RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Майже 10 років тяганини: Верховний суд Нідерландів став на бік України у справі про скіфське золото

Цінну колекцію скіфського золота, яка була вивезена з Криму на виставку в Нідерланди ще у 2013 році, нарешті повернули Україні – Верховний суд Нідерландів оголосив остаточне рішення.

Про це повідомив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Telegram-каналі

Зазначається, що суд Нідерландів відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив у силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України.

Після практично 10-річної судової боротьби, Верховний суд Нідерландів прийняв рішення, вимагаючи від музею Алларда Пірсона передати Національному музею історії України колекцію музейних експонатів, які були виставлені на виставці під назвою "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Читайте також: Поразка Росії у справі "скіфського золота": історик пояснила, чому це так боляче для Кремля

Слід відзначити, що зусиллями команд Міністерства юстиції, Міністерства культури, Міністерства закордонних справ, а також юристів з нідерландської фірми Bergh Stoop & Sanders та адвокатського об'єднання "Сергій Козьяков та Партнери" протягом з 2014 року активно працювали над поверненням цих цінних експонатів на батьківщину.

"Це рішення - історичне. І дає нам більше впевненості в тому, що згодом ми повернемо те, що у нас вкрали росіяни. Так, це довготривалі процеси, але ми вже розуміємо як маємо діяти. І коли весь світ буде діяти по букві закону та совісті - все буде на своїх місцях, а злочинці – покарані", - написав Олександр Ткаченко.

Правова битва за музейні експонати почалася після того, як вони були вивезені з Криму до Нідерландів ще до російської окупації півострова у 2013 році. Ця цінна колекція була частиною виставки під назвою "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка включала експонати з п'яти музеїв, один з яких розташовувався у Києві, а решта чотири - у Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес). Виставка проходила в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Протягом судових процедур колекція, приблизно оцінена в 10 мільйонів євро, залишалася у музеї Алларда Пірсона, тоді як юридична битва тривала.

Раніше ми писали, де буде зберігатися "скіфське золото" в Україні.

  • Вас може зацікавити:

Росія вивозить кримські цінності до Ермітажу, а "скіфське золото" ми дивом зберегли - історик Олександр Алфьоров

У Києві можна подивитися на оригінал золотої скіфської пекторалі, фото та відео

Археологи знайшли артефакти скіфів із зображеннями богинь та грифонів: фото