RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Взяти ветеранів на роботу готові 97% українців - результати опитування

97% українців серед тих, хто має свій власний бізнес, або ж хотів його мати, готові взяти на роботу ветерана російсько-української війни.

Про це свідчать дані соціологічного опитування групи Рейтинг, проведеного з ініціативи Українського ветеранського фонду Мінветеранів у січні.

"Ще 93% усіх опитаних зазначили, що готові працювати в одному колективі з ветеранами. Це вказує на те, що наразі немає стигми ветеранів у суспільстві й військові можуть розраховувати на повну підтримку та розуміння як з боку керівників, так і колективу. Тобто саме суспільство готове співпрацювати з ветеранами, полегшуючи їхню абілітацію після повернення з війни", — каже Руслана Величко-Трифонюк, т.в.о. виконавчої директорки Українського ветеранського фонду.

Зазначається, що влітку 30% заявляли, що під поняттям "ветеран" вони розуміють особу, яка воювала у Другій світовій війні. Наразі ж 21% вважає, що ветерани - люди молодого віку, 55% переконані, що ветерани - люди середнього віку. Рівень тих, хто вважав ветеранами учасників Другої світової знизився до 7%. Лише 6% людей, віком від 18 до 35 років вважають ветерана людиною "старшого віку".

Український ветеранський фонд запустив у серпні інформаційну кампанію "Так, я - ветеран", аби змінити уявлення суспільства, що це лише учасники Другої світової війни.

В опитуванні цікавились, що є причиною того, що респонденти рідко спілкувалися з ветеранами. 75% назвали причиною "відсутність ветерана у близькому оточенні". 13% не хочуть викликати у ветерана неприємні спогади. 5% бояться сказати неправильні речі. 4% вважають причиною відсутність спільних тем для обговорення. 1% вбачає проблему у відмінності поглядів на життєві проблеми.

Загальний відсоток довіри до ветеранів за пів року зріс з 92% у серпні до 93% у січні, збільшилась кількість тих, хто "скоріше довіряє".

37% опитаних дізнаються про проблеми ветеранів з ТБ, 37% - з розповідей близьких, 34% - з соцмереж, 22% - з каналів у Telegram або Viber, 19% - з інтернет ЗМІ, 13% - з особистого досвіду. Дві третини опитаних зазначили, що вони зовсім або скоріше не поінформовані про проблеми ветеранів, 37% - що поінформовані. Серед проблем, з якими ветерани зіштовхуються найчастіше, більшість визначили психологічні розлади (40%), від 23% до 29% назвали труднощі з оформленням пільг, пошуком роботи, отриманням медичної допомоги, нерозуміння суспільства. Про конфлікти з близькими або залежності говорили по 14% опитаних.

Зменшилася кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов’язання перед ветеранами: у серпні 2022 таких було 69%, у січні 2023 – 53%. Сьогодні тих, хто вважає інакше, – 26%. Найчастіше негативної думки про виконання зобов’язань держави перед ветеранами дотримуються мешканці західних регіонів, представники середнього та старшого покоління, близькі тих, хто воював в АТО і сьогодні не воює.

91% вважає, що суспільство поважає ветеранів, 6% - мають протилежну думку, 93% підтримують ідею надання пільг бізнесу, заснованого ветеранами російсько-української війни, лише 5% - проти цього.

Більше про результати дослідження - за посиланням. Терміни проведення опитування: 14-16 січня 2023, вибіркова сукупність: 1000 респондентів, метод опитування: CATI, помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.