала й дружина Рефета Сейдаметова, у будинку якої теж нізвідки взялися книги.

есподівано почали стукати о 4 ранку. Чоловік пішов відчиняти двері. Зайшли 10 людей, 10 амбалів зі зброєю. Попросили, щоби діти всі встали. У мене почали коліна трястись... Пішли всюди все оглядати, документи почали питати, щоб усі показали, документи дітей, свої. Почали потім колупати в кімнатах, речі все перевертати. На кухні лазили, у шафах лазили, у кімнатах матраци все перевертали, речі. У нас тут ламінат стоїть у залі. Сказали: "Тут у вас книжки якісь лежать". Чоловік каже: "Це не мої книги". "Ні, - каже - Ваші". Загалом почали все це фотографувати, підкинули", - сказала журналістам Екрема Кроша Аміде

Росіяни не пред'явими подружжю постанову суду про обшук, а натомість сказали що Екрема Кроша заберуть за статтею 205 - за тероризм.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що треба пам'ятати про вшанування пам'яті жертвам геноциду кримських татар, яких радянський режим примусово депортував з Криму.